magnoliowa 25.06.05, 16:30 Nie znalazłam w wyszukiwarce... Co o nim sądzicie? Nazwalibyście tak swoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladylazaruss Re: Łucja 25.06.05, 16:57 moglabym miec tak na imie.. chociaz maly problem ze zdrobnieniami.. Łucyjka? ladne i podoba mi sie, mimo ze kojarzy mi sie z mila, starsza pania z krotkimi, siwymi lokami. taka babcia Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 25.06.05, 17:39 Jak najbardziej, bez zastanowienia! Bardzo mi się to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliowa Re: Łucja 25.06.05, 17:42 Zdrobnienie to Lusia. Albo z angielska - Lucy. Odpowiedz Link Zgłoś
polichymnia Re: Łucja 25.06.05, 22:14 Jedną z głównych bohaterek "Klaudyny" Colette jest właśnie Łusia-postać mocno kontrowersyjna.Kojarzy mi się przede wszystkim z nią-żadnej innej nie znam. Ładne imię,wręcz śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mooonia2 Re: Łucja 01.06.06, 10:31 super sami zastanawiamy sie czy tak nie nazwac corci Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Łucja 25.06.05, 22:33 To bardzo ładne imie i biore je pod uwage dla mojej przyszłej? corki. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Łucja 25.06.05, 23:40 Imię ładne, ale mojej chrzestnej się nie wiem czemu nie podobało i zawsze prawie używa drugiego imienia - Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Łucja 26.06.05, 08:49 Śliczne! Jak będę mieć córeczkę to na bank będzie Łucja! Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Łucja 26.06.05, 10:34 Piękne imię. Znam jedną Łucję, rocznik 82. Średnio sympatyczna, ale imię mnie zachwyca. Do mojej znajomej mówi się Lusia i Łusia. tez mam silne skojarzenia z "Klaudyną". Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Łucja 26.06.05, 13:21 Zdrobnienie Łusia mnie też się kojarzy z Klaudyną. Ale już Łucja w pełnej formie inaczej: 1. dzień św. Łucji, skandynawskie święto, korowód dziewcząt w bieli ze świecami w dłoniach; 2. najmłodsza siostra Piotra, Zuzanny i Edwarda w ksiązkach C.S.Lewisa o Narnii; 3. (niedawno zmarła) siostra Łucja z Fatimy. Występuje też (z rzadka) w wersji Lucja (przez L bez kreseczki), która to wersja mnie osobiście dużo bardziej się podoba brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 26.06.05, 13:30 katriel napisała: > 2. najmłodsza siostra Piotra, Zuzanny i Edwarda w ksiązkach C.S.Lewisa o Narnii Słabo już pamiętam "opowieści narnijskie", ale to był chyba Edmund (?). Tzn. Edward był Edmundem, nie Łucja. > Występuje też (z rzadka) w wersji Lucja (przez L bez kreseczki), która to wersj > a > mnie osobiście dużo bardziej się podoba brzmieniowo. Z kolei w męskiej formie popularniejszy jest Lucjan, nie Łucjan. Wersja z "Ł" jest bardziej historyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Łucja 26.06.05, 16:05 Edmund, oczywiście. Nie mam pojęcia, skąd mi się wziął Edward. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 14.01.06, 13:29 A skoro już jesteśmy przy Narni, to wkleję mały artykuł, na który czekałam: Z Narnii czy z Narni? pb 13-01-2006, ostatnia aktualizacja 13-01-2006 12:55 Nauczyciele toczą spór z uczniami o to, jak poprawnie pisać tytuł filmowego i książkowego hitu "Opowieści z Narnii" Bajka Andrew Adamsona, która budzi tyle emocji, jest kinowym hitem ostatnich tygodni. Ale film powstał na podstawie istniejącej już od wielu lat książki "Opowieści z Narni" C.S. Lewisa. Bajka jest w spisie lektur szkolnych w piątej klasie szkoły podstawowej. Kłopot w tym, że w filmowym tytule "Narnia" ma o jedno "i" w porównaniu ze swym pierwowzorem za dużo! Nie lada kłopot mają więc uczniowie piszący dyktanda oraz nauczyciele, którzy muszą je ocenić. Problem rozstrzygnęli dopiero specjaliści z Instytutu Filologii Polskiej Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. - Ustaliliśmy, że obie formy są poprawne. Wcześniej utrwaliła się forma z jednym "i", która pojawiała się w wielu podręcznikach - tłumaczy dr Piotr Zbróg, językoznawca z AŚ. - Uzasadnia się ją zgodnie z regułą fonetyczną. np. jeśli mówimy "Dania", słyszymy tam "j", dlatego odmieniamy Dania - Danii. Jeśli mówimy "Narnia", nie słyszymy już "j", dlatego odmieniamy Narnia - Narni, podobnie jak palarnia - palarni. Jeśli któryś z nauczycieli zaznaczy to jako błąd ortograficzny, to uczeń może się odwołać od jego decyzji - twierdzi Zbróg. Językoznawcy zalecają jednak, by używać formy "Narnii". - To wyraz pochodzenia obcego, a wszystkie wyrazy obce zakończone na "-ia" mają w dopełniaczu liczby pojedynczej końcówkę z dwa "i". Tym samym pisownia "Narnii" jest poprawna, dzisiaj chętniej używana - mówi Piotr Zbróg. Wersję z dwoma "i" zaleca też językoznawca prof. Jerzy Bralczyk. - Ja byłbym za formą "Narnii", na tej samej zasadzie jak Katalonia - Katalonii. Czasami tak bywa, że w języku istnieją obok siebie dwie różne formy - uważa prof. Bralczyk. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3111200.html Nie muszę dodawać po tym, co napisałam wyżej, że dla mnie sprawa jest oczywista: z Narni Odpowiedz Link Zgłoś
okularniczka Re: Łucja 26.06.05, 17:53 hej, nie dałabym dzicku tak na imie, a to tylko dla tego że mamy w rodzinie kuzynkę o tym imieniu- niestyety typowa blondynka i do tego niesympatyczna, ale fajnie zdrabniają imię łucja-Łucynka Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Łucja 26.06.05, 18:51 Śliczne imię - na pewno rozważałabym je dla ewentualnej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Łucja 30.06.05, 18:58 Ja będę miała wnuczkę Łucję !!!Przynajmniej taka jest wersja Sary - zdaje się ,że to wpływ Opowieści z Narnii właśnie ( wnuczek będzie Ignasiem - tu z kolei za wzór służy Ignacy Borejko ,którego łacińskie sentencje moja córa ma już w jednym paluszku ) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Łucja 30.06.05, 22:14 Bardzo mi sie podoba i do dzis zaluje, ze nie przeszlo jako propozycja imienia dla mnie. Podoba mis ie tez, chyba jeszcze bardziej zapomniana, Lucyna... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosik77 Re: Łucja 08.07.05, 20:14 Ja juz nadałam je mojej córci Zdrobniale wołamy ją Lusia, Lunia, Łucyjka, Łucuś, Łucunia Śmiać mi sie chce, bo jak widze 2 posty niżej córeczka przedmówczyni Sara ma takie same pomysły jak ja- synus miałby byc Ignasiem Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Łucja 08.07.05, 20:32 Bardzo mi się podoba choc z nikim (niczym) nie kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Łucja 08.07.05, 22:06 To jest popularne ostatnio imię, wsród moich znajomych (znam ludzi ze wspólnot kościelnych, którym rodzi sie po 5-6 dzieci. Łucja to ostatnio częsty wybór. Podoba mi się jak zdrabniają je Lusia, albo Lucy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 08.07.05, 23:14 Ciekawa jestem, jakie jeszcze imiona wybierają? Czy mogłabyś napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Łucja 09.07.05, 12:28 Jasne, już "przelatuję" po kolejnych rodzeństwach. Tosia, Marysia, Zosia, Łucja, Gabrysia Józef, Joachim, Judyta, Janina, Jakub Dominika, Ola, Zosia, Tosia I żeby nie powtarzać imion: Jakub, Cyryl, Stefania, Gabriel, Emanuel, Antoś, Matylda, Martyna Generalnie modne we wspólnotach neokatechumenalnych są ciągle Marysie, Antosie, Zosie i Łucje, ciekawy temat do rozważań Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Łucja 09.07.05, 14:54 trissie napisała: > Generalnie modne we wspólnotach neokatechumenalnych są ciągle Marysie, Antosie, > Zosie i Łucje, ciekawy temat do rozważań To pewnie dlatego, że chcą, aby dziecko miało jakiegoś fajnego patrona (Maria, Antoni, Łucja). Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Łucja 08.10.05, 13:48 Moja najlepsza koleżanka ma na imię Łucja.Nikt jej imienia nie zdrabnia.Czasami mówią do niej Lucy,a ja mowię Aszta. Imie nie specjalnie mi sie podoba,za to Lucy bardzo. Pozdrawiam Linna-Altair Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Łucja 14.10.05, 21:23 Mnie też się to imię podoba. Czytałam taką książkę " tak trzyamać!"(super) i tam Łucja była Łucką Odpowiedz Link Zgłoś
greenmiau Re: Łucja 15.10.05, 11:26 Sama chciałabym mieć tak na imię - więc je sobie wybrałam na bierzmowaniu Co do córeczki-w-drodze... akurat imię to nie pasuje do nazwiska, więc zostanie już Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Łucja 10.11.05, 20:08 Ja mam córeczkę Łucję - strasznie podoba mi się to imię. Teraz jestem drugi raz w ciąży, jeszcze nie wiem, czy to będzie chłopiec czy dziewczynka, no i mam [problem - jak znaleźć drugie równie fajne imię Jest problem ze zdrobnieniem i uważam, ze to b. dobrze. Sama mam na imię Joanna i nie lubiłam, jak różni ludzie stosowali różne zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalla Re: Łucja 11.11.05, 00:46 moja mama ma tak na imie i bardzo mi ono podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Łucja 11.11.05, 15:05 Mnie się to imię nie podoba, ale chyba tylko przez złe skojarzenia. Miałam "szczęście" znać 3 Łucje i aż o 3 za dużo. Pewnie miałam pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Łucja 29.10.06, 22:07 A ja żałuję, że nie znam żadnej Łucji... Miło byłoby wymawiać to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Łucja 29.10.06, 22:16 Córeczka koleżanki ma tak na imię i jest to przeurocza, czteroletnia dziewczynka. Jej mama mówi, że gdyby miała wybierać jeszcze raz, Łucja i tak byłaby Łucją Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Łucja 16.01.06, 23:23 Bardzo ładne. Nie popularne, ale spotykane i nie udziwnione. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Łucja 30.10.06, 17:03 Ja znam Łucję (już dorosłą, jest stewardessą) i rzeczywiście miło . Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: Łucja 31.10.06, 09:48 Bardzo mi się podoba. Brak zdrobnień (powszechnych) jest dla mnie plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
olinekp Re: Łucja 02.11.06, 21:06 Łucja to moje drugie imie - porażka !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś