pepperann 04.12.05, 18:53 Tak sobie właśnie myślałam... Wisława Szymborska i Czesław Miłosz. Czy podobają Wam się te imiona? Czy popularność noblistów wpłynęła na jakąś zwyżkę nadawania tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: poeci nobliści 04.12.05, 19:01 Wątpię. Mimo powrotu dawniejszych imion, wymienionych przez Ciebie wśród nich nie widziałam. Może jeszcze z 20 lat musi minąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: poeci nobliści 04.12.05, 19:04 Wisława - może być, zdrobnienie Wiska jest ok. Czeslaw - raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poeci nobliści 04.12.05, 23:37 Wisława podoba mi sie na zaboj, ze zdrobnieniem Wisia. Sama bym je mogla spokojnie nadac corce, gdyby nie to, ze juz dawno wybrane mam inne imie... Niestety, na podstawie samej siebie sprzed kilku lat przypuszczam, iz nieedukowana imienniczo czesc spoleczenstwa sadzi, ze jest to Wiesława z literowka, dlatego nie daje duzych szans popularyzacji temu imieniu. Choc moze wystarczyloby kilku odwaznych, zeby je nadac. Czesław - niestety, raczej konotacje pozapoetyckie sa wystarczajaco silne, zeby na razie to imie nie wrocilo, ale za jakies 50 lat moze przyjdzie znow jego czas. Za to jestem prawie pewna, ze zwyzka nadan Miłosza ma zwiazek z czesta obecnoscia w mediach nazwiska poety. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: poeci nobliści 03.05.06, 14:07 Szczerze powiedziawszy, zawsze mylslam, ze Szymborska ma imie powstale w wyniku literowki (Wieslaw to swoja droga sztuczne imie, tak samo jak Kordian...), jak np. Barbra Streisand...Nie zmienia to faktu, ze imie kojarzace sie z Wisla jest b. urokliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poeci nobliści 03.05.06, 15:21 Wiesława to skrocona Wielisława i forma ta była notowana już w średniowieczu. Wiesław analogicznie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: poeci nobliści 03.05.06, 16:29 O, to Kopalinski wprawadza w blad opisujac Wieslawa... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poeci nobliści 03.05.06, 16:41 Chyba tak, ale nie jest też onomastą, więc należy mu to wybaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: poeci nobliści 27.09.06, 17:27 Miałam wykładowcę, który doktoryzował się na Miłoszu i syna nazwał na jego cześć. Ale dał mu na imię Miłosz, nie Czesław. Odpowiedz Link Zgłoś