annajustyna 04.05.06, 11:17 Niby powinno kojarzyc sie z gazela, a swego czasu w rodzinie, kiedy imie bylo rozwazane (bo nazwisko na -ski wlasciwie jakby utworzone od tego imienia), to padl argument, ze kojarzy sie z wielka tlusta baba... Czy to imie w ogole pojawia sie w PL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tippi Re: Gizela... 04.05.06, 12:02 nie znam nikogo o tym imieniu, kojarzy mi się tylko z książkami Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gizela... 04.05.06, 14:21 Oczywiście, ze imię to występuje w Polsce, Gizeli jest 7465 (przy czym ponad połowa z nich mieszka w woj. śląskim i opolskim), czyli w 2001 roku imię to bylo częściej spotykane, niż Amelia, Blanka, Bohdan, Estera, Iga czy Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gizela... 01.10.06, 19:42 Dodam jeszcze, że mnie się to imię kojarzy przede wszystkim z baletem "Giselle". Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gizela... 01.10.06, 22:49 Nie podoba mi się. Automatyczne skojarzenie z gazelą. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Gizela... 11.11.20, 18:35 Śląskie - właśnie tak obstawiałam, że Gizele to ślunzaczki Pasuje mi to imię do tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Gizela... 02.10.06, 14:33 Od razu przypominają mi się moje czasy oazowo-scholowe . Otóż była pewna siostra Gizela, która ułożyła kilka pieśni o tematyce religijnej. Pamiętam, jak mój kolega powiedział: "ta Gizela to same kaszanki układa"... Natomiast obecne koleżanki nie usłyszały widać, o czym mowa i pytają: -Coo, jaka Gizela Kaszanka? Dziwne imię - Gizela... A na to jedna z nich: -Super! Nazwę tak dziecko! A pozostałe w śmiech . To było boskie )). Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Gizela... 02.10.06, 14:37 Mnie się kojarzy głównie z Mikołajkiem (na wakacjach). Mówili na nią chyba Gizia... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gizela... 11.10.14, 11:12 Jest całkiem niezła, choć przeszkadzają mi skojarzenia z "gazelą". Córki tak nie nazwę, ale u kogoś z pewnością bym doceniła Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gizela... 01.07.22, 12:05 Nadal mam takie zdanie - dla mnie trochę gazelowate, ale nie miałabym nic przeciwko spotkaniu małej Gizeli. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Gizela... 11.10.14, 21:19 Dlaczego powinno się kojarzyć z gazelą? Znam całkiem sporo osób o tym imieniu, w zasadzie wszystkie mniej lub bardziej należą do pokolenia moich rodziców. Nie specjalnie mi się podoba, odbieram je podobnie jak Kornelię. Doceniłabym u jakiegoś dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Gizela... 11.10.14, 21:57 W moim rejonie Polski to imię uchodziłoby za fanaberię rodziców i dziwactwo. Osobiście podoba mi się wymowa "po angielsku" czyli Żizel. Absolutnie nie kojarzy mi się z gazelą Raczej nie nadałabym córce, chyba że mąż by się uparł ale raczej namawiałabym go na coś innego bliższego memu sercu. Natomiast Gilda ( tak, z filmu z Rita H. ) mogłabym to rozważyć Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Tam zaraz tłustą... 12.10.14, 14:45 Annajustyna napisała: > Niby powinno kojarzyc sie z gazela, Z gazelą to nie, ale z istotą szczupłą, wysoką, narodowości niemieckiej lub przynajmniej z rodziny o takich korzeniach (choć moja cioteczna babka tego imienia, o której wyglądzie nic nie wiem, jako żywo takich korzeni nie miała). > padl argument, ze kojarzy sie z wielka tlusta baba... A nie, nie. Razie raczej okrągła niż kwadratowa to powinna być Hilda. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Errata 12.10.14, 14:47 jest > Razie raczej okrągła niż kwadratowa winno być > Raczej okrągła lub kwadratowa niż podłużna Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Gizela... 11.11.20, 15:16 Podoba mi się to imię. Ostatnio w Internecie zetknęłam się z Gizelą Skojarzenia z gazelą nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Gizela... 11.11.20, 18:31 Dla mnie Gizela to imię-żart. Wiąże się to z anegdotą. Był taki czas, że oprócz pracy na etat miałam jeszcze dwie dodatkowe prace. Rozmawiam z koleżanką i ona mówi "jesteś gizelą biznesu". Ja na to: chyba gazelą. Gizela to imię. Pośmiałyśmy się, ale "gazela biznesu" została w naszym słowniku plus zaczęłyśmy się nazywać Giz - ona mnie, a ja ją. Nawet dziś dostaję wiadomość "cześć Giz, co słychać?". Ps to imię wcześniej kojarzyło mi się tylko z postacią literacką u Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Gizela... 30.06.22, 19:39 Gizela, a przede wszystkim forma "Giz" to moje przezwisko, którego używa jedna koleżanka. Nic się nie zmieniło 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Gizela... 30.06.22, 19:39 I nadal postrzegam to imię jako imię-żart, przepraszam. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gizela... 04.08.23, 11:11 Nawet ciekawe imię o interesującym znaczeniu, podoba mi się forma Giselle, przeważnie wynawiana z ż, choć poza tym przypadkiem nie przepadam za imionami na ż. I zdrobnienie Gigi, najlepiej przez dż. Inne skróty i zdrobnienia Gizeli: Gia ( też przez dż albo G), Giza, Gi, Gizelka, Gizka, Gigusia, Gigunia, Gizia, Gilia, Giga i Gigi ( też przez G), Gila( choć kojarzy się z gilem i gilgotkami), Zela, Zelka, Żelka, Gela, Zelina. Mnie ujęły: Gia, Gigi, Gi, Gizelka, Giga przez G, Gela przez dż i Żelka Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Gizela... 05.08.23, 18:08 Kojarzy mi się z gazelą. Nie przepadam za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Gizela... 14.08.23, 04:29 Nie mam skojarzenia z gazela. Nigdy misie nie podobało, a teraz zaczynam w nim dostrzegać jakiś urok. Mimo to to ,,giz" brzmi jakoś nieprzyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gizela... 14.08.23, 11:46 Kojarzy mi się ze słowem: "gazela". Nie podoba mi się. Giselle brzmi znacznie bardziej wdzięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Gizela... 14.08.23, 20:02 Kojarzy mi się z gazelą, gilzą, Gizą, gazą, gilem, żelem i gilgotkami Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Gizela... 14.08.23, 21:07 Bardzo mi się podoba, mogłabym tak nazwać córkę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś