dlaagi 11.06.06, 14:04 Mam okropny dylemat. Moja córeczka ma juz 10 dni (01.06.2006), a nadal jest bezimienna. Nie mozemy się zdecydowac miedzy Igą a Natalią. Wyczytałam juz wszyskie znaczenia imion wystepujące w necie, nawet pobawiłam sie numerologią i ....nic. Nadal mówię do Niej per Kruszynka lub Kochanie.... Podoba mi sie Natalia , ale nie wiem, jak skrócic to imię - Natka, Nati? Z opisu imienia wynika niestety, ze Natalie sa melancholijne i mało przebojowe. Natomiast Iga to ogień i przebojowośc, tylko, ze ja jestem Agnieszka (tez razczej z tych ogniowatych) a posługuje się skrótem Aga i zastanawiam sie, czy nie bedzie głupio brzmiało: matka - Aga, córka - Iga. Proszę podajcie swoje odczucia dotyczące tych imion. Ja juz nie umiem racjonalnie mysleć !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 14:10 Daj Ignacja i skracaj do Igi)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 14:23 Jw. A poza tym rzeczywiscie uważam, że mama Aga i córka Iga to nie najlepszy pomysł. Będzie się mylić. Natalię można zdrabniać na różne sposoby, nie tylko na te, które podałaś powyżej. Poza tym nie trzeba wierzyć opisom z internetu. Wszystkie Natalie, któe znam, są przebojowe i idą przez życie jak burza. Jeśli już, to pasuje do nich ten opis: www.imiennik.pl/index.php?ids=1,144 Minusem tego imienia jest bardzo duża popularność, ale Iga też jest popularna. A moze nie możesz wybrać, bo do Twojej córki pasuje jeszcze jakieś inne imię? np. Marcelina, Idalia, Matylda? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 15:15 Mam nadzieję, że nie będziesz mi miała tego za złe , ale chciałabym Cię namówić do jeszcze innego imienia... Idalia . Wydaje mi się, że to idealny kompromis między Igą i Natalią. Ma świetny skrót - Ida, równie wyraziste jak Iga, ale już różniące się znacznie od Agi (Aga i Iga moim zdaniem faktycznie brzmi średnio). Ma też ładną końcówkę -alia jak w Natalii, jest mniej popularne od baaardzo często nadawanej Natalii i łatwiej się zdrabnia - nie tylko Idalka i Ida, ale i Idusia, Dalia, Dalijka, Dusia itd. A co do cech charakteru... znam osoby, które noszą takie same imiona, a mimo to są zupełnie odmienne... różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 15:40 Idalia,to znakomity wybor Jesli jednak wybierac miedzy Iga i Natalia,wybralabym to pierwsze.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia18 Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 21:20 Zdecydowanie Natalia, Natunia, Talka. Iga to takie "zimne" imię. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1077 Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 21:32 Iga albo Idalia lub ... Gaja. Natalia choć to piękne imię, to wydaje mi się zbyt popularne. Popularne było w moim pokoleniu i teraz zrobiło się jeszcze bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 21:35 Wybralabym Ige, Natalia jest tak niesamowicie popularna, ze az stracila swoj urok. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: IGA czy NATALIA ? 11.06.06, 22:37 Bede przerotna: a co powiesz na Idę?? Sprawdza sie znakomicie i brzmi lepiej w kombinacji Ida, corka Agi niż Iga corka Agi A co do Igi i Natalii?? zdecydowanie Iga Natomiast Natalie mozna skrocic to Nastki, Natki, Natalki, Natusi, Nati, Natalci, Nastuni, Naty, Nattal Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: IGA czy NATALIA ? 12.06.06, 16:34 Ja jestem zdecydowanie za Igą! Bardzo ładne imię. Mam kuzynkę o tym imieniu i Iga sobie bardzo je chwali! Nie widzę nic złego w tym, że Ty masz na imię Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
dlaagi Re: IGA czy NATALIA ? 12.06.06, 21:22 Własnie skłaniam sie do Igi, choć dziadkowie preferuja Natalię. Jeszcze sie wstrzymamy z decyzją Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: IGA czy NATALIA ? 13.06.06, 13:07 Podpisuję się pod tym co ktoś już napisał, że być może nie możesz zdecydować się na żadne z tych dwóch imion, bo oba nie pasują Ci do Twojej córki. A może do Twojej córeczki pasuje: Klementyna, Alina, Estera, Jaśmina, Elżbieta, Ewa, Rozalia, Dorota, Kalina, Helena, Aniela, Lidia, Marianna, Liwia, Kornelia, Kaja, Urszula, Łucja, Alicja, Laura, Michalina. Zastanów się, bo imię to jest bardzo ważny wybór . Ale jeśli nie szukasz innych imion, to spójrz na córeczkę. Czy wygląda ona jak słodna Natalia czy charakterna Iga? Nie chodzi mi nawet o znaczenie tych imion w internecie, ale jakby nie patrzeć Natalia w brzmieniu jest subtelniejszym imieniem, natomiast Iga takim z pazurkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
dlaagi Re: IGA czy NATALIA ? 14.06.06, 21:41 Dziękuje za wzystkie odpowiedzi. Zdecydowalismy z męzem na 99%, że bedzie Iga, choć dziadkom to nie jest za bardzo na rękę - juz ja zaczeli wołać Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś