aeternus13 03.01.06, 10:40 Co sądzicie o tym imieniu? chciałabym tak dać na imię mojej córeczce kiedyś. Napiszcie co sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 11:22 Nie jest złe. Przynajmniej ma swoją jedną, podstawową wersję - nie ma żadnych głupich zdrobnień ani zgrubień. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 11:51 Moja koleżanka Matylda nigdy nie znosiła swojego imienia, zawsze przedstawiała się jako Madzia. Teraz, jako dorosła kobieta przedstawia się tak. nie wiem już, czy dorosłej- spodobało jej się to imię, czy też już nie wypada jej być Madzią?... Mnie samej kojarzy się bardzo ładnie z Matyldą De La Mole Stendhala oraz Matyldą Stągiewkówną (he, he), a mojej koleżance Madzi z krową zawsze się kojarzyło... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 11:52 Moim zdaniem Matylda ma mnostow zdrobnien, a mimo to zdrobnienia nie wplywaja na imie, ktore w pelnej postaci wystepuje najczesciej. Malo jest Matyld w Polsce, ale mysle, ze to sie zmieni Zdrobnienia: Matysia, Matylka, Tysia, Tylda, Madzia, Matyldka Malo?! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 13:41 Coraz ich więcej ostatnio I dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnusia Re: A co z Matyldą? IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 28.09.06, 13:17 Coż za zdrobnienia!!!!!! moja babcia ma na imię Matylda, a cala rodzina mówi do niej: Tila, Tilka ewentualnie Otylia Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 16:10 Jak dla mnie jest to troch zbyt twardo brzmiące imie.I te zdrobnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga1 Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 16:28 A ja jestem cąłym sercem za )) ... Zdrobnień jest pełno ale my "dopracowalismy się" ich dopiero jak Mała pojawiła sie juz po drugiej stronie brzuszka ...a porównania z krówką Matyldą, cóz teraz juz mnie bawią i zbieramy różne gadżety krówkowo-matyldowe ) Napisałabym, że to najpiekniejsze imie na świecie ale jak to sie mówi, są gusta i guściki ... Teraz kiedy otoczenie przywykło do naszej Matylki szokujemy je Klarą, która niebawem bedzie z nami ( to chyba kurka z Mysi Endo ... o ile sie nie mylę hehe) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: A co z Matyldą? 03.01.06, 19:18 Ja jestem za Moja córka to Amelia Matylda )) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: A co z Matyldą? 04.01.06, 08:21 Ostatnio w dziale dla dzieci widzialam ksiazke "Myszka Matylda" Odpowiedz Link Zgłoś
aeternus13 Re: A co z Matyldą? 04.01.06, 08:22 Imię dla przyszłej córeczki już mam, teraz będę myślała nad imieniem dla przyszłego synka Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: A co z Matyldą? 04.01.06, 09:09 aeternus13 napisała: > Imię dla przyszłej córeczki już mam, teraz będę myślała nad imieniem dla > przyszłego synka No i dobrze - imię Matylda nie jest złe . A jakie masz pomysły na imię dla przyszłego syna? Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: A co z Matyldą? 05.01.06, 20:40 Moja bratanica to Matylda. Wartałoby się zaopatrzyć w książkę o myszce Matyldzie Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: A co z Matyldą? 05.01.06, 20:42 Niestety, kojarzy mi sie z krowa (bajka jakas musiala byc) badz z jedyna znana mi Matylda, ktora, rowniez niestety, wredna jest niebywale. Odpowiedz Link Zgłoś
aeternus13 Re: A co z Matyldą? 06.01.06, 09:06 Niestety bardzo często rozptrujemy imiona pod pryzmatem osób które znamy, lub znaliśmy, które nosiły właśnie takie imiona. Tak nie powinno być ale to silniejsze od nas. Ja mam uczulenie na Monikę, Mariusza, Marlenę... i jeszcze na kilka innych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co z Matyldą? 27.09.06, 21:20 Dlatego takie fajne są imiona rzadkie, które się nie kojarzą z przynajmniej jedna wredną lub nieciekawą postacią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: A co z Matyldą? IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 28.09.06, 13:16 A my bajke o krowie nabylysmy i czytamy, zreszta ta krowa jest bardzo sympatyczna i moja Matysia uwaza ze to zabawne ze tak samo maja na imie. Pozniej to sie juz tylko z sympatycznym (bo twoim :o) dzieckiem kojarzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: A co z Matyldą? 06.01.06, 21:56 Jak byłam mała to miałam taką ukochaną szmacianą lalkę Matyldę. Bardzo miłe skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: A co z Matyldą? 08.02.06, 22:21 Imię Matylda jest bardzo, bardzo ładne , ale niestety staje się coraz bardziej popularne. Coraz więcej osób decyduje się na wybór tego imienia dla córki. Szkoda , bo chyba nikt nie chce , żeby zrobiła się z niego druga Julka (: Odpowiedz Link Zgłoś
karlmat Re: A co z Matyldą? 29.04.06, 16:54 Ja mam na imię Matylda.Nigdy nie lubiałam swego imienia.Zawsze chciałam poznać jakąś Matyldę w moim wieku,ale chyba to będzie trudne bo mam 29 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lorika Re: A co z Matyldą? 30.04.06, 13:39 Ja mam na imie Matylda (lat 22) i nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby przedstawiać sie jako np. Madzia... Jestem wdzięczna rodzicom, że dali mi takie imię i że nie jestem kolejną Basią czy Kasią Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: A co z Matyldą? 30.04.06, 23:22 Ciotka MAtylda- pierwsze skojarzenie, chyba w piosence tak bylo, nie potrafie sie przekonac do imion z -"lda". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: A co z Matyldą? IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 30.09.06, 15:48 Niektore imiona trzeba czuc, po prostu pasuja nam wszystkim: brzmieniem, skojarzeniem (lub nam ono nie przeszkadza)i wogole sa imieniem naszego dziecka, chociaz jeszcze nieurodzonego. Za mna Matylda chodzila prawie 20 lat, chcialam tak nazwac pierwsza corke ale wlasnie mi odradzono, potem znow pare razy sie zawachalam tak wiec koniec/cud :o)) mial imie od samego poczatku, nigdy nie zmienione i nigdy nie mialo alternatywy... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A co z Matyldą? 01.10.06, 22:52 Kiedyś strasznie mi się nie podobało, ale teraz powoli się przekonuję. Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: A co z Matyldą? 02.10.06, 11:04 Moja córcia ma na imię Matylda. Ma już 3 latka, ale na początku wszyscy byli lekko zaszokowani. Teraz już się przyzwyczaili a nawet im się podoba. Pracuje ze mną 50letnia Pani Matylda, która używa tylko swojego drugiego iminia Ula. Obraża się jak ktoś do niej powie Matylda. A ja uwielbiam to imię i wcale go niezdrabniam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurdkowa Re: A co z Matyldą? 10.10.06, 15:47 Piękne imię. Jak będę miała drugą córkę to na pewno będzie Matylda. Myślę, że z Martyną będą stanowiły udany duet) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia794 Re: A co z Matyldą? 11.10.06, 12:45 Dziwaczne, wolę mniej oryginalne, a nawet popularne (wg mnie popularność abolutnie nie dyskwalifikuje imienia), lecz piękne, uniwersalne, takie na całe życie (np. Julka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki1 Re: A co z Matyldą? IP: *.pool80-103-137.dynamic.uni2.es 11.10.06, 14:55 Nawet podoba mi sie, ale nie wiem czy nazwalabym tak corke, bo chyba ¨chodziloby za mna¨ - ¨ciotka Matylda, cala w papilotach...¨ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: A co z Matyldą? IP: 206.197.217.* 11.10.06, 17:46 Ja mam Julie i Matylde i te imiona sa dla mnie rownowazne: piekne i uniwersalne. A 20 lat temu i Julia i Matylda byly rowno malo spotykane... wiec twoj argument nie trzyma sie kupy... Odpowiedz Link Zgłoś