gaudencja 15.07.05, 19:46 ..była święta o tym imieniu. Samo imię oznacza "rozżarzony węgiel, gorący popiół, zarzewie, iskra", a występowało w PL już w średniowieczu. Trochę podobne do Flawii (którą dosyć lubię), ale MSZ ładniejsze. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja-jg Re: Fawila 16.07.05, 07:57 Troche trudno się wymawia i jak znam życie wszyscy będą przekręcać na Flawię. A co do samego imienia mimo, że oryginalne córce bym nienadała Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fawila 16.07.05, 13:53 maja-jg napisała: > Troche trudno się wymawia i jak znam życie wszyscy będą przekręcać na Flawię. Flawia chyba nie jest aż tak znana? Sądzę, że też byłaby przekręcana, np. na Fabię. Odpowiedz Link Zgłoś
maja-jg Re: Fawila 17.07.05, 09:55 gaudencja napisała: > Flawia chyba nie jest aż tak znana? Sądzę, że też byłaby przekręcana, np. na > Fabię. no Fabia to mi się z jednym kojarzy samochodem i nic chyba nie jest w stanie tego zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fawila 17.07.05, 11:35 To jasne - ale chyba jest to najbardziej znane imię z krótkich na "F", właśnie dzieki samochodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Fawila 16.07.05, 08:45 Wolę Flawię, chociaż Fawila też nie jest zła! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Fawila 12.12.05, 13:59 Tak sobie myślę, że Fawila mogłaby być mylona z Kamilą, ale fajnie byłoby, gdyby ktoś się na takie imię zdecydował... Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Fawila 16.07.05, 09:50 Oryginalne. Podoba mi sie, ale np do mojego nazwiska nie pasuje. Nazwisko mam przecietne, wnioskuje więc że to imie do nieprzecietnych nazwisk Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Fawila 12.12.05, 15:17 Fawila - dosyc przyjemne, krotkie imie. Kilka innych imion na F : Fabia, Fabiola, Filomena, Flawia, Freya Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fawila 20.09.06, 22:40 Freja - silne asocjacje wagnerowskie + narodowy socjalizm. Nie, dziękuję. Fabiola też niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Fawila 13.12.05, 11:34 Mnie się nietypowo kojarzy z pieśnią "Dies Irae": Dies irae, dies illa solvet saeclum in favilla: teste David cum Sibylla. Lacrimosa dies illa, qua resurget ex favilla judicandus homo reus. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Fawila 23.04.06, 11:43 A ile osob nosi to imie w Polsce?? I jak moznaby zdrabniac Fawilę?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fawila 23.04.06, 13:47 Nie bylo żadnej Fawili w 1994 r., później brak danych. Zdrobnienia mogą być np. analogiczne do Kamili. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Fawila 14.03.21, 12:47 Wyciągam bardzo stary wątek - dziś, dzięki zabawie kalendarzowej, po raz pierwszy spotkałam się z tym imieniem i przyznam, że mnie zauroczyło! IMO ma przepiękne brzmienie i zdrobnienia (uwielbiam zdrobnienie Wila). Jednak córce bym go raczej nie nadała - lubię imiona rzadkie, ale na tyle jednak częste, żeby każdy (lub większość) je znała (np. Klementyna czy Fryderyk). Choć może to kwestia osłuchania? Bo na przykład lubię Placydę, ale założę, że większość osób nigdy nie słyszała tego imienia; ja jednak jestem z nim osłuchana, więc teoretycznie mogłabym rozważyć je dla (może setnej) córki. Podobnie np. z Leontyną czy Krzesimirem - są to jedne z moich ulubionych imion, które z wielką chęcią nadałabym dla pierwszej/go córki/syna, ale z kimkolwiek nie rozmawiam, zawsze jest: "że jak? to jest takie imię?". Tak czy siak co sądzicie o Fawili? Czy macie może jakieś informacje o popularności i historii tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fawila 15.03.21, 17:52 Mnie się ono bardzo podoba, mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Fawila 14.03.21, 13:43 Mnie nie zachwyca, mam dość osobiste skojarzenie, które trochę mi przeszkadza 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fawila 14.03.21, 20:22 Mam w sąsiednim mieście restaurację Favillę, stąd tylko i wyłącznie tak mi się to imię kojarzy. Brzmieniowo może i okej, ale jakoś nie umiem się wyzbyć tych lokalowych skojarzeń i nie potrafię sobie wyobrazić dziewczynki o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Fawila 14.03.21, 20:27 Rozumiem cię, mam bardzo podobnie z jednym imieniem, tylko sobie nie przypomnę z jakim Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Fawila 15.03.21, 12:58 Jesli chodzi o samo brzemienie to calkiem przyjemne ale kojarzy mi sie raczej z grecka fava nic z imieniem dla dziewczynki. Pewnie to kwestia osluchania. Flawii bardzo nie lubie - jedyne skojarzenia jakie mam to flegma lub telenowele brazylijskie. Odpowiedz Link Zgłoś