abiela 12.02.06, 01:42 Ostatnio trafilam na to imie, imieniny 29 pazdziernika. Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Berengar 12.02.06, 11:11 Niezłe - dosyć dużo "r", jak w Bernardzie, ale jest to imię z charakterem. Podoba mi się bardziej od Bernarda (na ogół nie przepadam za końcówką "nard", choć w Bernardzie i tak mało ją słychać). Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Berengar 12.02.06, 11:12 Ciezko bedzie zapamietac.Ale brzmienie ladne.Lubie meskie imiona z "r". Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Berengar 12.02.06, 11:24 Bardzo ładnie brzmi ,melodyjnie .Wiesz cos o pochodzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Berengar 12.02.06, 11:28 W Polsce chyba funkcjonuje odpowiednik Berengariusz. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Berengar 12.02.06, 11:29 Słownik Ossolineum podaje Berengara właśnie. Jego żeńskim odpowiednikiem jest Berengaria. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Berengar 12.02.06, 13:53 Zgadza się żeńska forma to Berengaria, czasem przerabiabiana na Berangarie, jak Amalia z Amelią. W starych kronikach hiszpańskich występuje w wersji Berenguela. Co do Berengara to dla mnie brzmi strasznie obco, może dlatego że jeszcze dźwięczy mi w uszach francuskie "Berenżer". W polskich publikacjach historyczno - naukowych autorzy posługują sie raczej wersją Berengariusz, raczej mówi się o Berengariuszach hrabiach Prowansji, o Berengariuszu z Tour niż Berangarze, ale to tylko kwestia nazewnictwa i wiadomo, że chodzi o te samą osobę. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Berengar 12.02.06, 20:59 Berengar tozromanizowana forma imienia Bernger. Martuszko fajnie, ze podalas Berengariusza - ja o tej wersji nie slyszalam. Imie oznacza "niedzwiedziego wojownika" Mnie sie po osluchaniu, podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Berengar 14.07.06, 21:20 W takim razie latynizacja wyszła mu w tym przypadku na dobre Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Berengar 13.02.06, 00:53 Kojarzy mi się z garami... I dlatego też NIE. Odpowiedz Link Zgłoś