tradycja1 02.03.06, 00:12 Kolezanka dac ma w planie tak corce na imie , po swojej ciotce , ponoc w rodzine tez jakas prababka miala to imie a ja pierwszy raz sie z tym imieniem spotykam i szczerze mowiac nawet nie wiem czy mi sie podoba czy nie, w ogole nie osluchalam sie z nim. A wy co myslicie? Pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Domicela 02.03.06, 00:14 Imie jest mi znane, IMo dosyc ciekawe. Chyba bym kolezance nie odradzala. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia1974 Re: Domicela 02.03.06, 08:11 Mam siostrę o tym imieiu. w tej chwili ma 28 lat. Imię to pojawiło się już wcześniej w naszej rodzinie (ciocia taty). Nam się to imię zawsze podobało. Jej zresztą też. Kiedyś wprawdzie jedna z cioc powiedziała - taka ładna dziewczynka a takie brzydkie imię. Ale siostra mówi, że jest zadowolona z takiego orginalnego imienia. Nigdy nie uważała, że rodzice ją skrzywdzili nadając jej imię Domicela. Oczywiście każdy kto ją poznaje dziwi się słysząc Domicela. Jej mąż mówi, że w tej chwili jest to dla niego zupełnie normalne imię. Kiedy była malutka mówilismy na nią Domicelka. Potem w szkole została Donią. Chociaż teraz w szkole w której pracuje, jest kilka osób, które mówi po prostu Domicela. Zresztą nie to ładne co ładne, ale to co sie komu podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Domicela 02.03.06, 09:54 Moja mama ma znajomą Domicellę /dwa "L"/.Pani jest juz starsza-ok.65.To jedyna Domicella,którą znam.Imię wydaje mi się ładne i dźwięczne.Mówią do niej: Domicela /przez jedno"L"/ Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Domicela 02.03.06, 10:28 Imię jest mi znane, ale nie znam nikogo, kto by je nosił. Nie podoba mi się, nie nadałabym go, choćbym i 60 córek miała, ale też nie pałam jakąś niechęcią. Jest Budzi we mnie jednak dziwne skojarzenia: 1) Domicela = dom i cela 2) KOjarzy mi się z jakimś dzikim kotem (to nawet fajne skojarzenie) CHyba przez podobieństwo do ocelota? NIe wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Domicela 02.03.06, 14:44 imie kojarzy mi się z Donatellą ( Versace - oczywiscie) przez co brzmi mi jakoś obco - zbyt obco. Sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Domicela 02.03.06, 14:49 Mam Domicelę równiez na swojej liście dla dzieci, bo imię to wystąpiło kiedyś u mnie w rodzinie. Nie jest to moja faworytka z listy, ale uważam, że imię jest niezłe. Na pewno w kazdym razie nie pretensjonalne, tak jak nie jest pretensjonalny Józef czy Bronisław. Zdrabniać można podobnie do Dominiki (o ile zdrobnienia bazują na pierwszej sylabie imienia), tj. np. Domisia, Domka (po osłuchaniu są to naprawdę fajne zdrobnienia). Jakiś czas temu poznałam teź kilkuletnią Francuzkę o tym imieniu (tzn. Domitille); we Francji również rzadkim i "starodawnym". Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Domicela 02.03.06, 17:59 tylko raz spotkałam się z tym imieniem, było już na nagrobku. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Domicela 02.03.06, 18:38 100 % poparcia dla pomysłu koleżanki .Bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś