theodorka 28.06.06, 17:52 Moim zdaniem piękne imię... kojarzy mi się z Zenonem z Elei Jak uważacie, czy może powrócić? Bo na fali popularności starych imion - najwyższy czas ! Mam wrażenie, że jest zupełnie pomijane, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Zenon 28.06.06, 17:53 Zeno, zenonis oznacza syna Zeusa...Czyli taki grecki Jezus))). Chyba zbytnio brzmi po wujkowemu (jka Marian)... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Zenon 28.06.06, 18:03 Mnie również się kojarzy z tym filozofem i z moim kolegą . Zenko to bardzo ładne zdrobnienie ,myślę ,że to imię wróci za jakiś czas ,ale bez fajerwerków . Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Zenon 28.06.06, 18:26 Zenko- nawet fajnie, ale imie mi się nie podoba. Mam babcie Zenonę(wątpie, zeby to imie powróciło, chyba nigdy nie było zbyt popularne...) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenon 28.06.06, 19:49 Nawet niezłe, będzie miało szansę na fali powrotu imion "obciachowych", ale jeszcze za jakiś czas. Jeśli chodzi o końcówkę, jest podobne do Szymona, Tymona, Mirona i Benona. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zenon 29.06.06, 00:40 niestety troszkę dzisiaj jest ociachowo ,na równi ze Zdzisiem,Marianem ,Edziem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenon 27.11.06, 22:32 Imiona wczoraj obciachowe (Franek) dziś stają sie zupełnie zwyczajne; ciekawe, jakie prawo tym rządzi (że akurat to, a nie inne imię wyszło z cienia). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Zenon 29.06.06, 04:27 Widzialam Zenona w sygnaturce jednej z gazetowych forumowiczek. Wedlug daty urodzin ma chyba teraz 7 czy 8 lat. Ma mlodsze rodzenstwo Witka i Emilke. Ladny zestaw, dlatego zwrocilam na niego uwage Ja takze uwazam, ze to super imie i jesli odpadaloby w moim przypadku, to tylko ze wzgledu na zdrobnienie Zenek. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Zenon 29.06.06, 23:33 Zenon w rzeczy samej brzmi dobrze, ale za to Zenek... IMHO okropnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Zenon 30.06.06, 14:42 Niestety, bardzo mi się nie podoba to imię. Ciekawa jestem, jak było dawniej z jego popularnością. Czy rzeczywiście może wypłynąć na fali Stanisławów i Kajetanów? Moja babcia twierdzi (rocznik 1921), że przed wojną imię to było odbierane jako (cytuję babcię): "Imię dobre dla żigolaka z przedmieścia" (to nie tylko opinia babci, jest na ten temat w mojej rodzinie długa historia zmasowanej krucjaty przeciwko imieniu Zenon). O wiele bardziej podoba mi się Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenon 30.06.06, 18:51 pepperann napisała: > Moja babcia twierdzi (rocznik 1921), że przed wojną imię to było odbierane jako > (cytuję babcię): "Imię dobre dla żigolaka z przedmieścia" Tak przypuszczałam, ze Zenon dawniej mógł być czymś w rodzaju dzisiejszego Adriana, Damiana itp. Odpowiedz Link Zgłoś
torma Re: Zenon 29.11.06, 13:38 Mnie to imię kojarzy się z osobami, które je nosiły: 1/ kolega z podstawówki - przesympatyczny, bardzo lubiany przez rówieśników i nauczycieli, zawsze uśmiechnięty 2/ teść - człowiek o wyjątkowo pogodnym usposobieniu, uwielbiany przez dzieci, szanowany i poważany przez kolegów, rodzinę; bardzo zaradny, pomysłowy, towarzyski. Lubię Zenków. Odpowiedz Link Zgłoś