amelia83 15.04.06, 23:30 jakub 14 miachał 8 piotr 6 franciszek 5 mateusz 5 bartosz 4 jan 4 łukasz 4 adam 3 aleksander 3 antoni 3 dawid 3 filip 3 krzysztof 3 przemysław 3 dominik 2 kacper 2 karol 2 konrad 2 mikołaj 2 oskar 2 wojciech 2 artur bartek borys gustaw jerzy juliusz kajetan kamil klemens krystian leon maciej maksymilian matas (?) patryk sebastian seweryn stanisław szymon tomasz tymon wincent natalia 8 maja 7 maria 6 oliwia 5 weronika 5 aleksandra 4 anna 4 wiktoria 4 amelia 3 julia 3 karolina 3 kinga 3 magdalena 3 patrycja 3 alicja 2 barbara 2 gabriela 2 helena 2 joanna 2 katarzyna 2 kornelia 2 laura 2 martyna 2 michalina 2 adriana antonina bogna brygida daria elżbieta ewa hanna idalia julianna justyna klaudia lena małgorzata mariola marcelina marika marta olga otylia roksana teresa wioletta wisenna (?) zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 00:07 Michal coraz bardziej popularny... Zaskakuje mile Gustaw, Jerzy, Juliusz, Klemens, Leon, Seweryn i Tymon. Wincent???? Wsrod dziewczynek chyba faktycznie Julia w odwrocie! Milo widziec az 2 Basie, 2 Helenki, Bogne, Brygide, Elzbiete, Marceline i Tereske. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 20:07 abiela napisała: > Zaskakuje mile Gustaw, Jerzy, Juliusz, Klemens, Leon, Seweryn i Tymon. Wincent? Wincent, niestety ( Z typowo polskim nazwiskiem. Pasuje okropnie. Ale poza tym dużo fajnych imion. Poza tymi, które wymieniłaś (Klimek samboragi!! wszystkiego najlepszego! ))), cieszą mnie jeszcze Idalia , Otylia, Julianna, Antonina, 2 Heleny, Brygida, Marcelina. Największe zaskoczenie numeru - Wisenna i Mariola. > Wsrod dziewczynek chyba faktycznie Julia w odwrocie! Tak, tylko jaka szkoda, że zastąpiła ją Julia poprzedniego sezonu, czyli Natalia (( Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: WnŚ Warszawa 15.04 18.04.06, 12:29 bardzo dziękuję za życzenia Gaudencjo)) Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 11:58 Idalka ) A Julii coraz mniej... Ostatnio dowiedziałam się, że WnŚ często podają imię matki, jak imię dziecka jeszcze nie ustalone. Prawnuczna znajomej mojej babci była podpisana Iwonka zamiast Ewelina. Tak samo było ponoć z jakąś Zdzisią (nie jestem pewna imienia). Odpowiedz Link Zgłoś
amelia83 Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 17:32 Tak czasami jest napisane, córka/syn państwa... bądż córka/syn magdy,asi itp jak dziecko nei am jeszcze wybranego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 19:57 Sama czytam dość regularnie ten dodatek. Chodzi mi o to, że nie było napisane "syn/córka X" tylko imię + nazwisko matki, jakby to było imię dziecka. Statystyki Górnego wydają mi się teraz jeszcze mniej wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 22:28 anilia napisała: > Ostatnio dowiedziałam się, że WnŚ często podają imię matki, jak imię dziecka > jeszcze nie ustalone. Prawnuczna znajomej mojej babci była podpisana Iwonka > zamiast Ewelina. Tak samo było ponoć z jakąś Zdzisią (nie jestem pewna imienia) Po pierwsze to skad sie dowiedzialas a po drugie dlaczego uzywasz slowa "czesto"?Bo czesto to chyba wiecej niz jeden przypadek, nie? W statystykach Batka Gornegojest dwojka moichdzieci, za kazdym porodem lezalam w spzitalu ponad tydzien, normalnie zas jest 3 doby,w iec za kazdym razem mialam okazje poznac sporo dzieci (z apierwszym porodem tylko przez moja sale sie przewinelo kilkanascioro) i ani razu nie spo\tkalams ie z taka sytuacja, zeby zdeicko w WnS, nawet z niewybranym imieniem, bylo zapisane imieniem matki... Poza tym w WnS pisza to, co im podasz. Wiec moze i raz sie zdarzyl taki przypadek, ze matka zapytana "imie i nazwisko" odruchowo podala swoje, ale na pewno nie jest topowszechna ani czesta praktyka... Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: WnŚ Warszawa 15.04 17.04.06, 09:24 Skad? Proszę spojrzeć na mój pierwszy post. A znane mi 5-miesięczne maleństwo miało przekręcone nazwisko w WnŚ. Możliwe, że "często" nie jest tu najlepszym słowem, ale to nie powód, żeby mnie atakować. Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: WnŚ Warszawa 15.04 17.04.06, 10:06 Ale to tez nie powod, zeby uogolniac. To, ze nazwiska sa przekrecane to nic dzinego w koncu to nie imie, poza tym nie mowimy o literowkach. Po za tym nazwiska w kontekscie tego watku nie maja nic do rzeczy. Mialam swego czasu troche do czynienia z ludzmi, ktorzy redaguja ta rubryke w GW i naprawde staraja sie rzetelnie to robic. Nawet jesli bledy sie zdarzaja, to nie sadze, zeby byly swiadome. I na obrone, sama bedac na porodowce widzialam, jak matka wpisywala w ta naklejka przyklejona na przezroczystym wozku dla dziecka swoje imie i nazwisko, bo myslala, ze ta naklejka tam po to jest, zeby nikt nie pomylil dziecka. Wiec jesli dzinnikarz spisal imie z tej naklejki to o blad nie trudno. Z drugiej strony wymyslenie do czego ta naklejka sluzy nie jest nie wiadomo jak skomplikowane i chyba zbyt czesto takie pomyli w wykonaniu rodzicow sie nie zdarzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: WnŚ Warszawa 15.04 17.04.06, 11:20 Alez ja Cie nie atakuje! Natomiast jesli z powodu jednej pomylki i jednego "podobno jakas Zdzisia czy cos" twierdzisz, ze tam czesto zdarzaja sie bledy, to popelniasz duza neiscislosc. I dla Ciebie statystyki Bartka Gornego moga byc coraz niej wiarygodne, ale nie musza sie takie stawac dla wszystkich, szczegolnie bez powodu... I to, ze probuje napisac cos innegoniz Ty, nie oznacza, ze Cie atakuje... A przekrecone nazwiska zdarzajs ie wszedzie i niemaja zadnego wplywy na statystyki Bartka... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 22:29 matas tez mial polskie nazwisko... Mariola i Wioletta <szok> Myslalam, ze to jzu wymarle imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 15.04 17.04.06, 11:11 martka_k napisała: > matas tez mial polskie nazwisko... Matas? Nie, chyba nie, tzn. nazwisko ma polską konstrukcję, ale jest zapisane inaczej - tak jakby było w jakimś języku słowiańskim, ale zapisane polskimi znakami diakrytycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: WnŚ Warszawa 15.04 16.04.06, 22:32 cieszy mnie 3 Przemysławów i Seweryn. Z dziewczynek super , że Julia spada , zaskoczenie dla mnie to Brygida i Mariola - dośc oryginalnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: WnŚ Warszawa 15.04 19.04.06, 12:51 Trudno uwierzyc w te Mariolę ))) Odpowiedz Link Zgłoś