syla27 26.08.05, 13:20 Czy tak można, czy też tylko Antonina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imbirka Re: Antonia 26.08.05, 15:36 Można, tak ma na imię moja bratanica Wrzuć w wyszukiwarkę, było trochę o tym imieniu. To pierwsza, stara forma żeńska od imienia Antoni, z tego co pamietam, z XII zdaje się wieku. Bardziej znana Antonina jest jej przeróbką. Mam nadzieję, że się nie pomyliłam. Moim zdaniem - bardzo ładne imię, aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę, iz na początku wszystkich trzeba poprawiać, bo mylą z Antoniną. Pozdrawiam, Imb. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 27.08.05, 19:44 Tak jest, było sporo, i mamy nawet forumową Antonię. Precyzując, Antonina to forma żeńska od imienia Antonin, a Antonia - od Antoniego. Oczywiście kiedy popularyzowała się Antonina, uważano ją prawdopodobnie za formę żeńską Antoniego. Antonia była dawniej wymawiana "Antonija". Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Antonia 28.08.05, 21:48 Jak dla mnie zdecydowanie Antonia nie Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Antonia 03.09.05, 13:25 No jasne,że można.Imię brzmi fajnie,ale tylko w pełniej wersji.Zdrobnienie Tosia dla mnie absolutnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 31.01.06, 17:54 Ja za to wolę Antoninę, a Antonię lubię tylko we Włoszech lub wymawianą jako "Antonija". Odpowiedz Link Zgłoś