theodorka 18.02.06, 14:08 A jak Wam się podoba to imię? Słyszałam w kościele o bł. Bolesławie Lament, która walczyła o jedność chrześcijan wschodnich i zachodnich i muszę przyznać, że jej imię bardzo mi się spodobało. Patronka też zresztą fajna Tylko to zdrobnienie Bolka, Bola... Jakoś nie pasuje Jak można zdrobnić to imię? Może Sławka, Awa? Bolcia brzmi za to już trochę sympatyczniej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trrruskawa Re: Bolesława 18.02.06, 15:20 Wlasnie te zdrobnienia...Bolcia ladnie, ale Bolka... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bolesława 18.02.06, 16:30 Jestem za większością imion staropolskich, za tym też Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Bolesława 18.02.06, 17:11 Musze sie do niego przyzwyczaic, troche bolesne te zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
aniakolano14 Re: Bolesława 19.02.06, 13:56 Imię bolesława należy do imion z grupy imion męczennic i osób, które odnalazły w sobie Boga żyjąc w innej wierze. Do tej grupy należą również: Bogumiła, Bolisława, Bogusława, Borzysława, Bratumiła, Bronisława i Budzisława. Osobiście jest to imię ładniejsze od dzisiejszych Nicoli, ale ładniejsze z przytoczonej imion są Bogumiła i Borzysława. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Bolesława 19.02.06, 19:40 Oj staropolskie czyli IMO(pierwszy raz używam na tym foum tego określenia,ale tak jakoś mi się spodobało)nie ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Bolesława 19.02.06, 20:41 Szczerze- nie lubie zenskich odpowiednikow meskich imion- moja babcia Stanislawa cale zycie narzeka na imie, ze jej sie nie podoba. Zatem wszelkie Czeslawy, Miroslawy, Jozefy odpadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Bolesława 20.02.06, 19:37 Dla mnie OBRZYDLIWE. Ale osobiście nie cierpię wszystkich "-SŁAWÓW", a ich wersje zeńskie są zazwyczaj około dziesięc razy gorsze. (Co innego "-MIRY" - Lubomiry, itd - te lubię dla obu płci). Kaeira, wnuczka, prawnuczka i siostrzenica Bolesławów. PS. Awa byłoby genialnym zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś