theodorka 26.12.05, 11:05 Amadea jest żeńską formą imienia Amadeusz. Zetknęłam się z osobą o takim imieniu już kilka ładnych lat temu, ale jakoś o tym nie pamiętałam. Kiedyś podobało mi się na zabój, dzisiaj trochę mniej, ale i tak mi się podoba A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Amadea 22.01.06, 12:51 Zauważyłam poza tym, że jak na razie wszystkim się to imię podoba, więc hipotetyczna mała Amadea na pewno spotykałaby się z miłymi komentarzami dotyczącymi imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amadea 27.12.05, 15:49 Ładne, choc również bardziej podoba mi sie Arystea. Minusem jest to, że nie będzie pasowac chyba do większości polskich nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
moms75 Re: Amadea 22.01.06, 11:46 Bardzo nam sie podoba. Tak miała nazywać sie nasza córeczka, ale ze bedzie jednak chłopczyk, to będzie Amadeusz. Szkoda, że nie bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Amadea 22.01.06, 12:50 moms75 napisała: > Bardzo nam sie podoba. Tak miała nazywać sie nasza córeczka, ale ze bedzie > jednak chłopczyk, to będzie Amadeusz. Szkoda, że nie bliźniaki Ogromna szkoda (( A czy jeśli kiedyś przydaży Ci się córeczka, będzie miała na imię Amadea, czy rozważysz jakieś inne? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Amadea 22.01.06, 14:05 Lepsza wersja Amandy, niestety zbyt silnie mi się z tym imieniem kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
ana5310 Re: Amadea 28.01.06, 16:55 Mój synek (2,5 roku) ma na imie Amadeusz. Do nazwiska oczywiscie nie pasuje, ale do niego owszem. Nigdy nie żałowałam ani przez moment tego wyboru. Jest tyle fajnych imion, jest w czym wybierac, wiec po co sie ograniczac do tych "standardowych"? Pozdrawiam serdecznie wszystkich rodziców Amadeuszów. Odpowiedz Link Zgłoś
moms75 Re: Amadea 22.04.06, 00:48 Pozdrawiamy również I cieszę sie, ze są jeszcze inni chłopcy noszący imię Amadeusz Odpowiedz Link Zgłoś
moms75 Re: Amadea 22.04.06, 00:56 Tak, myślałam o tym, że jesli kolejna będzie córka to czy dać jej na imię Amadea. To by tak ładnie brzmiało: Amadeusz i Amadea. Ale nie jestem jeszcze zdecydowana. Jest tyle innych fajnych, oryginalnych imion, które też mi się podobają Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amadea 22.04.06, 14:25 moms75 napisała: > Tak, myślałam o tym, że jesli kolejna będzie córka to czy dać jej na imię > Amadea. To by tak ładnie brzmiało: Amadeusz i Amadea. Ale nie jestem jeszcze > zdecydowana. Jest tyle innych fajnych, oryginalnych imion, które też mi się > podobają Pozdrawiam. Moim zdaniem byloby to masalo maslane, to tak jakby nazwac dzieci Miroslaw i Miroslawa. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Amadea 23.01.06, 00:19 A mi Bardzo Bardzo się podoba, naturalnie... Tylko jakoś tak... Platonicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Amadea 23.01.06, 09:59 Bardzo ładne, oryginalne. Jestem za. (tylko nie do wszystkich pasuje - z niektórymi może brzmieć smiesznie). Duzy wybor fajnych zdrobnień: Ama, Ami, Ada, Madzia, Mea, Osobiście bym nie użyła, przeszkadza mi za bardzo "religijne" znaczenie (milująca Boga, miłosć Boga). Uważam, że to nie pasuje, aby osoba całkowicie i kompletnie areligijna (jaką jestem) nadawała dziecku imię tego typu (inne podobne to Bogumił, Teofila, itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Amadea 28.01.06, 20:38 Ładne, jakoś tak... Miękko mi się kojarzy Aczkolwiek chyba jednak wolę bardziej zdecydowane imiona kobiece- na przykład Florę Odpowiedz Link Zgłoś
marta2808 Re: Amadea 15.05.06, 20:17 Amadea ładnie, delikatnie, ale niestety kojarzy mi się z Amandą, która w ogóle mi się nie podoba (moja kuzynka to Sandra Amanda - straszne...). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Amadea 15.05.06, 20:18 marta2808 napisała: >moja kuzynka to Sandra Amanda - straszne...). Faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Amadea 15.05.06, 21:12 Stanę trochę w obronie Amandy(ale dziecku bym tak nie dała za żadne skarby). Odnoszę wrażenie, że traktujecie je na równi z Sandrą, Nikolą czy Oliwią. Owszem, moda na to imię przyszła z zachodu(może nawet wraz z serialem "Dynastia")tak, jak na Kewina czy Samulea. Ale Amanda wywodzi się z łaciny i oznacza "mająca być kochana" (to jakiś imiesłów czasu przyszłego, z tego co pamiętam z lekcji łaciny), więc myślę, że trochę niesprawiedliwie jest traktowana jako przedstawicielka tych obciachowych imion. P.S. Sandra Amanda brzmi razem tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Amadea 12.10.06, 20:51 Amanda rzeczywiscie nadawana jest w Polsce w stosunku do Sandry czy Nikoli wyraźnie dłużej. Być moze w innych warunkach brzmiałaby równie świeżo, co np. Amaranta, ale - jak sama powiedziałaś - obecnie względna moda na to imię przyszła z Zachodu... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Amadea 12.10.06, 21:14 Bardzo mi się podoba (tak jak Matea i Tadea, gdzie męskie odpowiedniki są nie w moim guście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Amadea IP: *.eu.org 29.10.06, 19:48 AMADEA - ładne imię i ma bardzoe łane znaczenie (tzn Amadeusz- ale można uznać je za znaczenia również żeńskiej formy) Myślałam tym imieniu ostatni...ale mimo wszystko..jako źle mi się wymawia i tak jak powiedziała gaudencja nie będzie pasować do większości nazwisk... Odpowiedz Link Zgłoś