ankaiw 09.12.05, 22:18 No właśnie. Sama noszę jedno imię i zawsze mi wmawiano, że posiadanie dwóch imion to tylko kłopot - zwłaszcza urzędowy. Czy tak jest w rzeczywistości??? Czy używa się tylko pierwszego lub drugiego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martka_k Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 10.12.05, 14:22 nigdy tego nei zauwazylam... I nie odczulam... Po prostu jak wypelniasz jakis kwit urzedowy to w rubryce imiona zamiast jedno wpisujesz dwa Ja akurat do drugiego przywiazana za szczegolnienie jestem, raz w zyciu mi sie przydalo, jak bylysmy w liceum dwie o takim samym imieniu i nazwisku i odrozniano nas wlasnie po drugim imieniu (wyczytywane bylo oficjalnie np. Marta Katarzyna), natomiast moj maz swoje drugie imie kocha i przedstawia sie zawsze dwoma... Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 10.12.05, 15:57 nie jestem pewna czy dobrze Ci zrozumialam chodzi Ci o posiadania dwoch imion wogole czy o uzywanie dwoch imion? Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 10.12.05, 18:04 U mnie na studiach również były dwie osoby o tym samym inieniu i nazwisku. Od tamtej pory używam dwóch imion Agnieszka Barbara. A ponieważ moje panieńskie nazwisko było dość długie, panie z banku doprowadzałam do furi przy podpisywaniu dokumentów - zawsze miałam ubaw. A tym mniej cierpliwym dodawałam jeszcze że z bierzmowania mam równie długie imię - Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 10.12.05, 20:03 Chodzi mi o posiadanie i używanie (jeśli się tego drugiego w ogóle używa) Odpowiedz Link Zgłoś
potega_18 Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 12.12.05, 09:23 a tak na marginesie kiedy się nadaje ddrugie imię zaraz po porodzie czy przy zapisaniu dziecka, czy tez na chrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 12.12.05, 14:17 Nie, no w urzędzie, gdy zapisujesz to podajesz "pełną nazwę" dziecka ) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 12.12.05, 09:32 Żaden kłopot. Czasem trzeba tylko zwracac uwagę, by wpisano gdzieś oba imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 12.12.05, 14:31 najczęściej drugiego się nie używa ale np. syn mojej kuzynki został nazwany tymoteusz kamil - dzieci mu strasznie dokuczały z powodu imienia tymoteusz a i on nie cierpiał tego imienia więc zaczął używać drugiego i przedstawia się jako kamil. Też mam dwa długie imiona i długie nazwisko często nie mieści się to wszystko w rubryczkach urzędowych Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 13.12.05, 11:38 Mnie pomaga. Mam popularne imię i popularne nazwisko, więc przy wszystkich oficjalnych okazjach używam dwóch, żeby uniknąć problemów. Kiedyś okulistka wmawiała mi gwałtowne zmiany we wzroku, dopóki nie odkryłam, że cały czas patrzyła w cudzą kartę Poza tym Anna Dorota brzmi bardzo elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 13.12.05, 11:42 aniadm napisała: > Poza tym Anna Dorota brzmi bardzo elegancko. Fakt, ładnie. Na odwrót też brzmiałoby nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Czy dwa imiona to kłopot?? 13.12.05, 13:40 Kiedy byłam na studiach (teatrologia, Kraków, 80-te) była moda na używanie dwóch imion. Śmiesznie było popatrzeć na listę obecności na wykładzie, bo pełno było Marii Zofii i Janów Andrzejów. Celowała w tym zwłaszcza polonistyka Więc my, kpiarze paskudni, zaczeliśmy używać trzech i ostentacyjnie nawoływać się na korytarzu: "Małgorzato Anno Ireno, idziesz na wykład? Tak, Alicjo Aleksandro Joanno, zajmij mi miejsce!" Odpowiedz Link Zgłoś