annajustyna 07.06.06, 23:03 Tak sie zlozylo, ze wsrod moich znajomych prawie kazda babcia ma tak na imie...Moja jedna tez (2. byla Ludwika), moj brat cioteczny ma obie babcie Genie, a kolezanki-blizniaczki tez 2 Genie (Gienie), z tym, ze jedna jest Eugenia. Czy jest mozliwe, ze to imie znow wroci do lask? Swoja droga tak pienie brzmi po francusku Genevieve... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolmadakia Re: Genowefa 07.06.06, 23:26 Chyba nie wróci i dobrze,bo wg mnie jest okropnie brzydkie.Moja babcia też tak miała na imię i wygląda na to,że było ono swego czasu wcale nie było takie rzadkie. I we francuskiej wersji brzmi całkiem,całkiem... jest taka aktorka Genevieve Bujold/?/ -"Anna tysiąca dni".A Św.Genowefa jest patronką Paryża. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Genowefa 07.06.06, 23:58 Mój mąż też ma babcię Genowefę (zdrobnienie rodzinne: babcia Giewcia ). Mam nadzieję, że to imię nie wróci, bo brzmi okropnie. Chociaż kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Genowefa 08.06.06, 00:04 Aha, zdrobnienie w rodzinie mojej babci to Gina))). Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Genowefa 08.06.06, 10:48 moja babcia też Genowefa, bo pradziadkowi się podobało właśnie to francuskie brzmienie.myślę, że to świetne imię i pasuje do takiej "kobiety czynu". czy Wasze babcie też są takie przebojowe jak moja? prawnuki mówią na nią Gienia, jedzie się do "Gieniów" i np.obiadki u babci są "gienialne".... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Genowefa 08.06.06, 11:14 Boze, moja babcia to prawdziwy general))). Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: Genowefa 08.06.06, 12:09 W ogole imiona kobiece po francusku brzmia jakos tak bardziej delikatnie i subtelnie - wspomniana Genevieve, czy na przyklad Josephine. Polska Jozefina niewielu sie podoba, moim zdaniem niesprawiedliwie. Ja mam prababcie Eugenie, Gienie. Ma 93 lata, mieszka sama, sprzata, gotuje, jest na bierzaco ze wszystkimi sprawami w polityce (moze dlatego, ze po prawie we Lwowie?). Ja chcialabym miec taka kondycje jak ona w jej wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Genowefa 08.06.06, 13:08 O, to prababcia Eugenia byla jedna z pierwszych pan-prawniczek)). Pogratulowac prababci)). Swoja droga Eugenia tez ladniej brzmi po francusku, np. cesarzowa Eugenia, pieknosc slynna na cala Europe)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Genowefa 08.06.06, 17:38 annajustyna napisała: > Eugenia. Czy jest mozliwe, ze to imie znow wroci do lask? Swoja droga tak > pienie brzmi po francusku Genevieve... Myślę, że w najbliższym czasie nie wróci, nie brzmi chyba zbyt atrakcyjnie dla większości ludzi. Genevieve też nam się podoba (zwłaszcza w kontraście z Genowefą), ale we Francji może powiedzieliby Ci odwrotnie, tzn. że Genowefa jest o wiele ładniejsza. Genevieve ma bardzo duży spadek nadań, możesz sobie sprawdzić: www.prenoms.fr/ Ja miałam babcię Eugenię i szczerze jej nie cierpię Do imienia powoli się przekonuję, podkreślam - bardzo powoli Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Genowefa 09.06.06, 14:52 Moja Mama miala na imie Genowefa. Zmarla jak miala 35 lat, ale walczyla dzielnie przez 10 lat z rakiem;-(( Genevieve wystepuje tez w Irlandii, glownie jest skaracane do Evie. Panie okolo 40/50 letnie sa spotykane z tym imieniem - wsrod mlodszych generacji nie udalo mi sie nikogo spotkac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Genowefa 09.06.06, 17:25 A ja znam dziewczynę, która ma na imię Genowefa. Na oko ma ok. 14 lat. Nie wiem jak wszyscy z rodzenstwa sie nazywaja, a jest ich tam troche, ale ma miedzy innymi mlodsza siostre Klementynke. Obie sa slicznymi dziewczynkami . A imie Genowefa uwazam za brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Genowefa 10.06.06, 21:42 Mnie też wydaje się, że Genowefa brzmi nieszczególnie, ale za to bardzo podoba mi się imię Eugenia. Tylko bałabym się zdrobnienia Genia, Gienia. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Genowefa 11.06.06, 11:09 Mnie się Genowefa podoba. Zdrobnienia Genia, Gienia też. Ale ja ogólnie lubię stare imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Genowefa 11.06.06, 23:50 a ja znam póltoraroczna Hannę Genowefę imienia nie lubie, ale urok malutkiej i uzasadnienie wyboru imienia (po babci) sprawiają, ze przyjmuję je pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Genowefa 08.11.06, 22:55 annajustyna napisała: Swoja droga tak > pienie brzmi po francusku Genevieve... W naszych uszach tak, ale ciekawe, czy również we francuskich. Ilość nadań obecnie wcale by na to nie wskazywała. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Genowefa 09.11.06, 15:58 Mam do tego imienia sentyment, tak się nazywała ciocia (siostra mojej babci), którą bardzo kochałam. Mówiło się o niej "ciocia Gienia". Podobała mi się też Genowefa Bombke/Zombke/Pompke/Trombke z "Opium w rosole" Musierowicz - ale tam to już był pseudonim artystyczny )) Odpowiedz Link Zgłoś