scarbonka 18.02.06, 17:47 Muszę się Was poradzić w sprawie wyboru daty imienin dla mojej Anielki. Chciałam, aby miała za patronkę Anielę Salawę, ale w mało którym kalendarzu są zaznaczone imieniny Anieli 9. września. Prawie wszyscy znajomi składali małej życzenia 18 listopada lub 4 stycznia (św. Angeli z Foligno). Oprócz tego jest jeszcze św. Aniela Merici 27. stycznia. Anielę można także spotkać w kalendarzu w następujące dni: 28 i 30 marca (rzadko), 1 i 31 maja (31 prawie zawsze). Nie mam pojęcia dlaczego akurat w te dni i kto to ustalił. Moje obawy dotycza tego, że Aniela zawsze będzie przyjmowała życzenia w inne dni i będzie musiała tłumaczyć, że ona obchodzi imieniny 9. września. Ja bardzo sobie chwaliłam to, że moje imieniny (Zofii) są powszechnie znane i nie musze wyjaśniać kiedy obchodzę. Po drugie: Mała urodziła się 19. sierpnia więc 9. września jest strasznie blisko i trochę się zlewają te dwa święta. Jak sądzicie: zostawić jej imieniny 9. września czy przenieść na np. 4 stycznia? Zdaję sobie sprawę, że kiedy Aniela podrośnie to sama o tym zadecyduje, ale na razie to ja muszę wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mankencja Re: wybór daty imienin 18.02.06, 18:00 Ja, jako Marta, obchodzę imieniny w tym mniej rozpowszechnionym terminie - 22.02, podczas gdy ten częściej spotykany wypada w lipcu i w niczym mi to nie przeszkadza, a nawet bywa udogodnieniem - jestem z czerwca, więc termin nie zlewa się z urodzinami. U Twojej córki sytuacja wygląda trochę inaczej, więc nie mogę jednoznacznie doradzić. Myślę, że to zależy w pewnym stopniu od tego, jak ważna dla Ciebie jest kwestia patronki - jesli nie przykładasz do tego jakiejś krańcowej wagi, może rzeczywiście powinnaś przenieśc Anielce imieniny na przykładowy 4.01 Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybór daty imienin 18.02.06, 23:08 Dla mnie imieniny sa praktycznie swietem nieistniejacym, na Slasku sie ich nie obchodzi, dlatego ja bym optowala za wyborem wg patronki - wyszukaj ta, ktora Ci najbardziej odpowiada i juz. Mialam znajomego Andrzeja, ktory w Andrzejki wszytskim skladajacym zyczenia, odpowiadal, ze on obchodzi w Boboli i mam wrazenie, ze mu to nie przeszkadzalo a wrecz jakos wyroznialo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybór daty imienin 18.02.06, 23:15 Ja też myślę, że wszystko zależy od tego, jak bardzo zależy Ci na patronce. 4 stycznia też nie jest idealną datą, bo zaraz po świętach i Sylwestrze, i raczej ludzie są już w tym momencie świętowaniem zmęczeni (tudzież wyczerpani finansowo). A 9 września to doskonały moment na organizowanie corocznej imprezy inaugurującej nowy rok szkolny (moja koleżanka z urodzinami 2 września zawsze miłym akcentem zaczynała nam nowy rok, co sobie bardzo ceniliśmy). A inne daty częściowo wyjaśnia ten zapis: "L'onomastico è tradizionalmente festeggiato il 27 gennaio in onore di santa Angela Merici, vergine terziaria francescana, fondatrice delle "Orsoline". In alcuni luoghi è onorata il 31 maggio. Sempre con questo nome la Chiesa ricorda ancora: la beata vedova di Foligno morta nel 1309, il 4 gennaio, e la vergine carmelitana di Boemia, il 6 giugno. Altri giorni: il 2 agosto, Santa Maria degli Angeli, e 2 ottobre, Santi Angeli Custodi." www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1268.html Niech mi italianiści spróbują wybaczyć, bo znam tylko francuski, ale spróbuję częściowo przetłumaczyć: "tradycyjnie świętuje się imieniny 27 stycznia na cześć św. Anieli Merici dziewicy, tercjarki franciszkanki, fundatorki "Orsoline". W niektórych miejscowościach honoruje się ją 31 maja. Pod tym imieniem notuje się również: błogosławioną wdowę z Foligno zmarłą w 1309 roku, 4 stycznia, i dziewicę karmelitankę z Czech, 6 czerwca. Inne daty: 2 sierpnia, Marii od Aniołów (?) oraz 2 października, św. Anieli Custodi" Co do "Marii od Aniołów" - nie wiem, jak to się tłumaczy na polski, ale chodzi o to: www.catholic-forum.com/saints/mary0019.htm Mamy jeszcze: 10 października - Marii Angeli Truszkowskiej, 2 grudnia - Anieli Astorch, 23 grudnia - Anieli Autsch. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy do Scarbonka 19.02.06, 00:54 przepraszam-skąd jestes??Znam rodzine św.Anieli Salawy dlaczego akurat na niej Ci zależy?(odpowiedz mi albo tu,albo na priva,pliss!) Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka do gaudencji 19.02.06, 18:14 Gaudencjo, nie miałam pojęcia o pozostałych Anielach, dzięki serdeczne za informacje. 2 października jest też świętowany jako święto Aniołó Stróżów, a czytałam , że w Polsce imie Aniela było nadawane właśnie jako nawiązanie do Aniołów Stróżów. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: wybór daty imienin 19.02.06, 18:18 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że pozostaniemy przy 9. września i bedziemy uświadamiać rodzinę i znajomych. Szkoda tylko, że tak blisko urodzin, ale cóż poradzić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś