Dodaj do ulubionych

Tomek i ...

24.09.05, 00:14
Witam,
Mam rocznego synka Tomasza Michała, którego wołamy Tomek, czasem Tomcio, ale
nigdy Tomuś. Teraz niesmiało zaczynamy rozmawiać o "poTomku" i zastanawiam sie
jakie imię pasowałoby dla drugiego dziecka.

Bardzo szybko udało nam sie dojsc do kompromisu z Tomkiem (ulubione imie
meskie mojego męża) natomiast nie mam pojecia jak nazwalabym ewentualnego
drugiego synka. Zawsze podobało mi sie imię Krzysztof, ale jakoś nie przepadam
za zdrobnieniami. Podoba mi sie tez Antoni - Antoś (coraz bardziej popularne
niestety).
Z córeczką bedzie jeszcze wiekszy problem, moje ulubione od wieków imię
Zuzanna, jest teraz tak popularne ze nie wchodzi w grę, zawsze lubiłam też
Antoninę, której popularność "dzięki" Grocholi tez stale rośnie. Męzowi podoba
sie Gabriela, ale Gabryś jest już coraz więcej. Mąż ostatnio wymyślił Tolę,
ale na Anatolę/lię pewnie sie nie zgodzi, moze więc Antonina zdrabniana do
Toli zamiast Tośki?. Po głowie chodzi mi jeszcze Nina, która własciwie tez
mogłabybyc zdrobnieniem od Antoniny smile))

Jakie imiona pasują waszym zdaniem do Tomka? Chciałabym zeby pasowały bo
róznica wieku między dziecmi ma być od 2 do 3 lat. Zależy mi na niezbyt
popularnych, ale tez nie za bardzo wydumanych imionach, które ładnie się zdrabnia.

Bede wdzieczna za wszelkie pomysly smile

Obserwuj wątek
    • abiela Re: Tomek i ... 24.09.05, 00:43
      Mysle, ze do Tomka wiekszosc imion pasuje. Z Twoich proozycji podoba mi sie
      Antoni, Anatola i Antonina.
    • theodorka Re: Tomek i ... 24.09.05, 07:39
      Tola to także Tolisława smile A może Roma/Romana? Będzie Tomcio i Romcia, jak u
      Musierowicz smile
    • gaudencja Re: Tomek i ... 24.09.05, 12:01
      Myślę, że Antonina byłaby naprawdę świetnym pomysłem, tym bardziej że
      oczywiscie zdrabnianie jej na Tolę jest jak najbardziej możliwe. Przy Tomku
      przyszła mi do głowy automatycznie Tomiła (można zdrabniać na Miłkę) lub
      Tomisława, z tym że są one może nieco zbyt rzadkie, jak na przyjęte przez Was
      kryteria, a poza tym dosyć podobne do Tomasza. Inna moja propozycja to Róża -
      dosyć klasyczne, a zarazem nieczęsto nadawane i ładne.

Antoś i Krzyś rzeczywiście są dosc popularni. Inne umiarkowanie popularne (ale
      mniej od Krzysia i Antosia) ostatnio imiona, które mogę polecić, to np.
      Maksymilian (najbliższy w statystykach Krzysiowi), Ignacy, Kajetan.
      • azyli Re: Tomek i ... 26.09.05, 02:11
        Dzięki za opinie.
        Mysle ze czeka mnie jeszcze trochę pracy przy wyborze imienia, ale to dobrze bo
        lubie to bardzo. Na szczescie jeszcze mam dużo czasusmile.

Na Krzysztofa sie raczej nie zdecydujemy, wlasnie ze wzgledu na zrobnienia,
        chyba ze jako 2-gie imie. Bierzemy pod uwage Antosia, o ile do czasu narodzin
        jego popularnosc nie wzrosnie i szukamy dalej. Maks nie wchodzi w gre, ze
        wzgledu na psa, Kajtek jest w rodzinie, a Ignacy, Julian, Karol, Maciek i Wojtek
        u przyjaciół, wiec tez odpadają sad

Dla dziewczynki Antonina bardzo sie nam podoba, ale tez bedziemy zwracać uwage
        na jej popularność. Zawsze moze byc też Anatola smile. Mi bardzo podoba się tez
        Tomiła, ale wydaje mi się za bardzo podobne w brzmieniu do Tomka. W najbliższym
        otoczeniu są Ida, Róza, Natalia, Basia, Marysia i Weronika, więc też odpadają.
        Romana nie podoba mi się, nie biorę też pod uwagę imion kończących się na "sława".

Czekam dalej na wasze pomysły. Takze par 1-sze i 2-gie imie. I sprecyzuje ze
        wolałabym mało popularne, choc nie bardzo wydumane imiona wink

• tawananna Re: Tomek i ... 26.09.05, 03:53
          > W najbliższym
          > otoczeniu są Ida, (...) więc też odpadają.

A może Idalia? To nie to samo, co Ida (a w razie potrzeby można skrócić do Idy,
          można też wcale nie skracać - Natalii się nie skraca i też dobrze). Mało
          popularne, a jednocześnie zupełnie niewydumane (na pierwszy rzut oka może się
          wydawać, ale wrażenie to mija absolutnie - u mnie cały proces, od pierwszego
          sceptycznego spojrzenia po całkowity zachwyt, przebiegł błyskawicznie smile).

Idalia i Tomek - zgrzytu nie widzę smile. Idalka i Tomcio. Idalcia, Idasia,
          Dalijka w przypływie pieszczotliwości smile.

Jeśli jednak nie Idalia wink, to może Antonia skracana do Tosi/Toli? Mniej
          popularna od Antoniny i też wink budzi zachwyty wśród części forumowiczek.

A może Marcjanna? Marcelina? Julianna? Berenika?
          • gracuuja Re: Tomek i ... 25.10.05, 09:37
            właśnie to samo miałam napiać... smile
            Tomcio i Tosia... Ale od Antosia, Antonia... uważam, ze brzmi słodko i jak dla
            mnie zachowana jest różnica wieku.. Tomek ten starszy i mała jego słodka
            siostrzyczka Antośka... smile

a Antosia proszę zostawić dla mnie.. smile big_grin
            bo niestety Antonia juz w bliskiej (za bliskiej) rodzinie jest... uncertain
        • abiela Re: Tomek i ... 26.09.05, 10:32
          azyli napisała:

> Czekam dalej na wasze pomysły. Takze par 1-sze i 2-gie imie. I sprecyzuje ze
          > wolałabym mało popularne, choc nie bardzo wydumane imiona wink
          >
          To ja zaproponuje jeszcze Juliusza (ale nie wiem czy nie za podobny do
          Juliana), Konstantego, Konstancje oraz Leonie. I nadal jestem za Anatolawink
        • gaudencja Re: Tomek i ... 26.09.05, 17:09
          azyli napisała:

> Mysle ze czeka mnie jeszcze trochę pracy przy wyborze imienia, ale to dobrze
          bo
          > lubie to bardzo. Na szczescie jeszcze mam dużo czasusmile.

Wybór imienia jest IMO jedną z najprzyjemniejszych części przygotowań na
          pojawienie się małej istotki smile

> Dla dziewczynki Antonina bardzo sie nam podoba, ale tez bedziemy zwracać uwage
          > na jej popularność. Zawsze moze byc też Anatola smile.

Skoro może być Anatola, to swietnie - chyba to lepsze imię, jeśli chcecie je
          zdrabniać do Toli; bardziej jednoznaczne (lub Anatolia oczywiście).
          Tomiła jest podobna do Tomasza, ale zdrabnia się niepodobnie, bo Miłka. Jeśli
          Ci się podoba, może nie wykluczaj jej tak od razu ze względu na podobieństwo
          głównych form.

Inne propozycje dla dzieczynki: Marianna, Helena, Łucja, Klara, Wanda, Rozalia,
          Apolonia (Pola).

Dla chłopca: Wincenty, Stefan, Witold, Jędrzej, Jeremi, Bruno, Błażej, Tadeusz,
          Fryderyk, Benedykt.
          • alek.7 Re: Tomek i ... 26.09.05, 22:42
            A może dla dziewczynki Noemi,albo Hania? Ja dla dziewczynki będe miała problem
            z imieniem. A dla chłopca mam Aleksandra (Alek,Aleks,Olek) i Mateusza (Mat).
            Tomek też jest śliczne, ale ja ze względu na osobiste skojarzenia swojemu bym
            nie dałasmile Pozdrawiam.
    • linna-altair Re: Tomek i ... 22.10.05, 11:36
      Ja bym była jednak za Zuzanną!To piękne imię!
      • junona444 Re: Tomek i ... 22.10.05, 20:56
        Ja mam lipcowego Tomasza, a gdyby urodziła się dziewczynka to by była Hania.
        Uważam, że to fajne dobrze brzmiące zestawienie.
        • lulu20 Re: Tomek i ... 26.10.05, 13:40
          i Lucynka. Pasuja do siebie swietnie tak jak ja i moj luby wink
          Tom&Lu (Lucy, Lucka, Lulcia, Lulu)
    • a68 Re: Tomek i ... 27.10.05, 20:51
      Mam też synka Tomka (5 i pół miesiąca), miałam trochę oporów przed tym
      imieniem, bo wszystkie Tomki jakich znam to niezłe ziółka smile, ale teraz jestem
      bardzo zadowolona bo to fajne imię (Tomcio, Tomuś, Tamiś, Tomik, Tomaszek,
      Tomalek, Tominek ... )

Dla chłopca proponuję Tadeusz (Tomasz i Tadeusz, Tomek i Tadzio,
      Tomik i Tadzik, Tomek i Tadek moim zdaniem sympatyczna para)
      A może Tymoteusz, Tomek i Tymek, też fanie.

Dla dziewczynki może Tatiana albo Tamara, trochę zalatują wschodem ale to ładne
      i rzadko spotykanie imiona. Pamiętam w podstawówce miałam koleżankę Tanię i
      dobrze mi się to imię kojarzy.

Mnie osobiście baaaaaardzo podoba się imię Zosia, jest takie szlachetne,
      poważne a jednocześnie swojskie,lekkie i ciepłe.

pozdrawiam i napisz co wybrałaś (a68@wp.pl)

Pa, Mama Tomisia - Ania

• gaja011 Re: Tomek i ... 29.10.05, 16:51
        Ameli/Mela/, Wanda, Klara, Helena. Dla chłopcabig_grinionizy, Bruno, Mikołaj, Nikodem
      • azyli Re: Tomek i ... 23.03.06, 15:49
        Nad imionami mysle nadal, ale sytuacja zmieniła się o tyle ze wiem iz miedzy
        dziecmi bedzie dokładnie 2 lata róznicy.
        Definitywnie zrezygnowaliśmy z Zuzi, wiec córeczka zostanie prawdopodobnie
        Tosią/Tolą (w grę wchodzi zarówno Antonina jak i Antonia). Mozecie podpowiedziec
        jakie imiona pasują na 2-gie imię do ww. i nazwiska Żylińska?????

Chłopiec nadal jest zagadką podoba mi sie zdrobnienie Tymek (Tymoteusz -trochę
        długie, albo Tymon, ale boje sie ze sa zbyt podobne do Tomka), mąz przebąkiwał
        coś o Piotrze. Krzysztofa bedziemy rozwazac jako 2-gie imię.
        • gaudencja Re: Tomek i ... 23.03.06, 16:34
          azyli napisała:

> Definitywnie zrezygnowaliśmy z Zuzi,

Nie wiem, czemu podjęliście taką decyzję, ale chyba to dobrze, bo Zuzia gorzej
          współbrzmi z Waszym nazwiskiem...

wiec córeczka zostanie prawdopodobnie
          > Tosią/Tolą (w grę wchodzi zarówno Antonina jak i Antonia). Mozecie
          podpowiedzie
          > c
          > jakie imiona pasują na 2-gie imię do ww. i nazwiska Żylińska?????

Antonina Telimena Żylińska
          Antonina Tolisława Żylińska
          Antonina Tomisława Żylińska (wszystkie długie, ale bardzo mi pasują, a ponadto
          Tomisława nazwiązuje do Tomasza...)
          Antonina Berenika Żylińska
          Antonia Biruta Żylińska
          Antonina Dobrosława Żylińska
          Antonia Donata Żylińska
          Antonina Druzjanna Żylińska

Nieprzypadkowo raz wstawiłam Antonię, a raz Antoninę i proponuję imiona tylko
          zaczynające się od tych trzech liter alfabetu. Szukałam raczej krótszych imion,
          ale "wyszły" raczej dłuższe. Czy cokolwiek Cię przekonuje?

> Chłopiec nadal jest zagadką podoba mi sie zdrobnienie Tymek (Tymoteusz -trochę
          > długie, albo Tymon, ale boje sie ze sa zbyt podobne do Tomka), mąz przebąkiwał
          > coś o Piotrze. Krzysztofa bedziemy rozwazac jako 2-gie imię.

Faktycznie podobne, a Tymoteusza w ogóle bym raczej odradzała (przez zbitkę sz-
          ż na styku imienia z nazwiskiem). Piotr wydaje się pasować bardzo dobrze do
          nazwiska, a może jeszcze znajdziecie jakieś inny ciekawy pomysł? (np. Bruno[n]?)

Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko smile
          • azyli Re: Tomek i ... 23.03.06, 19:25
            Jesli chodzi o 2-gie imię dla dziewczynki to nawet podoba mi się Telimena i
            Berenika, Tomisława niestety mniej, choc bralismy ją pod uwagę nawet na 1-sze,
            ze wzgledu na b. fajne zdrobnienia Tomka i Miłka. Najlepiej brzmi mi Antonia
            Donata, ale Donata zupełnie mi sie nie podoba sad. Mąz chciałby napewno
            Antonia/Antonina Gabriela, ale bede szukała dalej, moze jednak jakiegos
            krótszego 2-giego imienia.

Jesli chodzi o imiona dla chłopca, zbitka szż dyskwalifikowała też wg mnie
            Tomasza, a mimo to sie na niego zdecydowalismy, głównie za sprawą męża. Dlatego
            teraz chyba tez nie bedzie nam to bardzo przeszkadzało, oczywiście jesli
            zdronienie imienia nie bedzie zbyt dziecinne i bedzie mogło byc uzywane zarówno
            dla nastolatka, a moze i pózniej. Tymoteusz jest wg mnie dodatkowo troche za
            dlugie, wiec jest bardzo wstepnym pomyslem. Dziś pojawił się też Jonasz. Całkiem
            podoba mi się zestawienie Jonasz Tymon. Piotr Tymon tez nie brzmi wg mnie
            najgorzej. Na 2-gie imie dla chłopca mamy poza Krzysztofem w zapasie jeszcze
            Antoniego i Leona (po naszych ukochanych dziadkach).
            Z pierwszym dzieckiem nie miała az tyle rozterek.
    • trrruskawa Re: Tomek i ... 23.03.06, 16:19
      Ja znam malego Tomka, który ma siostre Anię, lae to pewnie dla Ciebie zbyt
      popularne. w takim razie polecam Anatolię.
      • azyli Re: Tomek i ... 23.03.06, 16:26
        Ania podoba mi sie, ale odpada bo w bardzo bliskiej rodzinie mój synek ma już 2
        Anie o naszym nazwisku (bacie i matkę chrzestną) siortra byłaby przegieciem.
        Anatolia bądz Anatola mi sie bardzo podoba i pieknie się zdrabnia do Toli, jest
        w zapasie jesli z jakiegos wzgledu zrezygnujemy z Antoniny lub Antoni.
    • tusiak22 Re: Tomek i ... 24.03.06, 06:33
      dla chlopca podoba mi sie Dominik - nie jest mocno popularne i nie wydumanewink
      Karol tez ladne imie.

Dla dziewczynki: Tomek i Tola - ladnie. Ale czy warto dobierac imie corki do
      imienia synka? Imie daje sie na cale zycie. Najwazniejsze zeby dziecko nie
      cierpialo potemsmile!

Mi sie podobaja:
      Michalina
      Helena
      Malwina
      Emilka

pozdrawiam i zycze dobrego wyborusmile
    • bianka1977 Re: Tomek i ... 26.03.06, 21:39
      Wojctek lub Maja smile
      • shilla01 Re: Tomek i ... 26.03.06, 22:30
        Do Tomka bardzo pasuje mi ROBERT !!! z dziewczynka - hmmm cięzki wybór - Ania,
        Ewa, coś w tym stylu
    • jolinek77 Re: Tomek i ... 27.03.06, 15:33
      Tomek i Jolasmile
      j mam na imię Jola i mam 2,5 roku młodszego brata, zawsze była z nas dobrana
      para
      • azyli Re: Tomek i ... 12.06.06, 17:11
        Poznalismy płec i bedziemy miec 2-giego synka smile.
        Wreszcie mozemy konkretniej myslec nad imieniem. W noc przed usg snił mi sie
        poród (o dziwo cc) i pytam męza córeczka czy synek, a on na to Piotr Tymon,
        jakby było wiadomo od zawsze wink. Maz naciska na Piotra, a ja nie jestem do
        konca przekonana. Za to Tymon coraz bardziej mi sie podoba. Po glowie chodzi mi
        jeszcze Jonasz, Joachim i Bruno, ale czuje ze nasz maluszek zostanie jednak Piotrem.
        • dziewczynka_bez_zapalek Re: Tomek i ... 12.06.06, 18:09
          gratuluję więc drugiego synka i życzę lekkiego porodu!

a odnosnie imion może:

Igor
          Franciszek
          Dominik
          Przemysław
          Bartosz
          Fabian
        • koza_w_rajtuzach Re: Tomek i ... 12.06.06, 19:02
          Myślę, że Piotr to dobry wybór, dlatego nic Ci nie będę proponowała.
        • gaudencja Re: Tomek i ... 12.06.06, 20:23
          Piotr to nieśmiertelna klasyka, ale bardzo osłuchana, dlatego namawiałabym Cię
          na Jonasza, Joachima lub Brunona. Na Tymona nie, choć bardzo lubię to imię, ale
          Tomek i Tymek brzmią zbyt podobnie wink Choć... mieliśmy na forum mamę Szymona,
          która drugiego syna nazwała Tymon...
          Pozdrawiam smile
          g.
    • kathy.25 Re: Tomek i ... 16.06.06, 01:08
      Aneta, Anetka. Bardzo mi sie podoba.
      • kathy.25 ups - nie doczytalam, ze juz znacie plec :-) 16.06.06, 01:20
        w takim razie jestem rowniez za Piotrem - poprostu bardzo ladne imie, nie jakies
        wycudowane jak to ostatnio jest w modzie (a i tak wychodzi na to, ze bedzie po
        kilku Oliwierow, Natanow, Antosiow, Igorow, Fabianow itd.)
        • azyli Re: a jednak Tomek i Piotruś 25.08.06, 14:24
          Klamka zapadła bedziemy mieć Tomka i Piotrusia, a dokładniej Tomasza Michała i
          Piotra Tymona (ew. Piotra Jonasza). Mozliwa jest jeszcze zmiana kolejnosci imion
          jesli stwierdzimy ze Piotr nie pasuje do malucha. Mimo iż to imię osłuchane w
          naszym blizszym i dalszym otoczeniu Piotrów nie ma, wiec mam nadzieje ze sie
          bedzie wyrózniał.
          • gaudencja Re: a jednak Tomek i Piotruś 25.08.06, 19:21
            Trzymam kciuki za synka i... tyle znam rodzeństw Tomków i Piotrków, ze mam
            nadzieję jednak na Jonasza (ew. Tymona) wink Pozdrawiam! g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.