gaudencja Hermina 31.07.05, 21:48 Minka - na pewno nie w Polsce, bo tu jest to rzeczownik pospolity, oznaczający wyraz twarzy (np. słodka minka). Tak samo Mina. I mocno watpię, czy da się zarejestrować. Natomiast nie ma przeszkód, żeby nazwać córeczkę Wilhelmina czy Hermina (oba te imiona MSZ przepięknościowe) i zdrabniać do Mina, Minka - co tez gorąco rekomenduję Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Hermina 31.07.05, 21:51 minka to w niemczech imie "kocie", a mina dosyc stare. tak ma na drugie imie moja tesciowa (a na trzecie martha hmmm podalas mi pomysl.. mina martha???? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna ps. 31.07.05, 21:53 przepraszam miNNa (wymawia sie mina) i jest to zdrobnienie od wilhelmina, ale funcjonuje jako imie samodzielne.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hermina 31.07.05, 21:57 Mina to zasadniczo pochodna od Wilhelminy (i Herminy), ale gdzieniegdzie może być jeszcze wersją zeńską od Menasa, tak przynajmniej podaje słownik Ossolineum. U nas raczej nie. Jednak mieści się w kategorii imion, które nawet gdyby były uprawnione (a takim imieniem jest np. Lina, regularna wersja od Linusa, albo Maksyma, r.z. od imienia Maksym), IMO się na warunki polskie słabo nadają, tak jak i nie nadaje się popularna ponoć w Niemczech Melina. Ale oczywiście zagranicą Mina jest zjadliwa. A dzieciątko w perspektywie, mari? Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: Hermina 31.07.05, 22:32 gaudencja napisała: > A dzieciątko w perspektywie, mari? no staramy sie) ale dluga to i ciernista droga( Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: imie Minka co o tym mysliscie? 31.07.05, 22:52 myślę, że nie ma takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: imie Minka co o tym mysliscie? 01.08.05, 09:08 Moze być jako zdrobnienie od IRMINA. pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: imie Minka co o tym mysliscie? 01.08.05, 20:50 Koleżanka ma siostrę, na którą mówią właśnie Minka. I jest to zdrobnienie od Michaliny. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie Minka co o tym mysliscie? 31.12.05, 19:09 Podoba mi sie tylko jako zdrobnienie od Wilhelminy. Odpowiedz Link Zgłoś