04.05.06, 11:17
Niby powinno kojarzyc sie z gazela, a swego czasu w rodzinie, kiedy imie bylo
rozwazane (bo nazwisko na -ski wlasciwie jakby utworzone od tego imienia), to
padl argument, ze kojarzy sie z wielka tlusta baba... Czy to imie w ogole
pojawia sie w PL?
Obserwuj wątek
    • tippi Re: Gizela... 04.05.06, 12:02
      nie znam nikogo o tym imieniu, kojarzy mi się tylko z książkami Musierowicz.
    • gaudencja Re: Gizela... 04.05.06, 14:21
      Oczywiście, ze imię to występuje w Polsce, Gizeli jest 7465 (przy czym ponad
      połowa z nich mieszka w woj. śląskim i opolskim), czyli w 2001 roku imię to
      bylo częściej spotykane, niż Amelia, Blanka, Bohdan, Estera, Iga czy Gustaw.
      • gaudencja Re: Gizela... 01.10.06, 19:42
        Dodam jeszcze, że mnie się to imię kojarzy przede wszystkim z baletem "Giselle".
        • olianka Re: Gizela... 01.10.06, 22:49
          Nie podoba mi się.
          Automatyczne skojarzenie z gazelą.
      • katarzynkaa Re: Gizela... 11.11.20, 18:35
        Śląskie - właśnie tak obstawiałam, że Gizele to ślunzaczki wink Pasuje mi to imię do tego regionu.
    • theodorka Re: Gizela... 02.10.06, 14:33
      Od razu przypominają mi się moje czasy oazowo-scholowe wink. Otóż była pewna
      siostra Gizela, która ułożyła kilka pieśni o tematyce religijnej. Pamiętam, jak
      mój kolega powiedział: "ta Gizela to same kaszanki układa"... Natomiast obecne
      koleżanki nie usłyszały widać, o czym mowa i pytają:
      -Coo, jaka Gizela Kaszanka? Dziwne imię - Gizela...
      A na to jedna z nich:
      -Super! Nazwę tak dziecko!

A pozostałe w śmiech smile. To było boskie smile)).
    • aniadm Re: Gizela... 02.10.06, 14:37
      Mnie się kojarzy głównie z Mikołajkiem (na wakacjach). Mówili na nią chyba Gizia...
      • dolcevita007 Re: Gizela... 11.10.14, 00:26
        Imie oryginalne, ale dosc twarde.
    • dalenia Re: Gizela... 11.10.14, 11:12
      Jest całkiem niezła, choć przeszkadzają mi skojarzenia z "gazelą". Córki tak nie nazwę, ale u kogoś z pewnością bym doceniła smile
      • dalenia Re: Gizela... 01.07.22, 12:05
        Nadal mam takie zdanie - dla mnie trochę gazelowate, ale nie miałabym nic przeciwko spotkaniu małej Gizeli.
    • niwius Re: Gizela... 11.10.14, 21:19
      Dlaczego powinno się kojarzyć z gazelą?

Znam całkiem sporo osób o tym imieniu, w zasadzie wszystkie mniej lub bardziej należą do pokolenia moich rodziców. Nie specjalnie mi się podoba, odbieram je podobnie jak Kornelię. Doceniłabym u jakiegoś dziecka.
    • iziula1 Re: Gizela... 11.10.14, 21:57
      W moim rejonie Polski to imię uchodziłoby za fanaberię rodziców i dziwactwo.
      Osobiście podoba mi się wymowa "po angielsku" czyli Żizel.
      Absolutnie nie kojarzy mi się z gazelą big_grin

Raczej nie nadałabym córce, chyba że mąż by się uparł ale raczej namawiałabym go na coś innego bliższego memu sercu.
      Natomiast Gilda ( tak, z filmu z Rita H. ) mogłabym to rozważyć wink
    • a_weasley Tam zaraz tłustą... 12.10.14, 14:45
      Annajustyna napisała:

> Niby powinno kojarzyc sie z gazela,

Z gazelą to nie, ale z istotą szczupłą, wysoką, narodowości niemieckiej lub przynajmniej z rodziny o takich korzeniach (choć moja cioteczna babka tego imienia, o której wyglądzie nic nie wiem, jako żywo takich korzeni nie miała).

> padl argument, ze kojarzy sie z wielka tlusta baba...

A nie, nie. Razie raczej okrągła niż kwadratowa to powinna być Hilda.
      • a_weasley Errata 12.10.14, 14:47
        jest

> Razie raczej okrągła niż kwadratowa

winno być

> Raczej okrągła lub kwadratowa niż podłużna
    • chayah Re: Gizela... 11.11.20, 15:16
      Podoba mi się to imię. Ostatnio w Internecie zetknęłam się z Gizelą big_grin
      Skojarzenia z gazelą nie mam smile
      • katarzynkaa Re: Gizela... 11.11.20, 18:32
        Ile miała lat ta Gizela?
    • katarzynkaa Re: Gizela... 11.11.20, 18:31
      Dla mnie Gizela to imię-żart. Wiąże się to z anegdotą.
      Był taki czas, że oprócz pracy na etat miałam jeszcze dwie dodatkowe prace. Rozmawiam z koleżanką i ona mówi "jesteś gizelą biznesu". Ja na to: chyba gazelą. Gizela to imię. Pośmiałyśmy się, ale "gazela biznesu" została w naszym słowniku plus zaczęłyśmy się nazywać Giz - ona mnie, a ja ją. smile Nawet dziś dostaję wiadomość "cześć Giz, co słychać?".

Ps to imię wcześniej kojarzyło mi się tylko z postacią literacką u Musierowicz.
    • dierde Re: Gizela... 30.06.22, 17:02
      Odświeżam wątek smile
    • katarzynkaa Re: Gizela... 30.06.22, 19:39
      Gizela, a przede wszystkim forma "Giz" to moje przezwisko, którego używa jedna koleżanka. Nic się nie zmieniło 😉
      • katarzynkaa Re: Gizela... 30.06.22, 19:39
        I nadal postrzegam to imię jako imię-żart, przepraszam. 😉
    • niii Re: Gizela... 04.08.23, 11:11
      Nawet ciekawe imię o interesującym znaczeniu, podoba mi się forma Giselle, przeważnie wynawiana z ż, choć poza tym przypadkiem nie przepadam za imionami na ż.
      I zdrobnienie Gigi, najlepiej przez dż.
      wink
      Inne skróty i zdrobnienia Gizeli:
      Gia ( też przez dż albo G), Giza, Gi, Gizelka, Gizka, Gigusia, Gigunia, Gizia, Gilia, Giga i Gigi ( też przez G), Gila( choć kojarzy się z gilem i gilgotkami), Zela, Zelka, Żelka, Gela, Zelina.
      Mnie ujęły: Gia, Gigi, Gi, Gizelka, Giga przez G, Gela przez dż i Żelka wink
    • n.ataleczk.aa Re: Gizela... 05.08.23, 18:08
      Kojarzy mi się z gazelą. Nie przepadam za tym imieniem.
    • sulika Re: Gizela... 14.08.23, 04:29
      Nie mam skojarzenia z gazela. Nigdy misie nie podobało, a teraz zaczynam w nim dostrzegać jakiś urok. Mimo to to ,,giz" brzmi jakoś nieprzyjemnie
      • sulimira Re: Gizela... 14.08.23, 16:00
        Ja podobnie.
    • remigia1 Re: Gizela... 14.08.23, 11:46
      Kojarzy mi się ze słowem: "gazela". Nie podoba mi się. Giselle brzmi znacznie bardziej wdzięcznie.
    • niii Re: Gizela... 14.08.23, 20:02
      Kojarzy mi się z gazelą, gilzą, Gizą, gazą, gilem, żelem i gilgotkami wink
    • losninos Re: Gizela... 14.08.23, 21:07
      Bardzo mi się podoba, mogłabym tak nazwać córkę 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.