30.09.05, 19:12
Mam pytanie. Co to za imię- Miłka? Czy to samodzielne imię, czy skrót, czy
może jakiś pseudonim artystyczny? Dziś rano oglądałam tv i wypowiadała się
własnie Miłka..... (nie pamiętam nazwiska)i tak mnie zaciekawiło...
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Miłka 30.09.05, 19:43
      Miłka to zdrobnienie od Miłosławy, Dobromiły, Tomiły, Ludomiły i wszystkich
      innych imion rozpoczynających się lub kończących na "mił(a)". Niemniej być może
      są przypadki rejestracji Miłki jako takiej (bo spis imion zarejestrowanych w
      Polsce to solidna książka, w której znajdziesz najbardziej kosmiczne pomysły,
      np. piękne imię Wredzia).
      • ajlii Re: Miłka 30.09.05, 21:46
        to też zdrobnienie Bogumiły wink
      • ankaiw Re: Miłka 01.10.05, 11:18
        piękne imię Wredzia

Rzeczywiście fajne smile), choć kojarzy mi się z wredotką - dziewczyna z
        charakterem ? smile)

A Miłka - miło brzmi smile)
        • gaudencja Re: Miłka 09.04.06, 23:00
          ankaiw napisała:

> piękne imię Wredzia

Wredzia tak piękne, jak Hytrek. Również przykład autentyczny wink
          • theodorka Re: Miłka 10.04.06, 09:28
            gaudencja napisała:

> Wredzia tak piękne, jak Hytrek. Również przykład autentyczny wink

Ciekawe, dlaczego urzędy akceptują takie imiona... Przecież nawet osoba
            totalnie nieobeznana z imiennictwem skojarzy sobie, że coś nie tak jest w tych
            imionach smile)) No chyba, że jest na ostrym haju smile Czyżby urzędnicy przychodzili
            pijani do pracy wink?
            • gaudencja Re: Miłka 10.04.06, 16:14
              theodorka napisała:

Czyżby urzędnicy przychodzili
              >
              > pijani do pracy wink?

Moze w latach 30. przychodzili wink
    • marychna31 Re: Miłka 01.10.05, 02:20
      kiedyś znałam Miłkęi ta Miłka to nie był skrót tylko całe imię.
      To była bardzo fajna dziewczynasmile
    • annkier Re: Miłka 01.10.05, 02:22
      to Miłka Skalska z tvp chyba reginalnej
      imie piękne, dziewczyna taka sobie, w tv wyglada lepiej niz w realu
      • mii.krogulska Re: Miłka 09.11.05, 22:01
        Witam,
        na mnie czasami mówią Miłka, a w całości jestem Miłosława (przez Ł). Wszystkie
        dokumenty wyrabiam dwa razy wink

Pozdrawiam smile
    • piesn Re: Miłka 09.11.05, 23:59
      Jestem mamą Miłki. Córka ma na imię MIŁA. Wpadliśmy na nie, szukając imienia dla pierworodnej. Figurowało w kalendarzyku kieszonkowym "Ewa" na rok 1993. Wtedy zabrakło nam odwagi. Kiedy po paru latach urodziła się druga córka, pomysł na takie miłe imię wrócił. Co prawda, nigdy już nie udało nam się upolować kalendarza ze spisem imion, w którym występowała 'Miła', ale pani w urzędzie stanu cywilnego nie odmówiła wpisu; ksiądz, który chrzcił Miłę, też nie protestował; stwierdził jedynie, że dziewczyna ma rzadką okazję zostać patronką dla innych Miłeksmile
      • szczekuszka Re: Miłka 10.11.05, 11:13
        piesn napisała:

> Jestem mamą Miłki. Córka ma na imię MIŁA.

Fakt jestescie odwazni. Ja uwielbiam imie Miłochna, gdybym miala dwie corki, to
        jednej dalabym Rozalie, a drugiej Miłochna. Nie ma to jak zawczasu wybrac
        imiona, pozniej nie trzeba sie zastanawiac wink)))))))
        • martka_k Re: Miłka 10.11.05, 11:21
          szczekuszka napisała:

gdybym miala dwie corki, to
          > jednej dalabym Rozalie, a drugiej Miłochna. Nie ma to jak zawczasu wybrac
          > imiona, pozniej nie trzeba sie zastanawiac wink)))))))

hehe, tez tak myslalam, a potems ie okazalo, ze nie wzielam po duwage jednego
          czynnika-ze ojciec dziecka tez ma cos dopowiedzenia smile)) ani dla corki,ani dla
          syna zaden z moich panienskich pomyslow nie przeszedl smile i nieprzejdzie,
          zapewne, bo dla ewentualnej drugiej (a nawet trzeciej i czwartej) dziewuszki
          imionamamy juz obgadane i zaklepane, a jakbysie kiedys trafil drugi chlopak,
          tosie po prostu pozabijamy-dla tego nie moglismy przez 3 miesiace dojsc do
          porozumienia...
          BTW jednak prawda jest, ze gusta sie troche zmieniaja-marzylam o Konstantym i
          bylam go bardzo pewna, a jak sie okazalo, ze chlopak to szzytem moich marzen
          okazals ie Augustyn-niestety nie przeszlo...
          • szczekuszka Re: Miłka 10.11.05, 11:29
            martka_k napisała:

>
            >
            > hehe, tez tak myslalam, a potems ie okazalo, ze nie wzielam po duwage jednego
            > czynnika-ze ojciec dziecka tez ma cos dopowiedzenia smile))

Moj (mam nadzieje) przyszly maz jest tak przeszkolony pod katem imion, ze nie ma
            prawa pisnac ;P
            A poza tym, on wie jaka to dla mnie frajda wybierac imiona, poza tym akceptuje
            moje wybory. Choc na Miłochne sie krzywi, ale jeszcze troche czasu uplynie nim
            bede miala dzieci wink
            Zadze go przekonac.

> BTW jednak prawda jest, ze gusta sie troche zmieniaja-marzylam o Konstantym i
            > bylam go bardzo pewna, a jak sie okazalo, ze chlopak to szzytem moich marzen
            > okazals ie Augustyn-niestety nie przeszlo...

Od zawsze podobala mi sie Gabrysia,, cioteczna siostra dala tak corce na imie i
            bardzo dobrze. Od lat podoba mi sie Rozalia, dla mnie to tak piekne imie,
            swietna patronka, nie ma zmiluj, musi byc Rozalka.
            A dla chlopca Tymotuesz, chyba, ze nas zaleje fala popularnosci tego imienia,
            poczekamy, zobaczymy...
    • cataluna Re: Miłka 10.04.06, 15:07
      Ludmiłka - slicznie smile
      • anik223 Re: Miłka 10.04.06, 16:06
        Mnie przezywają Miłka od małego, jednak od nazwiskasmile Średnio mi się widzi
        takie imie, może już na bardzo mi się osłuchało jako przezwisko.
        • bodomlake Re: Miłka 10.04.06, 19:42
          Imię Miłosława mnie nie zachwyca, ale zdrobnienie Miłka jest śliczne smile
          • theodorka Re: Miłka 10.04.06, 20:03
            bodomlake napisała:

> Imię Miłosława mnie nie zachwyca, ale zdrobnienie Miłka jest śliczne smile

Można użyć go od Emilki albo od Bratumiły wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.