ankaiw 30.09.05, 19:12 Mam pytanie. Co to za imię- Miłka? Czy to samodzielne imię, czy skrót, czy może jakiś pseudonim artystyczny? Dziś rano oglądałam tv i wypowiadała się własnie Miłka..... (nie pamiętam nazwiska)i tak mnie zaciekawiło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Miłka 30.09.05, 19:43 Miłka to zdrobnienie od Miłosławy, Dobromiły, Tomiły, Ludomiły i wszystkich innych imion rozpoczynających się lub kończących na "mił(a)". Niemniej być może są przypadki rejestracji Miłki jako takiej (bo spis imion zarejestrowanych w Polsce to solidna książka, w której znajdziesz najbardziej kosmiczne pomysły, np. piękne imię Wredzia). Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Miłka 01.10.05, 11:18 piękne imię Wredzia Rzeczywiście fajne ), choć kojarzy mi się z wredotką - dziewczyna z charakterem ? ) A Miłka - miło brzmi ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłka 09.04.06, 23:00 ankaiw napisała: > piękne imię Wredzia Wredzia tak piękne, jak Hytrek. Również przykład autentyczny Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Miłka 10.04.06, 09:28 gaudencja napisała: > Wredzia tak piękne, jak Hytrek. Również przykład autentyczny Ciekawe, dlaczego urzędy akceptują takie imiona... Przecież nawet osoba totalnie nieobeznana z imiennictwem skojarzy sobie, że coś nie tak jest w tych imionach )) No chyba, że jest na ostrym haju Czyżby urzędnicy przychodzili pijani do pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłka 10.04.06, 16:14 theodorka napisała: Czyżby urzędnicy przychodzili > > pijani do pracy ? Moze w latach 30. przychodzili Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Miłka 01.10.05, 02:20 kiedyś znałam Miłkęi ta Miłka to nie był skrót tylko całe imię. To była bardzo fajna dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
annkier Re: Miłka 01.10.05, 02:22 to Miłka Skalska z tvp chyba reginalnej imie piękne, dziewczyna taka sobie, w tv wyglada lepiej niz w realu Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: Miłka 09.11.05, 22:01 Witam, na mnie czasami mówią Miłka, a w całości jestem Miłosława (przez Ł). Wszystkie dokumenty wyrabiam dwa razy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piesn Re: Miłka 09.11.05, 23:59 Jestem mamą Miłki. Córka ma na imię MIŁA. Wpadliśmy na nie, szukając imienia dla pierworodnej. Figurowało w kalendarzyku kieszonkowym "Ewa" na rok 1993. Wtedy zabrakło nam odwagi. Kiedy po paru latach urodziła się druga córka, pomysł na takie miłe imię wrócił. Co prawda, nigdy już nie udało nam się upolować kalendarza ze spisem imion, w którym występowała 'Miła', ale pani w urzędzie stanu cywilnego nie odmówiła wpisu; ksiądz, który chrzcił Miłę, też nie protestował; stwierdził jedynie, że dziewczyna ma rzadką okazję zostać patronką dla innych Miłek Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Miłka 10.11.05, 11:13 piesn napisała: > Jestem mamą Miłki. Córka ma na imię MIŁA. Fakt jestescie odwazni. Ja uwielbiam imie Miłochna, gdybym miala dwie corki, to jednej dalabym Rozalie, a drugiej Miłochna. Nie ma to jak zawczasu wybrac imiona, pozniej nie trzeba sie zastanawiac ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Miłka 10.11.05, 11:21 szczekuszka napisała: gdybym miala dwie corki, to > jednej dalabym Rozalie, a drugiej Miłochna. Nie ma to jak zawczasu wybrac > imiona, pozniej nie trzeba sie zastanawiac ))))))) hehe, tez tak myslalam, a potems ie okazalo, ze nie wzielam po duwage jednego czynnika-ze ojciec dziecka tez ma cos dopowiedzenia )) ani dla corki,ani dla syna zaden z moich panienskich pomyslow nie przeszedl i nieprzejdzie, zapewne, bo dla ewentualnej drugiej (a nawet trzeciej i czwartej) dziewuszki imionamamy juz obgadane i zaklepane, a jakbysie kiedys trafil drugi chlopak, tosie po prostu pozabijamy-dla tego nie moglismy przez 3 miesiace dojsc do porozumienia... BTW jednak prawda jest, ze gusta sie troche zmieniaja-marzylam o Konstantym i bylam go bardzo pewna, a jak sie okazalo, ze chlopak to szzytem moich marzen okazals ie Augustyn-niestety nie przeszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Miłka 10.11.05, 11:29 martka_k napisała: > > > hehe, tez tak myslalam, a potems ie okazalo, ze nie wzielam po duwage jednego > czynnika-ze ojciec dziecka tez ma cos dopowiedzenia )) Moj (mam nadzieje) przyszly maz jest tak przeszkolony pod katem imion, ze nie ma prawa pisnac ;P A poza tym, on wie jaka to dla mnie frajda wybierac imiona, poza tym akceptuje moje wybory. Choc na Miłochne sie krzywi, ale jeszcze troche czasu uplynie nim bede miala dzieci Zadze go przekonac. > BTW jednak prawda jest, ze gusta sie troche zmieniaja-marzylam o Konstantym i > bylam go bardzo pewna, a jak sie okazalo, ze chlopak to szzytem moich marzen > okazals ie Augustyn-niestety nie przeszlo... Od zawsze podobala mi sie Gabrysia,, cioteczna siostra dala tak corce na imie i bardzo dobrze. Od lat podoba mi sie Rozalia, dla mnie to tak piekne imie, swietna patronka, nie ma zmiluj, musi byc Rozalka. A dla chlopca Tymotuesz, chyba, ze nas zaleje fala popularnosci tego imienia, poczekamy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
anik223 Re: Miłka 10.04.06, 16:06 Mnie przezywają Miłka od małego, jednak od nazwiska Średnio mi się widzi takie imie, może już na bardzo mi się osłuchało jako przezwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Miłka 10.04.06, 19:42 Imię Miłosława mnie nie zachwyca, ale zdrobnienie Miłka jest śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Miłka 10.04.06, 20:03 bodomlake napisała: > Imię Miłosława mnie nie zachwyca, ale zdrobnienie Miłka jest śliczne Można użyć go od Emilki albo od Bratumiły Odpowiedz Link Zgłoś