Dodaj do ulubionych

Kulinarne hity lata

29.06.22, 07:59
Sos szałwiowy do mięsa z kurczaka, odkąd przeczytałam kryminał z Pią
Kalarepka duszona w maśle
Grecki briam
Półmisek z pokrojonymi na cząstki ogórkami, pomidorami, ołówkami, fetą. Do tego oliwa z oregano. Każdy miesza dowolnie na swoim talerzyku.
Macie jakieś podpowiedzi swoich ulubionych letnich dań?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 08:05
      gazpacho
      tzatziki, frytki z gotowca z frytownicy beztluszczowej, smazona piers z kurczaka pokrojona w paseczki z przyprawami
      losos z micha salaty
      wszelkie mixy salat z piersia kurczaka albo feta albo jajkiem na twardo
      salatka nicejska
      mlode pyry z gzikiem
      mizeria z ogorkow, mlode pyry, jajko sadzone
      fasolka szparagowa/ kalafior z jajkiem sadzonym
    • ingryd Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 08:20
      Arbuz / melon
      Melon/ arbuz
      A potem zmiana :
      Arbuz/arbuz
      Melon/melon

      I moja ulubiona winogronowa sałatka owocowa w postaci płynnej, w lecie z różowych, z dużą ilością lodu
    • bei Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 08:30
      Ach, lato! Owocowe koktajle, młode warzywa jako przegryzki, chłodnik litewski, Pawlova z mnóstwem świeżych owoców jagodowych, chipsy z jarmużu, dżem na surowo (czyli zgniecione owoce jagodowe i chia)
      • kokosowy15 Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 08:48
        Golonka w kapuście, żeberka duszone na zimno, kapuśniaku na świńskich nogach i wędzonym mięsie. Wczoraj zrobiłem 50 pierogów z jagodami, zjedliśmy prawie wszystkie (że śmietana).
    • sueellen Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 08:57
      Moje ulubione:
      Salmorejo - hiszpania-portal.pl/salmorejo-przepis-na-chlodnik/

      Ajo Blanco - hiszpanskiesmaki.pl/przepis-na-ajo-blanco/ (ja wolę w wersji z melonem zamiast winogron)
    • chococaffe Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 09:08
      melon kantalupa
      arbuz
      czarne i czerwone przeczki
      połączenie truskawek z malinami
      dobra oliwa do warzyw
      TWARDE papierówki
      dobre pieczywo i pomidory (plus masło lub oliwa)

      I pewnie milion innych rzeczy
    • nenia1 Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 09:20
      zawsze i wszędzie a najchętniej w Tykocinie - chłodnik litewski,
      chłodnik ogórkowy, tarator
      Melon szynką parmeńską/serrano oliwą z oliwek,
      pomidory, mozzarella najchętniej bufala, oliwa z oliwek, bazylia
      pomidory w zalewie z jogurtu, wyciskanego czosnku z oliwy z oliwek, posypane żołtym serem tartym
      melon, arbuz w kostki, ser feta, mięta, pomarańcze, oliwa z oliwek
      szparagi - łączone dowolnie, z parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, boczkiem, szynką, prosciutto, migdałami itd.
      młode ziemniaczki z koperkiem, mizeria
      krewetki smażone na maśle z czosnkiem, natką i papryczką chili z kawałkiem dobrej bagietki z schłodzonym białym winem
      carpaccio z buraka - burak, rukola, pomarańcza, kozi serek, sos z miodu i cytryny.
    • milupaa Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 12:30
      Chłodnik na maślance z botwinka i koperkiem 😋 Lody w każdej postaci, ja robię desery lodowe z sosem, dodatkami, bitą śmietaną, owocami. Lemoniada ze słoja z kranikiem.
    • bene_gesserit Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 14:19
      Oprócz wielu wymienionych tutaj powyżej (młoda kapusta z koperkiem! chłodnik, zwłaszcza oszukany!):

      - zimne truskawki zmiksowane z choyą (wymyśliłam to, chociaż co tu wymyślać, wczoraj podczas burzy)
      - burgery z grillowanych dużych pieczarek (zamiast bułki), naładowane czym się da (pieczonymi plastrami
      bakłażana, pieczoną papryką, fetą, zieleniną, pestem z orzechów włoskich itd
      - pulpety w sosie z marchewki i zielonego ogórka
      - krem z młodego groszku z miętową bitą śmietaną
      - panzanella
      - tarator
      - spring rollsy bez pieczenia - warzywa w słupkach i ewentualny białkowy dodatek - kawałek kurczaka, jajka przepiórcze, kabanos vege. Do tego sos z orzeszków ziemnych i/lub drugi - na bazie sosu sojowego
      (Oczywiście, można zrobić milion wersji - każda pyszna):
      https://www.asweetpeachef.com/wp-content/uploads/2018/05/healthy-spring-roll-recipes-7.jpg
      - marynowana feta, pieczona, podana na stosie pieczonych warzyw plus sos ze świeżych pomidorów
      - mrożone bezpestkowe winogrona albo maliny (jako ochładzająca przegryzka albo schładzacz do drinków)
      - tabbouleh (w wersji letniej koniecznie ze świeżą miętą)
      - i moje ostatnie odkrycie: shrikhand. Chyba się zrujnuję na szafran sad
      https://pipingpotcurry.com/wp-content/uploads/2020/11/Kesar-Elaichi-Shrikhand-Recipe-Piping-Pot-Curry.jpg
        • bene_gesserit Re: Kulinarne hity lata 02.07.22, 00:39
          Springrollsy są zawinięte w papier ryżowy, do dostania tu i ówdzie - także podczas tygodni tematycznych. Są dwa rozmiary - wielkości talerzyka deserowego i normalnego talerza. Normalne, smażone na głębokim tłuszczu sajgonki też się z tego robi. Szukaj w sklepie takich kopertek jak na płyty winylowe, tylko mniejszych.

          To się moczy przez chwilę (zanurza właściwie) w czystej lekko ciepłej wodzie. Mięknie od razu i ma konsystencję jakby materiałową. Trzeba otrzepać z nadmiaru wody i można zawijać co tylko się chce jak krokiety. Ja, jak napisałam powyżej, robię zwykle warzywa z dodatkiem białkowym, wiele osób pcha do tego (imo niepotrzebnie) jeszcze jakieś azjatyckie makarony. Wychodzi z tego coś w rodzaju sałatki, którą można jeść ręką - coś jak sushi rolls, ale bez sushi smile. Konieczne są sosy do maczania, bo sosu w tym krokiecie nie umieścisz, spływałoby po łapie i rozwalał całą konstrukcję. Niezmiennie u mnie sos z orzeszków ziemnych i drugi - sojowy, z sokiem z limonki, odrobiną cukru, szczypiorkiem, czosnkiem i ewentualnie chili. Pewnie można też jeść z innymi sosami. Znakomita sprawa do pracy (chociaż wtedy sos bez czosnku, niestety).

          Shrikhand to deser z odsączanego jogurtu, indyjski. Coś w rodzaju hinduskiej paschysmile
          Miła, wysokobiałkowa alternatywa dla lodów/serniczka na zimno (niestety, tłusta, ale za to można kontrolować poziom i jakość słodyczy). W polskich warunkach warto użyć jogurtu w typie greckim. To się odsącza na sitku wyłożonym ściereczką (można też nieekologicznie użyć papierowych filtrów do kawy z ekspresu przelewowego - tak piszą, nie próbowałam). 3-4 godziny w lodówce, pod przykryciem, bo jogurt chłonie lodówkowe zapaszki. Kiedy jogurt zmieni konsystencję na serek, trzeba go ubić mikserem, a potem zmieszać z cukrem, kardamonem, pistacjami i szafranem (jeśli szafran nie jest w w postaci proszku, trzeba go najpierw zalać na jakiś kwadrans ciepłym mlekiem). Gotowy zostawić jeszcze na 1-2 godziny w lodówce, żeby się zestalił.

          Tradycyjnie można jeszcze dodać mango, ale oczywiście można to też zrobić na europejską modłę - np kardamon, wanilia i truskawki/sos truskawkowy. Można użyć różnych przypraw, różnych orzechów i owoców. Naprawdę dobre.
    • zona_mi Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 14:25
      Zamiennie szparagi lun brokuły - zblanszowane.
      Wykładam patelnię szynką, na to szaragi/brokuły (w kawałkach lub plastrach), plasterki pomidora.
      Przyprawiam solą, pieprzem, suszonymi pomidorami. Duszą się, a gdy miękkie, wbijam jajka (ile to w zależności od liczny jedzących osób) i robią się jak sadzone, też pod przykryciem. Trochę soli/pieprzu na wierzch.
      Dla nas rewelacja.
      Teraz myślę, że zrobię tak jeszcze kolorową paprykę.
    • kozowna_na_henrykowce Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 14:48
      Pieczone plastry młodej kapusty, posypane solą, polane masłem i bułką tartą. I kalafior też pieczony z dodatkami jak wyzej albo i bez równie smaczny, koniecznie pieczony w całości.
      No a młode ziemniaki z kefirem/mizerią/jajkiem sadzonym mogę jeść od czerwca do końca sierpnia codziennie, 3x dziennie.
    • kocynder Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 19:20
      1. Jaki kryminał?
      2. Dlaczego do pomidorów i ogórków i fety dodajesz ołówki?

      Ja się przyznam, żem prosta konstrukcja. Ulubione obiady na lato:
      A/. Jajko sadzone, młode ziemniaczki (takie zupełnie małe, trochę większe niż fasola, ogólnie im mniejsze tym lepiej) z dużą ilością koperku + kefir.
      B/. Bób gotowany (wedle gustu, z dodatkiem masełka, koperku, sam itd)
      C/. Coś w rodzaju sałatki: bób gotowany, mix sałat, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, duuużo koperku + sos - oliwa z oliwek, sok z cytryny, cukier, sól, słodka papryka (najlepiej w płatkach). Opcjonalnie feta, ser halloumi albo wędzony lub gotowany kurczak
    • memphis90 Re: Kulinarne hity lata 29.06.22, 21:43
      >Sos szałwiowy do mięsa z kurczaka,
      Próbowałam szałwii z masłem do makaronu. Wyszło fujka.

      >Półmisek z pokrojonymi na cząstki ogórkami, pomidorami, ołówkami,
      Coś mi tu nie gra ze składnikami...

      Ale! Spróbowałam tiktokowego "feta pasta". No, jadalne, jadalne. Szybkie. "Letnie" bardzo. Ale na kolana nie powaliło. Muszę pokombinować z przyprawami...

      I musze się przyznać, że lubię chłodnik buraczkowy z Lidla, choć na skład nawet nie chcę zerkać...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka