abiela 12.04.06, 22:35 Byl watek o imionach roslinnych. MOze teraz zrobimy spis imion, ktorych znaczenie zawiera w sobie nazwe jakiegos zwierzecia. Ja rozpoczne: Bernhard Bernard Bernhild Bernold Berold Bernward Bernadetta Leonard (Leonarda) Leon (Leona, Leonia) Leonilda Leonid Wolfbert Wolfgang Wolfger Wolfhard Wolfmar Wolfrun Wulfila Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Imiona "odzwierzece" 12.04.06, 22:39 martka_k napisała: > > Urs, Ursyn Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Taki wątek już jest 13.04.06, 11:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=10369795&a=10369795 Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Taki wątek już jest 13.04.06, 11:04 Dla ułatwienia wkleję oficjalną listę imion z poprzedniego wątku: Adolf(ina) Agrypin Akwila Akwilin(a) Arnold(a) Artur Artus Belinda Bernard Biernat Bertram Bruno Brunon(a) Debora Debra Delfina Eberhard Filip(ina) Galia Gallina Gryfina Halina Hopolit(a) Kastor Larysa Leon(ia) Leontyn(a) Lew Leoncjusz Leonid(a) Leonidas Leonard Ludolf(ina) Melisa Owidiusz Pantaleon Rachela Rudolf(ina) Ursyn Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Taki wątek już jest 13.04.06, 13:09 Nie jestem pewna, czy wszystkie te imiona można zaliczyć do odzwierzęcych, np. Larysa - behindthename podaje "Possibly derived from the name of the ancient city of Larisa" Ponadto "Hopolit" to zapewne Hipolit. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Taki wątek już jest 13.04.06, 19:02 Cos mi switalo, ale myslalam, ze blednie Wybaczcie powtorke. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona "odzwierzece" 13.04.06, 19:02 jessia napisała: > Feliks Oznacza szczesliwy. Jakie to zwierze? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona "odzwierzece" 13.04.06, 19:05 Daniel natomiast oznacza "moim sędzią jest Bóg". To też imię odzwierzęce? Odpowiedz Link Zgłoś
bartekgo Re: Imiona "odzwierzece" 18.04.06, 10:47 gaudencja napisała: > Daniel natomiast oznacza "moim sędzią jest Bóg". To też imię odzwierzęce? > Daniel to taka zwierzyna płowa. Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona "odzwierzece" 18.04.06, 10:59 bartekgo napisał(a): > gaudencja napisała: > > > Daniel natomiast oznacza "moim sędzią jest Bóg". To też imię odzwierzęce? > > > > Daniel to taka zwierzyna płowa. > > Bartek A co to ma wspolnego ze znaczeniem imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
jessia Re: Imiona "odzwierzece" 13.04.06, 21:42 po ang. Felix to tradycyjnie imię kota, tak jak tu np. Baska na wiewiórki, czy Kuba Zając, jak moja tesciowa mi informuje. Wiec zawsze sadzilam, ze Felix to zwiazane z lacinskim "feles" - kot. Ale moze nie jest. A moze takie potoczne wlasnie znaczenie wyroslo poprzez te konotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona "odzwierzece" 13.04.06, 22:31 jessia napisała: > po ang. Felix to tradycyjnie imię kota, tak jak tu np. Baska na wiewiórki, czy > Kuba Zając, jak moja tesciowa mi informuje. Wiec zawsze sadzilam, ze Felix to > zwiazane z lacinskim "feles" - kot. Ale moze nie jest. A moze takie potoczne > wlasnie znaczenie wyroslo poprzez te konotacje. Tak ale w tym watku chodzi o imiona, ktorych znaczenie oznacza zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona "odzwierzece" 12.09.06, 21:16 Kotowate po lacinie Felidae, wiec sie kojarzy...Jak jest kot to teraz nie kojarze...Dominik - Bozy pies (Domini Canis) to jedna z interpretacji tego imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Lista 15.04.06, 21:52 Adolf Adolfa Adolfina Akwila Akwilina Arnfried Arnhild Arnold Arnolda Arnulf Artur Arwed Arwin Benno Berend Berna Bernadetta Bernard Bernarda Bernd Bernhard Bernhild Berno Bernold Berold Bernward Bertram Biernat Bruno Debora Debra Delfina Eberhard Eberwin Filip Filipa Filipina Hipolit Hipolita Larysa Leon Leona Leonard Leonarda Leoncjusz Leonhard Leonia Leonilda Leonid Leontyna Ludolf Melissa Melitta Merle Ortulf Owidiusz Pantaleon Rachela Rambert Rambod Randolf Rudolf Rudolfa Urs Ursyn Urszula Walram Waltram Welf Welfhard Williram Wolf Wolfbert Wolfgang Wolfger Wolfhard Wolfhelm Wolfmar Wolfram Wolfried Wolfrun Wulf Wulfila Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Lista nowa 16.04.06, 18:20 Adolf Adolfa Adolfina Akwila Akwilina Arnfried Arnhild Arnold Arnolda Arnulf Artur Arwed Arwin Benno Berend Berna Bernadetta Bernard Bernarda Bernd Bernhard Bernhild Berno Bernold Berold Bernward Bertram Biernat Bruno Debora Debra Delfina Eberhard Eberwin Filip Filipa Filipina Guntram Hipolit Hipolita Ingolf Kaleb Korbinian Larysa Leon Leona Leonard Leonarda Leoncjusz Leonhard Leonia Leonilda Leonid Leontyna Ludolf Melissa Melitta Merle Ortulf Owidiusz Pantaleon Rachela Rambert Rambod Randolf Rudolf Rudolfa Ulf Ulfhard Ulfhild Ulfilas Urs Ursyn Urszula Walram Waltram Welf Welfhard Williram Wolf Wolfbert Wolfgang Wolfger Wolfhard Wolfhelm Wolfmar Wolfram Wolfried Wolfrun Wulf Wulfila Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Lista nowa 16.04.06, 18:33 abiela napisała: > Eberwin Piękne imię! A czy istnieje też Eberwina? Może spodoba się Bei i Gaudencji, one lubią Adalwina i Adalwinę (ja też!) )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lista nowa 16.04.06, 18:41 theodorka napisała: > abiela napisała: > > > Eberwin > > Piękne imię! A czy istnieje też Eberwina? Może spodoba się Bei i Gaudencji, one > > lubią Adalwina i Adalwinę (ja też!) )) Mysle, ze nie, ale pewnie moznaby ja utworzyc. Mnie imiona zaczynajace sie na eber- niezbyt odopowiadaja ze wzgledu na wymowe i znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista nowa 16.04.06, 20:12 Eber niestety za bardzo kojarzy mi się z obrywaniem, albo z piwem. A jakie ma te człon znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lista nowa 16.04.06, 20:56 gaudencja napisała: > Eber niestety za bardzo kojarzy mi się z obrywaniem, albo z piwem. A jakie ma > te człon znaczenie? > Eber - knur ale czemu z obrywaniem i piwem??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lista nowa 16.04.06, 21:49 Eberwin ma jakieś przejście do oberwańca w moich skojarzeniach. A z piwem bo beer i EB. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona "odzwierzece" 12.09.06, 22:31 Dodaję: Bertrand, Bertram pl.wikipedia.org/wiki/Bertrand_(imi%C4%99) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona "odzwierzece" 13.09.06, 09:00 Björn- podobno znaczy Niedzwiedz... Odpowiedz Link Zgłoś