mamaemmy 14.07.05, 16:40 Nie było jeszcze wątku na temat tego imienia.To trzecie imię mojej córki.Nie,żeby mi się podobało jakoś szczególnie,ale na cześć Ojca Pio,który pomagał nam w wielu krytycznych momentach Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: Pia 14.07.05, 16:54 Nie podoba mi się. Wymawiane jako [pja], jak pewnie robiłaby większość Polaków, jest przeraźliwie krótkie (nie ma chyba imion jednosylabowych w Polsce) i zupełnie nie przypada mi do gustu, wymawiane jako [pija] kojarzy mi się z piciem... Z takich imion bardziej już lubię imię Mia (dość popularne za granicą zresztą) i mniej znane: Lia i Tia. Żadne z nich jednak nie nadaje się na polskie warunki . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pia 14.07.05, 17:15 Bardzo mi się podoba, chociaż krótkie. A jak Emma ma na drugie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pia 14.07.05, 17:16 theodorka napisała: > Bardzo mi się podoba, chociaż krótkie. A jak Emma ma na drugie ? Emma Maria Pia Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pia 14.07.05, 17:18 Z tym,że Pia-to tylko będzie w dokumentach kościelnych ,bo zarejestrowana jest Emma Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pia 14.07.05, 17:21 mamaemmy napisała: > Z tym,że Pia-to tylko będzie w dokumentach kościelnych ,bo zarejestrowana jest > Emma Maria. Oczywista Bardzo ładny zestaw, moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lia, Lija 15.07.05, 09:25 tawananna napisała: > Z takich imion bardziej już lubię imię Mia (dość popularne za granicą zresztą) > i mniej znane: Lia i Tia. Żadne z nich jednak nie nadaje się na polskie > warunki . Dla porządku - Lia to równoprawna na gruncie polskim wersja Lei. W Polsce najcześciej nadawana jako Lija, co jest najpopularniejszą w ogóle formą tego imienia (74 nadania; Lea - 25 nadań; Leja - 19, Lia - 7 nadań). Bardzo mi się zresztą Lija podoba i kojarzy z "liliją" Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Lia, Lija 15.07.05, 09:27 gaudencja napisała: > Dla porządku - Lia to równoprawna na gruncie polskim wersja Lei. W Polsce > najcześciej nadawana jako Lija, co jest najpopularniejszą w ogóle formą tego > imienia (74 nadania; Lea - 25 nadań; Leja - 19, Lia - 7 nadań). Bardzo mi się > zresztą Lija podoba i kojarzy z "liliją" Też się zetknęłam z tym imieniem, i to własnie tak pisanym: Lija.. Jest całkiem - całkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lia, Lija 15.07.05, 19:21 O, to jest bardzo, bardzo ciekawe! Nie miałam pojęcia. Lija podoba mi się, chociaż chyba nie zdecydowałabym się na takie imię . Lia: za granicą - czemu nie, pod względem pisowni bardzo mi się podoba. Nie miałam pojęcia, że Lei jest tak niewiele... A ile jest Leander? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lia, Lija 15.07.05, 21:11 Lei było tak niewiele rzecz jasna w 1994 roku, teraz jest juz zapewne trochę więcej, ale niewiele - może drugie tyle? A moze trzy razy tyle? Typuję wzrost popularności tego imienia, ale na razie na pewno nie lawinowy. Leandr jest 13; imię nadawane w całym przekroju chronologicznym Rymuta z przerwą w latach 50. i 60. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Pia 15.07.05, 16:07 tawananna napisała: > Nie podoba mi się. Wymawiane jako [pja], jak pewnie robiłaby większość Polaków, > > jest przeraźliwie krótkie (nie ma chyba imion jednosylabowych w Polsce) A Jan,Piotr? Pia po łacinie:pobożna.Mia po grecku-jedyna,jedna.W polsce rzeczywiście nie bardzo,ale na trzecie może być.... > Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Pia 15.07.05, 19:19 > A Jan,Piotr? Przepraszam, skrót myślowy. Miałam na myśli to, że chyba nie ma jednosylabowych imion żeńskich w Polsce (pomijając takie jak Nel). Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Pia 14.07.05, 23:10 Zaintrygowała mnie sprawa tych dokumentów kościelnych... w Polsce w urzędach rejestruje się najwyżej dwa imiona - w każdym razie o rejestrowaniu trzech nie słyszałam. Czyli pewnie po chrzcie zostają wpisane do ksiąg parafialnych trzy imiona dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pia 15.07.05, 09:27 Podoba mi się Pia, ale IMO słabo nadaje się na pierwsze imię w polskich warunkach (z przyczyn wymienionych przez Tawi). A ojciec Pius znany bardziej jako ojciec Pio to MSZ godny patron Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Pia 15.07.05, 10:16 Niezbyt mi się podoba, ale jako trzecie może być. Znaczy o ile się nie mylę pobożna Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pia 15.07.05, 13:25 To dosyc czesto spotykane imie w Niemczech, wiec jestem z nim osluchana, ale w wymowie Pija. Dla mnie nieco za krotkie. Wole je w zestawach laczonych, np. Pia- Sophie itp. Odpowiedz Link Zgłoś