ape_pol Re: Marielka 08.05.06, 22:27 oczywiście wcisnęłam pzrez pomyłkę Pewna znajoma starsza panie poinformowała mnie, że urodziła się jej wnuczka i dostała na imię Marielka ale nie potrafiła powiedzieć od jakiego imienia jest to zdrobnienie, może wy wiecie...? Mi nic do głowy nie przychodzi, może ta babcia cos poplątała... Marielka ma brata Marcela. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Marielka 09.05.06, 00:28 W Niemczech tez sie spotkalam z tym imieniem. Ostatnio Mariella byla w tutejszym popularnym serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb dwa w jednym... 09.05.06, 08:10 to imię kojarzy mi się z dwoma imionami w jednym, dość popularnymi w Niemczech. Żeby nie być gołosłowną: Mariella Mari + Ella Annemarie Anne + Maria a nawet polska Marianna Maria + Anna o Marlenie to już nawet nie wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dwa w jednym... 09.05.06, 12:18 nchyb napisała: > a nawet polska Marianna Maria + Anna Tylko że Marianna akurat to nie Maria + Anna, ale żeński odpowiednik Mariana ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: dwa w jednym... 09.05.06, 14:51 się zgadza, nie mniej jednak wiele osób daje to imię wierząc w połączenie, a nie zagłebiając się w średniowieczną tradycję nie nadawania imienia Maria w czystej postaci. Co nie zmnienia sytuacji, że brzmieniowo tak podwójnie się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Marielka 08.06.06, 23:19 Wiem już z całą pewnością, że marielka to zdrobnienie od MARIELI (Mariela) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Marielka 08.06.06, 23:22 Czyli taka bardziej udziwniona Mariola)), swoja droga przedwojenna Maria Jolanta... Odpowiedz Link Zgłoś