Dodaj do ulubionych

wybór daty imienin

18.02.06, 17:47
Muszę się Was poradzić w sprawie wyboru daty imienin dla mojej Anielki.
Chciałam, aby miała za patronkę Anielę Salawę, ale w mało którym kalendarzu
są zaznaczone imieniny Anieli 9. września. Prawie wszyscy znajomi składali
małej życzenia 18 listopada lub 4 stycznia (św. Angeli z Foligno). Oprócz
tego jest jeszcze św. Aniela Merici 27. stycznia. Anielę można także spotkać w
kalendarzu w następujące dni: 28 i 30 marca (rzadko), 1 i 31 maja (31 prawie
zawsze). Nie mam pojęcia dlaczego akurat w te dni i kto to ustalił.
Moje obawy dotycza tego, że Aniela zawsze będzie przyjmowała życzenia w inne
dni i będzie musiała tłumaczyć, że ona obchodzi imieniny 9. września. Ja
bardzo sobie chwaliłam to, że moje imieniny (Zofii) są powszechnie znane i nie
musze wyjaśniać kiedy obchodzę.
Po drugie: Mała urodziła się 19. sierpnia więc 9. września jest strasznie
blisko i trochę się zlewają te dwa święta.
Jak sądzicie: zostawić jej imieniny 9. września czy przenieść na np. 4 stycznia?
Zdaję sobie sprawę, że kiedy Aniela podrośnie to sama o tym zadecyduje, ale na
razie to ja muszę wybrać.
Obserwuj wątek
    • mankencja Re: wybór daty imienin 18.02.06, 18:00
      Ja, jako Marta, obchodzę imieniny w tym mniej rozpowszechnionym terminie -
      22.02, podczas gdy ten częściej spotykany wypada w lipcu i w niczym mi to nie
      przeszkadza, a nawet bywa udogodnieniem - jestem z czerwca, więc termin nie
      zlewa się z urodzinami. U Twojej córki sytuacja wygląda trochę inaczej, więc
      nie mogę jednoznacznie doradzić. Myślę, że to zależy w pewnym stopniu od tego,
      jak ważna dla Ciebie jest kwestia patronki - jesli nie przykładasz do tego
      jakiejś krańcowej wagi, może rzeczywiście powinnaś przenieśc Anielce imieniny
      na przykładowy 4.01
      • abiela Re: wybór daty imienin 18.02.06, 23:08
        Dla mnie imieniny sa praktycznie swietem nieistniejacym, na Slasku sie ich nie
        obchodzi, dlatego ja bym optowala za wyborem wg patronki - wyszukaj ta, ktora Ci
        najbardziej odpowiada i juz. Mialam znajomego Andrzeja, ktory w Andrzejki
        wszytskim skladajacym zyczenia, odpowiadal, ze on obchodzi w Boboli i mam
        wrazenie, ze mu to nie przeszkadzalo a wrecz jakos wyroznialo.
      • gaudencja Re: wybór daty imienin 18.02.06, 23:15
        Ja też myślę, że wszystko zależy od tego, jak bardzo zależy Ci na patronce. 4
        stycznia też nie jest idealną datą, bo zaraz po świętach i Sylwestrze, i raczej
        ludzie są już w tym momencie świętowaniem zmęczeni (tudzież wyczerpani
        finansowo). A 9 września to doskonały moment na organizowanie corocznej imprezy
        inaugurującej nowy rok szkolny (moja koleżanka z urodzinami 2 września zawsze
        miłym akcentem zaczynała nam nowy rok, co sobie bardzo ceniliśmy).

A inne daty częściowo wyjaśnia ten zapis:
        "L'onomastico è tradizionalmente festeggiato il 27 gennaio in onore di santa
        Angela Merici, vergine terziaria francescana, fondatrice delle "Orsoline". In
        alcuni luoghi è onorata il 31 maggio. Sempre con questo nome la Chiesa ricorda
        ancora: la beata vedova di Foligno morta nel 1309, il 4 gennaio, e la vergine
        carmelitana di Boemia, il 6 giugno.
        Altri giorni: il 2 agosto, Santa Maria degli Angeli, e 2 ottobre, Santi Angeli
        Custodi."
        www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1268.html

Niech mi italianiści spróbują wybaczyć, bo znam tylko francuski, ale spróbuję
        częściowo przetłumaczyć: "tradycyjnie świętuje się imieniny 27 stycznia na
        cześć św. Anieli Merici dziewicy, tercjarki franciszkanki,
        fundatorki "Orsoline".
        W niektórych miejscowościach honoruje się ją 31 maja. Pod tym imieniem notuje
        się również: błogosławioną wdowę z Foligno zmarłą w 1309 roku, 4 stycznia, i
        dziewicę karmelitankę z Czech, 6 czerwca. Inne daty: 2 sierpnia, Marii od
        Aniołów (?) oraz 2 października, św. Anieli Custodi"

Co do "Marii od Aniołów" - nie wiem, jak to się tłumaczy na polski, ale chodzi
        o to: www.catholic-forum.com/saints/mary0019.htm

Mamy jeszcze: 10 października - Marii Angeli Truszkowskiej, 2 grudnia - Anieli
        Astorch, 23 grudnia - Anieli Autsch.
        • mamaemmy do Scarbonka 19.02.06, 00:54
          przepraszam-skąd jestes??Znam rodzine św.Anieli Salawysmile

dlaczego akurat na niej Ci zależy?(odpowiedz mi albo tu,albo na priva,pliss!)
          • scarbonka Re: do mamyemmy 19.02.06, 18:02
            Mamoemmy, napisałam na priv smile
        • scarbonka do gaudencji 19.02.06, 18:14
          Gaudencjo, nie miałam pojęcia o pozostałych Anielach, dzięki serdeczne za
          informacje. 2 października jest też świętowany jako święto Aniołó Stróżów, a
          czytałam , że w Polsce imie Aniela było nadawane właśnie jako nawiązanie do
          Aniołów Stróżów.
    • scarbonka Re: wybór daty imienin 19.02.06, 18:18
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że pozostaniemy przy 9. września i
      bedziemy uświadamiać rodzinę i znajomych. Szkoda tylko, że tak blisko urodzin,
      ale cóż poradzić?
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.