Dodaj do ulubionych

aleksandra

26.09.05, 17:36
Dziewczyny co mysicie o imieniu Aleksandra.
Jakie moga byc zdrobnienia do tego imienia?
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: aleksandra 26.09.05, 17:51
      Witaj smile
      Aleksandra jest to jedno z tych imion, które zdecydowanie odradzam, bo w
      okresie od 1996 roku było to w Polsce pierwsze co do częstości nadań imię
      żeńskie (a np. w 1999 roku najczęściej nadawane imię w ogóle). W tej chwili nie
      ma wiarygodnych danych z ostatniego okresu, ale szacunkowo Ola jest druga, po
      Julii (i nosi to imię 6% rodzących się teraz dzieczynek).

Ol się urodziło tyle, że przy niezbyt rzadkim nazwisku może to nawet nastręczać
      problemy z identyfikacją. Nie wiem, czy szukasz czegoś rzadkiego, czy raczej
      popularnego, ale nawet jak na popularne imię Ola jest po prostu zbyt częsta.

Poza tym jeśli chodzi o opinię, to zawsze Aleksandra średnio mi się podobała,
      zdrobnienie Ola również. Inne zdrobnienia, typu Oleńka - owszem. Natomiast nie
      odradzałabym jej bardzo mocno, gdyby nie popularność.

Miło, ze zajrzałaś na nasze forum; jeśli napiszesz nam w przybliżeniu, jakiego
      imienia szukasz (jak popularnego, czy tradycyjnego, czy mniej), to na pewno
      podrzucimy jeszcze jakieś pomysły smile Pozdrawiam!
      • swilczek1 Re: aleksandra 26.09.05, 18:00
        Dziekuje Ci za odpowiedz.
        Nie mieszkam w Polsce wiec popularnosc tego imienia nie ma wielkiego znaczenia.
        Aleksandra mi sie podoba ale nie bardzo mi sie podobaja zdrobniennia do tego
        imienia, takze sama juz nie wiem.
        Przegladalam tez imiona z forum ale szczerze mowiac malo mi sie podobaja.
        chyba jestem bardzo wybredna.
        Nie jestem tez wielbicielka imion naszych mam czy babc.
        Pozdrawiam
        • gaudencja Re: aleksandra 26.09.05, 18:10
          Na forum często dyskutujemy teoretycznie; ileż można rozmawiać o tych samych
          imionach. Czy mieszkasz w kraju anglojęzycznym? Czy szukasz imienia polskiego
          nadającego się na obce warunki? pozdrawiam
        • gracuuja Re: aleksandra 27.09.05, 13:45
          to chyba masz ten sam problem co ja (a może ja ten sam co Ty..smile)

Aleksandra mi się podoba; ale nie przepadam za zdrobnieniami...
          tylko, ze u mnie jeszcze dochodzi mieszkanie w Polsce no i ta popularność tego
          imienia... sad

szczerze mówiąc wolę Aleksander (niż Aleksandra) bo tu aurat Olo i Aleks i
          nawet cała wersja Aleksander... bardzo mi pasuje... smile
          tak na marginesie Gaudencjo... jak wyglądają statystyki dla męskiego
          odpowiednika tego imienia... bo ja mam niestety obawę, ze własnie co 3 chłopiec
          to Olek... sad((
          czemu jak mi się spodoba jakieś imię to zaraz wszyscy dookała muszą się nim
          posługiwać... tongue_out
          • gaudencja Re: aleksandra 04.06.06, 20:28
            Aleksander szczególnie rzadkim imieniem nie był i wcześniej...
    • chit-chat Re: aleksandra 27.09.05, 10:49
      Hej, zdrobnienia mogą być różne: Ola, Olka, Olcia (moje ulubione), Olunia,
      Olenka (za tym nie przepadam, toleruje tylko w przypadku kilku osób), Aleks lub
      Sandra (te ostatnie często używane za granica).

Nie lubię jak się do mnie mówi Aleksandra, bo wydaje mi się zbyt „sztywne”. Ale
      moze to kwestia przyzwyczajenia?

Pozdrawiam,
      Ola

• saraanna Re: aleksandra 27.09.05, 18:58
      Ja tez mieszkam zagranica i wszystkim sie to imie podoba.Uwazaja je za ladne i
      orginalne.A wolaja na mnie roznie:
      Aleks,Aleksis,Aleksia,Leksia,Sandra.
    • tawananna Re: aleksandra 27.09.05, 20:36
      Za granicą Aleksandra też nie jest jakoś niesamowicie oryginalna - w USA
      oscyluje wokół 30 miejsca wg nadań (poza tym w jest też Alejandra, Alessandra,
      Alexandria). Popularniejszy jest Alexander - 15 miejsce.

Ze skrótów anglojęzycznych jest np. Alex, Alexia, Lexie, Sandy, Sandra.
      • theodorka Re: aleksandra 05.01.06, 16:25
        Coś niebywałego - Aleksandra zaczęła mi się podobać, chociaż nie znam żadnej i
        brak tego imienia w otoczeniu mnie dziwi. Imię podoba mi się jednak _tylko_ w
        pełnej formie. Ale oczywiście nie nadałabym go dziecku, gdyż jest niesamowicie
        popularne.
    • linna-altair Re: aleksandra 22.10.05, 11:45
      Ładne,ale tylko jeżeli nie jest zdrabniane na Ola.Aleksandra najładniejsza jest
      w pełnej wersji.Fajnym zdrobnieniem jest też Aleksia.
      Pozdrawiam
      Linna-Altair
      • zakochalam_sie Re: aleksandra 04.06.06, 21:19
        Jestem szczęśliwą nosicielką tego imienia - mieszkam w Polsce, rocznik 84, więc
        wtedy nieoklepane. Nie uznaję formy Oleńka - złe wspomnienia, Olka - tylko dla
        niektórych, Ola - tak od kilku dni nazywa się kotka bratowejsmile Dla znajomych
        jestem Oliką, niektórzy chyba nawet myślą, że to oficjalna forma mojego imienia.
        Ale nie dałabym tak córce, bo za dużo kilkuletnich Ol mam na osiedlu. A dla
        chłopca podoba mi się Aleksy.
        Buziaki!
        • llora Re: aleksandra 04.06.06, 21:53

Dawniej uważalam,ze imie jest brzydkie ale po przeczytaniu książki"O bohaterach
          i grobach"E.Sabato zaczelo mi sie bardzo podobac.Szkoda,że takie popularne.
    • ania.silenter Mam córkę Aleksandrę Mariannę 05.06.06, 11:24
      Mówię do niej - Ola, Oleńka, Olunia, Olusia, Olka, Olcia.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.