abiela 10.02.06, 23:21 Jak wam sie podoba to imie? Oznacza ono "walczacego", imieniny 26 pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Wigand 11.02.06, 23:56 Myslisz, ze jest "nadawalne" w Polsce? W Rymucie znalazlam jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wigand 12.02.06, 11:31 Myślę, że jak najbardziej, choć brzmi zdecydowanie obco. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb a pochodzenie? 12.02.06, 12:56 Z jakiego jest to języka? Jakoś obco, tak trochę germańsko mi brzmi, ale nie znajduję tego imienia. Coś więcej może macie na jego temat? I jak to zdrobnić? Wiguś? Gandek? Żeby się tylko z Gandzią co niektórym nie skojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a pochodzenie? 12.02.06, 18:28 Niestety nie znam niemieckiego, ale to oczywiście jest imię germańskie : www.heiligenlexikon.de/start.html?BiographienW/Wigand.html Wiguś wudaje mi się ładnym zdrobnieniem; może być jeszcze np. Wiżek, Wiżko (z wymianą g na ż). Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: a pochodzenie? 12.02.06, 20:37 absolutnie mi się nie podoba, nie wyobrażam sobie dziecka o imieniu Wigand Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a pochodzenie? 12.02.06, 20:38 Pochodzenie germanskie, ozsnacza walczacego (wigan - walczyc). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja podciągam pod kątem zwolenniczek Wiganny :) 12.07.06, 22:53 - jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: podciągam pod kątem zwolenniczek Wiganny :) 12.07.06, 23:18 Byc moze dunskie imie Viggo od Wiganda pochodzi.Pierwsze nadania tego imienia mialy miejsce ok. roku 1200."Vig" oznacza boj.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wigand 19.01.23, 20:00 Natknęłam się właśnie na Wiganda (z Marburga), więc odświeżam wątek. Gaudencja podbiła wątek w kontekście Wiganny i przyznam, że Wiganda podobałaby mi się bardziej niż sam Wigand, ale nie znalazłam nic o żeńskiej formie. Co do zdrobnień, to skoro są Iga i Igi, mogą też być Wiga i Wigi. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wigand 19.01.23, 20:42 Niestety, kojarzy mi się z Vigantoletten - witaminami w tabletkach. Gdyby nie to skojarzenie, imię byłoby wg mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Wiganda 21.01.23, 18:58 Czemu nie? Byłaby to prawidłowo utworzona żeńska forma. Odpowiedz Link Zgłoś