Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca BORYS

15.05.06, 11:30
Proszę Was o opinię na temat imienia BORYS. Córka oczekująca dziecka
postanowiła nazwać swoje dziecko BORYS.Jestem z mężem w rozpaczy ponieważ to
imię nam źle się kojarzy i naprawdę nam się nie podoba.Przecież jest tyle
pięknych polskich imion. Ale już postanowione,nie słuchają naszych próśb.
Obserwuj wątek
    • magia Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 13:30
      Ja lubie to imie i nie widze powodu, zeby go nie nadac.
      Ladne i rzadko spotykne.
    • juleczka4 Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 13:39
      Hmm to jest ich dziecko i ich decyzja.

Może Pani podopowiedzieć im inne imiona, lub zapronować oby Borys był 2 imieniem

Jednakowoż Borys bardzo mi się podoba , jest raczej orginalne i nie ma obecnie
      wielu nadań jak np. Jakub
      Po za tym gwarantuje ,że jak wnuczek się urodzi to nie bedzie sobie Pani z
      czasem mogła wyobrazic go z innym imionkiem!

Pozdrawiam
      • dottoranda Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 14:16
        Potwierdzam-nie ma nic gorszego niż wtrącający się przyszli dziadkowie. Ich
        rola powinna się ograniczyć do podania swoich sugestii, bez narzucania woli czy
        też mówienia, że imię jakie wybrali rodzice dziecka, to okropieństwo. Kto wie,
        może nie jest to imię jeszcze do końca przesądzone-to raz, ale można już szukać
        zdrobnienia do imienia Borys, którym miło będzie dziecko nazywać-to dwa!smile
        Pozdrawiam
    • herbarium Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 14:18
      To oczywiście sprawa córki, jak nazwie dziecko, ale Borys kojarzy mi się z
      Jelcynem a w Polsce - z imieniem dla psa.
      • abiela Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 17:14
        Dla mneit o imie jest neutralne, skoro sie komus bardzo podoba, to czemu nie.
        Radze nie wtracac sie do wyboru corki, przyzwyczaisz sie jak maluszek sie urodzi.
      • jagoda521 Re: Imię dla chłopca BORYS 16.05.06, 09:40
        Nie chciałam tego tak wprost napisać, ale ja mam takie same skojarzenia i boję
        się, że kiedyś dzieci w piaskownicy będą tak wołać. A już byłam świadkiem jak
        brat na brata wołał BORYS ...... Jelcyn.
    • gaudencja Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 17:27
      Jeśli zupełnie nie może Wam przejsc przez gardło - negocjujcie. Jeśli możecie
      je z trudem zaakceptować, spróbujcie tak zrobić. Mnie osobiście Borys się
      średnio podoba, ale to nie ma nic do rzeczy...
      • shilla01 Re: Imię dla chłopca BORYS 15.05.06, 22:29
        jestem jak najbardziej za Borysem i uwazam ze to rodziece dziecka powinni
        wybrac imie dla dziecka a nie dziadkowie czy kolezanki. To ich dziecko ich
        decyzja.
    • koza_w_rajtuzach Re: Imię dla chłopca BORYS 16.05.06, 10:14
      Podpytaj córki jakie jeszcze inne imiona jej się podobają. Jeśli córka poda
      takie, które zupełnie jest przez Ciebie do zaakceptowania, to wychwalaj jakie
      jest rewelacyjne i stwierdz, ze jest jednak lepsze od Borysa. Nie narzucaj
      jednak jej sie za bardzo ze swoimi opiniami, bo jeszcze obrazi sie i postanowi
      zrobic na przekor.
      Kiedy ja nadawalam imie dla swojej corki, to aprobata ze strony mojej matki
      miala duze znaczenie (prawie kazdemu oprocz mojej mamy imie Klara wydawalo sie
      pretensjonalne).
      • pipi43 Re: Imię dla chłopca BORYS 16.05.06, 11:29
        A czy to imię współgra z nazwiskiem?
    • pepperann Re: Imię dla chłopca BORYS 16.05.06, 12:15
      Jeśli postanowione, to pozostało tylko polubić i się przyzwyczaić. W końcu to
      nie byłby najlepszy początek relacji z wnukiem, że nienawidzi się jego imienia.
      Nie ma co być w rozpaczy, bo to nie najgorsze nieszczęście.

Mnie imię się dość podoba, nie protestowałabym, ale każdy ma swój gust.

Niestety, Ty swoim dzieciom nadałaś imiona i pewnie nikt ich za Ciebie nie
      wybierał. Odradzam Ci mówienie, że imię kojarzy się z Jelcynem i psem, bo
      młodzi rodzice tym bardziej pewnie zrobią na przekór, a od razu zbudujesz mur
      niechęci. Nie narzucaj im swoich typów, w stylu "O nie! Co za ohydne imię
      Borys, Dlaczego nie nazwiecie dziecka ....". Najlepiej spytaj ich obojga, czy
      nie rozważali innych imion. Jeśli się okaże, że to jest imię, któe "już od lat
      było zaklepane dla syna" - to trudno. A jeśli nie - może jeszcze zmienią
      zdanie. Proponuję Ci podrzucać jakieś ciekawe imiona, pytać, co o nich sądzą.
      Ludzie często zmieniają zdanie, czekając na dziecko. Tylko łagodnie i nie
      naciskaj.

A wreszcie - wielkie gratulacje, będziesz babcią!
      • zaino Re: Imię dla chłopca BORYS 17.05.06, 19:39
        Borys to super męskie imię. Współczuje Twojej córce. Gdyby moja mama pisała na
        forum, że nie podoba się jej imię przyszłego wnuka to.... Jakim prawem
        dziadkowie wtracają się do imienia przyszłego wnuka?!! Chyba Pani miała swoje
        dzieci i mogła je Pani nazywać do woli. Teraz głos ma córka i zięć, to Ich
        dziecko.
        • koza_w_rajtuzach Re: Imię dla chłopca BORYS 17.05.06, 22:30
          > Jakim prawem
          > dziadkowie wtracają się do imienia przyszłego wnuka?!!

Takim prawem, że jakby nie patrzeć to ten wnuk jest dla nich bardzo bliską
          rodziną.
        • jagoda521 Re: Imię dla chłopca BORYS 18.05.06, 10:37
          Jaka niegrzeczna osoba (zaino)się odezwała, widać jaki stosunek ma do swoich
          rodziców. Ja przecież nie pisałam, że zabraniam nadać takie imę czy też robię z
          tego powodu jakieś problemy czy wymówki. Ja poprostu poprosiłam Was o wyrażenie
          opini co sądzicie o imieniu BORYS. Nie mam zamiaru z tego powodu się kłócić czy
          coś podobnego ale w końcu będzie to też mój wnuk i też chciałabm jak każda
          babcia,żeby dziecko miało ładne imę, a nie jakieś udziwnione. Ale ostatecznie
          to rodzice będą decydować.
          • zaino Re: Imię dla chłopca BORYS 18.05.06, 15:40
            Ja wyrażam tylko swoją opinię i z nikim sie nie kłóćę. Z drugiej strony jak
            można rozpaczać z powodu imienia. Bywają większe tragedie niż imię dziecka-
            choroby, kalectwo.
    • badziul Re: Imię dla chłopca BORYS 18.05.06, 19:47
      Witajcie smile

podczytuje sobie ten wateczek i w końcu postanowiłam napisac z perspektywy
      córki, ktorej obie mamy nie akceptują wybranego imienia dla córeczki.
      Nasze dzieci sa bardzo wyczekiwane przez obie babcie. Jednak fakt nadania
      takich a nie innych imion był bardzo ostro krytykowany przez nie. Bardzo nas to
      bolało i prawdę powiedziawszy dalej boli.
      Imiona, ktore chcemy nadac naszym dzieciom wybraliśmy OBOJE!!!! podkreślam ten
      fakt, gdyż mąz czynnie uczestniczył w ich nadawaniu. To sa przecież NASZE
      dzieci i moim zdaniem nikt inny nie powinien ingerowac w nasze decyzje - tak
      jak nikt inny nie ingerowal w decyzje naszych mam, kiedy wybierały dla nas
      imiona (szczególnie moja mama uparła się tak, że nikt nawet nie próbowal
      protestować).
      A niechęć mam do imienia Małgosia - dodatkowo upewniła nas w decyzji by nasza
      córeczka je nosiła (jak w przyslowiu: na złość mamie... smile)))))

Nasza decyzja jest nieodwołalna, ale od paru miesięcy jestesmy zasypywani
      tekstami typu "naturalnie, to wasza decyzja,, ale........." i tu następuje góra
      wszelakiego rodzaju arguemntów, na ktore nam nawet juz sie nie chce odpowiadać :
      ( temat pewnie będzie kontynuowany po porodzie - nie mamy co do tego złudzeń i
      bardzo nam to sie nie podoba.

Dlatego Jagodo, zupełnie nie rozumiem twojego postepowania, tak jak nie
      rozumiem postepowania naszych (bardzo kochanych przez nas) mam.

pozdrawiam
      badziul
    • cathy1976 Re: Imię dla chłopca BORYS 22.05.06, 20:01
      witaj Jagodo, moj maz ma na imie Borys i ja osobiscie bardzo lubie to imiesmile
      nie mial nigdy problemow ani z 'jelcynem' ano nikomu nie kojarzylo sie z
      pieskiem. Raczej mial fajnie w zyciu bo to imie jest na tyle charakterystyczne,
      ze nikt nie mial problemow z... hmmm.. no nazwijmy to rozpoznawalnoscia. Ja na
      imie mam Katarzyna i bylo nas w klasie minimum 4... nic przyjemnego. I mysle,
      ze troszke za mocno napisalas,. ze jestes 'w rozpaczy'- przeciez wazne zeby
      maly Borysek byl zdrowy i szczesliwy, prawda? pozdrawiam serdecznie
    • sarna73 Re: Imię dla chłopca BORYS 23.05.06, 19:28
      bardzo ladne imie
    • lid-za Re: Imię dla chłopca BORYS 24.05.06, 07:18
      Gdy prawie 3 lata temu moja bliska koleżanka postanowiła tak nazwać syna miałam
      takie samo podejscie jak Pani. Ale teraz nie wyobrażam sobie,żeby Borynio mógł
      się inaczej nazywać.
      Jestem w 31tc. i chcę synka nazwać Tymoteusz.Moja teściowa uważa,że to okropne
      imię. Cóż, o gustach się nie dyskutuje.
    • bialaperelka [...] 24.05.06, 16:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jagoda_k Re: ojej!!! 24.05.06, 16:12
        bialaperelka napisała:

> To straszne!!! Borys jak dla psa.Niech Pani córka się jeszcze nad tą decyzją
        > zastanowi bo to krzywda dla dziecka.

Nie rozumiem takiego myslenia, jakie reprezentujesz. Cisna mi sie na usta inne
        slowa, ale sie kulturalnie powstrzymam. Moze Ci sie imie Borys (czy
        jakiekolwiek inne) nie podobac, ale to nie znaczy, ze nadajac je skrzywdzi sie
        dziecko. Bardziej krzywdzi dzieci takie podejscie, jak Twoje. Poza tym Borys,
        to imie ludzkie, a nie psie i to raczej wlasciciele nadajacy psom ludzkie
        imiona powinni sie wstydzic, a nie czlowiek je noszacy.

> Albo niech dadzą na drugie jakieś normalne imie.Wtedy dziecko po skończeniu
        18
        > lat będzie miało możliwość zmiany imienia na drugie.

Mam nadzieje, ze bedzie madrzejszy niz niektorzy tzw. "tolerancyjni" ludzie i
        pozostanie przy swoim pierwszym imieniu, ktore tak na marginesie jest zupelnie
        w porzadku.
    • paulus27 Re: Imię dla chłopca BORYS 24.05.06, 16:09
      mój 3letni synek ma na imię Borys. jest wspaniałym chłopcem o dosyć
      niespotykanym, ale nie "przemodzonym" imieniu. osobiście bardziej przeszkadzają
      mi imiona w stylu Kevin niż poczciwy Borys smile
      • ewa_mewa Re: Imię dla chłopca BORYS 25.05.06, 01:20
        Co wy z tym psem? W życiu nie widziałam psa o imieniu Borys, za to psów Maksów
        baaardzo dużo a jakoś to nie zaszkodziło ogromnej popularności imienia
        Maksymilian. Borys super imię, niestety mój mąż się nie zgodził (podając
        argument głupi jak but - bo "ruskie") no i będzie Julian.
        • paulus27 Re: Imię dla chłopca BORYS 20.06.06, 13:13
          ewa_mewa napisała:

> Co wy z tym psem? W życiu nie widziałam psa o imieniu Borys, za to psów Maksów
          > baaardzo dużo a jakoś to nie zaszkodziło ogromnej popularności imienia
          > Maksymilian. Borys super imię, niestety mój mąż się nie zgodził (podając
          > argument głupi jak but - bo "ruskie") no i będzie Julian.

w mojej małej miejscowości każdy rasowy pies to Borys smile i już.a imie nie jest ruskie tylko bodajże bułgarskie.
    • cysia.b Re: Imię dla chłopca BORYS 25.05.06, 14:36
      Mnie się zupełnie nie podoba, ale to ich wybór
      • tajusz Re: Imię dla chłopca BORYS 20.06.06, 13:49
        ... ja - gdybym byla chlopcem ... bylabym Borysem, zostalam jednak Joanna. Mam
        jednego kolege (trzydziestolatek) Borysa, utalentowanego z artystyczna dusza -
        architekta. To imie nie dosc, ze do niegio pasuje, dodatkowo stanowi pewna
        egzotyke w dobrym guscie (nie wypominajac Kevinow wink Piecset razy wole Borysa
        od Igora (jest ich jak "mrowkow"), dodatkowo wydaje mi sie, ze jest to imie
        meskie, poprzez swoja niewatpliwa twardosc. Mysmy z mezem rozwazali dla synka
        imie Wiktor (jedno z wielu propozycji), tez popularne za wschodnia granica (ale
        rodowod lacinski), bedzie jednak dziewczynka i tez jest problem wink
        ps. Nie znam psa Borysa, ale wiele psow o imieniu Kubus, Kuba - czy to nie jest
        slodkie? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.