martuszkaw Re: najbardziej orginalne imiona... 07.01.06, 13:52 Do liceum chodziła ze mną dziewczyna o imieniu Filomena, ale to nic. Okazało się, że rodzice chcieli ją chrzcić Filemona (dokładnie jak ten kotek z bajki) ale się ksiądz nie zgodził, bo to żadna święta więc na Filomenie meczennicy stanęło. Brata zaś miała Filomena Tyberiusza, wszystko roczniki z lat 70. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Filemona 07.01.06, 17:13 Ksiądz nie miał racji; był swięty Filemon (jest to również święty katolicki. A skoro tak, to dziewczynkę Filemonę tez powinien ochrzcić... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Filemona 07.01.06, 18:40 Wygląda na to, że mieli pecha. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filemona 08.01.06, 14:42 Fakt. Trzeba im jednak przyznać, że wyglądali na bardzo przywiązanych do imienia Filemon/Filomen. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelittka Re: najbardziej orginalne imiona... 21.09.06, 01:21 Ja mam synka o imieniu Tyberiusz )) Bardzo mi się podoba to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: najbardziej orginalne imiona... IP: *.skomur.pl 17.06.07, 17:19 Proszę napisz kiedy są imieniny Tyberiusza ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej orginalne imiona... 17.06.07, 17:24 10 listopada (św. Tyberiusza, Modesta i Florencji), a poza tym 24 kwietnia (w santiebeati wymieniane jako podstawowe imieniny), 9 sierpnia i 10 października. www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3755.html Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka_usenet Re: najbardziej orginalne imiona... 09.01.06, 23:06 Donata Wawrzyniec Eligiusz Zenona Żaklina Roksana ...na razie tyle mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re:orginalne imiona - Kryspin 11.01.06, 01:16 Kryspin - imieniny 25 pazdzierrnika Święci Kryspin i Kryspianian. Św. Kryspin z Viterbo, kapucyn (1668-1750). Kryspin Szarffenberg, drukarz wrocławski (ur. XVI w.). Crispin Glover, aktor ang. (ur. 1964). Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: najbardziej orginalne imiona... 11.01.06, 18:15 ja miałam w liceum kolegę Teodora Odpowiedz Link Zgłoś
igda99 Re: najbardziej orginalne imiona... 12.01.06, 17:09 Dagna i Iga - moje córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
adelle33 Re: najbardziej orginalne imiona... 14.01.06, 17:25 Albin Anatol August Benon Biernat Bruno Ciechan Feliks Jordan Kryspin Lutosz Radan Timur Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mamba_85 Re: najbardziej orginalne imiona... 14.01.06, 18:43 Grzymisława (syna miała Mściwoja o ile dobrze pamiętam ) Michalina Bolko Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: najbardziej orginalne imiona... 30.05.06, 09:14 Laliczaj Leander Leontyn Leonida Liberat/Liberata Odpowiedz Link Zgłoś
yela1 Re: najbardziej orginalne imiona... 30.05.06, 11:05 Aniceta Albertyna Amata (siostrzyczki zakonne u mnie w parafii) Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: najbardziej orginalne imiona... 30.05.06, 13:34 Ostatnio spotkałam młodą kobietę o imieniu Bernarda, przeklina rodziców do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: najbardziej orginalne imiona... 30.05.06, 14:49 Ja miałam w dzieciństwie koleżankę Afrodytę. Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: najbardziej orginalne imiona... 30.05.06, 20:59 Z oryginalniejszych ktore zapadly mi w pamiec: Arleta Marzenna (!) Judyta (długo nazywałam ją Edytą, bo tak usłyszałam,a mnie nie poprawiła) Marlena Roland Bibianna Angelika Benjamin Odpowiedz Link Zgłoś
alissey Re: najbardziej orginalne imiona... 31.05.06, 10:44 Lija Tabita Marżolena Heidi Kaliksta Odpowiedz Link Zgłoś
gracuuja Re: najbardziej orginalne imiona... 31.05.06, 11:35 Balbina! tak kolo 40 pewnie teraz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej orginalne imiona... 31.05.06, 18:17 Czy komentowała swoje imię? jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: najbardziej orginalne imiona... 31.05.06, 13:11 Maura Arleta Abigail Anatoliusz (nie Anatol!) Tymoteusz Ksenia Pamela Justyn - piekne! Sieciech Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: najbardziej orginalne imiona... 04.07.06, 21:54 a ja dziś na podwórku spotkałam małego Kryspina Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: najbardziej orginalne imiona... 04.07.06, 22:03 Z mojego ogólniaka: Dobrosława Ludmiła Ludwika Matylda Natasza Olimpia Rita Odpowiedz Link Zgłoś
ulysse Re: najbardziej orginalne imiona... 04.07.06, 22:47 Jazon Jasper Aurora Rasława Odpowiedz Link Zgłoś
luizjana11 Re: najbardziej orginalne imiona... 04.07.06, 23:25 Berenika-kolezanka z liceum (20 lat temu) Sergiusz-kolega z liceum Darjan-daaaaleki kuzyn (opuscili Polske ponad 25 lat temu-US,drugi syn juz tam urodzony dostal tez oryginalne imie:Kasjan) Blandyna-kolezanka z liceum Malwina-kuzynka siostry ciotecznej (wtedy bardzo oryginalne imie) Longin-pracowal z moja mama Benedykt,Donat,Benon-wychowawcy na kolonii Prakseda-babcia ojczyma Maksymilian-dziadek ze strony ojczyma Borys,Igor,Dymitr-trzech braci,synowie znajomych Maksym-wnuczek znajomych Roksana-dziewczynka spotkana kiedys na wakacjach (jakies 25 lat temu) Na razie wiecej nie pamietam,moze pozniej cos mi sie przypomni. Pozdrawiam-Luizjana www.pol-ned.tk Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: najbardziej orginalne imiona... 05.07.06, 01:00 Kurczę, nie wiem, jakie kryterium oryginalności wziąć pod uwagę Bo wyżej jako oryginalny pojawił się Wawrzyniec, a to dla mnie bardzo "normalne" imię, chociaż rzadkie. No, ale te, które mi przyszły na myśl, że mogą być jako oryginalne,(a w każdym razie w danym okresie rzadkie)odbierane, chronologicznie wg urodzin: Lata dwudzieste i trzydzieste: Florianna, Wawrzyniec, Sławomira, Lata sześćdziesiąte: Albina, Edwarda, Z lat siedemdziesiątych: Donata, Mirella, Iwo, Ziemowit, Dobiesław, Błażej, Stanisław, Hubert Estera, rocznik 80: Miłosz (starszy od Nobla, z "nieinteligenckiej" rodziny, więc raczej nie było wpływu) Dąbrówka, Jan, Maria, Alina, Irmina, Norbert, Mieszko, kolejne lata osiemdziesiąte: Mikołaj, Konrad, Oliwia, Michalina, Teresa, Jagoda, Żaklina, Matylda, (x2) Ilona, Nike, Stanisław, Barbara, Lata 90: Ruta, Adela, Wanda, Jadwiga, Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: najbardziej orginalne imiona... 05.07.06, 01:04 No, zapomniałam jeszcze o kilku - o Honoracie, Randzie, Herbercie... ale późno jest Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: najbardziej orginalne imiona... 05.07.06, 01:53 najbardziej oryginalne ( w moim mniemaniu oczywiście): z ktorymi sie zetknelam to: Bernadetta,Hermina,Mirella,Wszechtropek (tak ,tak!),Zoltan,Taras,Irina,Maksym,Donata,Gizella,Roksana( wtedy to była nowość),Ludwika,Ziemowit...... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: najbardziej orginalne imiona... 05.07.06, 02:32 Tomira i Sylwiana Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: najbardziej orginalne imiona... 05.07.06, 03:18 Chodzilam przez chwile do klasy z Winicjuszem, za nic nie moge sobie przypomniec jego nazwiska, ale jakis rzeczownik pospolity. A, i Ksenia tez byla w tej samej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzemma Re: najbardziej orginalne imiona... 07.07.06, 15:02 a u mnie w rodzinie jest takie małżeństwo: Teofil i Cecylia, bosssska para, dama w kapeluszu i wyprostowany dżentelmen Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: najbardziej orginalne imiona... 07.07.06, 17:31 miałam wykłady z gościem co się zwał Wawrzyniec Konarski - dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: najbardziej orginalne imiona... 01.08.06, 15:09 Dobiesław, Fabian, Scholastyka, Miłosława, Ingrid, Dżastin, Ariel, Rada, Fiona, Sasza (syn Polaków mieszkających w Niemczech, Sasza to pełne imię, nie zdrobnienie) Permilla (zdrabniana do Perimisi), Luiza (w sumie nie wiem, czy to imię jest oryginalne, ja znam tylko tę jedną, Bernarda, Bibianna, Eros Emeskada. I wiele innych, których w tej chwili nie pamiętam. Dodam, że część tych imion wogóle nie wydaje mi się oryginalna -rosłam w otoczeniu ludzi je noszących i są dla mnie bardziej zwyczajne niż Julia czy Jakub. Równie zwyczajne jak tłumy Dżesik, Alanów, Kewinów, Wanes i Denisów okupujacych naszą piaskownicę Odpowiedz Link Zgłoś
altyn Re: najbardziej orginalne imiona... 03.08.06, 13:46 Liberiusz Rybałt Synklityka Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: najbardziej orginalne imiona... 04.08.06, 10:56 Bonawentura. Przodek. Brat się nawet zastanawiał, czy nie dać tak synowi przynajmniej na drugie (kontynuator rodu, w końcu!), ale jednak stanęło na Janie. Odpowiedz Link Zgłoś
makova Re: najbardziej orginalne imiona... 04.08.06, 13:57 Leonarda - tesciowa znajomej Alma - corka znajomych Kornel- syn znajomych Ronald - kolega z pracy Gwidon - dziecko z wakacji Maurycy - syn znajomych Olimpia - koleznaka z podstawowki Jonasz - wnuk kolezanki Gizela - kolezanka mamy Juta - znajoma Odpowiedz Link Zgłoś
konstantynka Re: najbardziej orginalne imiona... 17.02.07, 22:27 Konstancja - moja córka, już teraz nie tak bardzo ,jak 5 lat temu, gdy je nadaliśmy Klementyna - siostrzenica Ariel - kuzyn Donata-kuzynka Zenobia - sąsiadka babci Leokadia, Regina - prababcie A ze znajomych: Roma, Cyprian, Dobrosława, Berenika, Roland, Eufemia, Aurelia, Fabian Dzieci ze znajomych przedszkoli: Zachary, Ernest, Fryderyk, Albertów 4, Tadeusz, Walentyna, Marlena, Edgar, Albin, Aleksy, Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
tymolka Re: najbardziej orginalne imiona... 17.02.07, 23:26 Ile osób tyle oryginalnych imion.dla kazdego oryginalnosc znaczy cos innego.Dla mnie najbardziej oryginalne pozostanie imię mojego męza(już teraz wraca do łask) ale jak poznałam go kilkanascie lat temu i usłyszałam,że ma na imie Tymoteusz to o mało nie wpadłam pod stół z wrażenia.Zreszta do tej pory zdarzaja nam sie wpadki z jego imieniem...a takie inne oryginalne imiona to wg mnie Ramona,Roksana,Estera,Iga,Olaf Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: najbardziej orginalne imiona... 18.02.07, 12:29 z mojego otoczenia, mało popularne na tamte/te czasy: tata Lorenc (zapisany w dowodzie na drugie) Ksenia, Roma, Ludmiła - podstawówka lata 80 Helena, Marcel, Krystyna - liceum lata 90 Gniewosz, Lubosz, Teodozja, Waltrauda, Hildegarda - znajomi Lola (nie ejstem pewna czy to podstawowe imię), Bonawentura, Pelagia, Emeryk, Waleria - rodzina Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: najbardziej orginalne imiona... 26.08.13, 16:41 Ikar -znajomosc ze szkolnych lat Arleta- kolezanka ze szkoly Wieslaw- kolega z klasy Nikodem znajomosc czasy studiow Tatiana- kolezanka ze studiow Bozena kolezanka z klasy Longina- kuzynka kuzynki Zyta- ciocia Zenobia- ciocia Estera- kolezanka Gracjan- znajomy Kornel -kolega ze szkoly Salomea- babcia Dagmara- kuzynka Mirella kolezanka z klasy Odpowiedz Link Zgłoś
adabsurdum7 Re: najbardziej orginalne imiona... 27.08.14, 13:32 Gracjan, Ariel, Estera, Ziemowit, Jurand Odpowiedz Link Zgłoś