agusiaa1_mama_ignasia 18.01.06, 11:20 Być może był już taki wątek. Kiedyś na forum podobnie jak inne mamy pytałam o zdrabnianie imienia. Kiedy przeczytałam odpowiedzi myślałam, że już więcej zdrobnień nie można wymślic. Teraz kiedy synek ma 6 mies. mówimy do niego na różne sposoby, wszystko wyszło "w praniu". Oprócz typowych form tj.: -Ignacy, -Ignaś, -Ignac, -Ignacek są jeszcze: -Ignasiek- tak mówi kuzynka męża, czyli cioci małego, -Igo- tak mówi babcia, -Ignacuś- tak mówi dziadek, -Iguś- tak mówi moja siostra czyli ciocia. Pewnie to jeszcze nie koniec bo co rusz ktoś wymyśla coś nowego. Jakie wy macie doświadczenia ze zdrabnianiem imion waszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gupi_kaowiec Re: Zdrabnianie imion 18.01.06, 11:25 > Jakie wy macie doświadczenia ze zdrabnianiem imion waszych dzieci? Maja, Majka, Majeczka, Majunia, Majeństwo, Majencja, Majucha, Majoza, Majuda (jak marudzi)... pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
arksa Re: Zdrabnianie imion 19.01.06, 15:28 Andrzej; Andrzejek, Jędrek, Jędruś, Jędrunio, Jędreczek, Jędrasek, Jędras Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Zdrabnianie imion 19.01.06, 15:35 Nie moje własne , osobiste, ale bliskie Paweł - Pawełek, Pawcio Dawid - Didi Odpowiedz Link Zgłoś
gabimama Re: Zdrabnianie imion 21.01.06, 22:47 Na naszego Szymona wołamy: Szymon, Szymek, Szymcio, Szymeczek, Szymonio, Szymuś, Szym, SzymSzym, Szymoszek, Szymciulek, Szymciuleniek, a na naszą Idalię: Ida, Idka, Idunia, Idusia, Iduńka, Iduśka, Idalka, Idala, Idulinka, Idelka, Idelcia, Idzia, Idzik, Idalik Odpowiedz Link Zgłoś
m_katarzynka Re: Zdrabnianie imion 22.01.06, 14:47 Stefan: Stef, Stefcio, Stefek, Stefko, Stefanek, Stefuś, Stefuniek, Funiek (to moja babcia - nie podoba mi się), Stefeczek, Stefki, Stefik. Tymon: Tymek, Tymcio, Tymuś, Tymi, Tymo, Tym, Tymonek, Tymeczek, Tymko, Tymianek, Tymiś, Tymik. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: Zdrabnianie imion 22.01.06, 21:48 Moja corka ma na imie Maria Mialam cichy plan, ze bede do niej mowila per "Mario", hehe... plan spalił na panewce a moje dziecko jest: Marysią, Maryską, Marynatą, Maniutką, Myszką, Maryńką nigdy Marią... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Zdrabnianie imion 23.01.06, 00:17 Za każdym razem (a razów tych było aż 3) wybierałam imię nie pod względem zdrobnień a "ładnej" (w moim mniemaniu, oczywiscie) pełnej formy imienia... A tymczasem zawsze okazywało się ( i okazuje nadal), że zdrobnienia w 1000 przeróżnych form wciąż przychodzą same a na dodatek zmieniają się wraz z wiekiem Moich Dzieci... I tak Filip, który zdążył już przejść masę zdrobnień, obecnie najczęściej jest Filipowskim, Fiśkiem, Filippo (koniecznie w tej, nieodmiennej wersji) i Liczbą Fi (to ostatnie sam ostatnimi czasy wymyślił...) Dawid z kolei jest Dawisiem, Duśkiem, Wiśkiem oraz Daniem (pamiętacie tą reklamę?? "To takie małe Danio..."??) Flora (nie Florentyna) w przewadze jest Florencją ale także Flo, Flosią, Flonią i - coraz już rzadziej- Florką Ida (w zdrobnieniu Idula), żona Jeża Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: Zdrabnianie imion 23.01.06, 19:19 Ignaś 6,5 roku i oprócz wymienionych przez Ciebie mamy jeszcze: - Igi - Ignacjo - Ignasinek (jak był mały, teraz już nie przechodzi) - Igulinek (jak wyżej, to już przeszłość Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: Zdrabnianie imion 24.01.06, 13:53 Heja, Alex : Alexiaczek, Alexiorek, Alexiu, Alus, Alexior. E. Odpowiedz Link Zgłoś
doska_r Re: Zdrabnianie imion 24.01.06, 15:17 Julia,Julka,Julcia,Julcik,Lula,Lulka,Luśka,Juśka,Lulesław,Lusik,Jula,Lulunia, Luluśka uffffff jest tego trochę oraz Wiktor,Wikuś,Wiko,Wikunio,Wiktorek, Odpowiedz Link Zgłoś
martabb Re: Zdrabnianie imion 28.01.06, 15:00 moja córka ma na imię Adrianna, ale zazwyczaj mówimy do niej Ada, a zdrobniale Adusia, Adunia, Adeńka Adulek, Aduchna i Adriannka Odpowiedz Link Zgłoś