Dodaj do ulubionych

Słońce - imię dla dziewczynki

29.06.06, 13:48
Co sądzicie o takim imieniu?
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 13:49
      No coz... jakby tu powiedziec....a z jakiego szczepu dziecko sie wywodzi?
    • herbarium Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 14:12
      Jest takie litewskie imię Saule (z daszkiem nad e), które znaczy
      właśnie "słońce". Wymawia się to trochę jak "saolie"
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 16:02
        ta litewska wymowa mi się podoba.
        • herbarium Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 00:29
          Co do wymowy - ona jest trudna do oddania w języku polskim, na piśmie, to "o",
          które zapisałam, to coś podobnego jak w polskim "u" np. w imieniu Paula. Takie
          otwarte "u".
          W każdym razie jest to imię dwusylabowe, z akcentem na A, czyli nie "Sa - O -
          lje", tylko "SAo - lje".
          Dodam, że jest to imię żeńskie, i to dość popularne (znam jedną Saule)
          To akurat imię dałoby się przerobić na polskie jako Saula.
    • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 18:41
      Bezpłciowe wink
      • abiela Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 23:19
        Odpada.
    • idaaa Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 23:30
      Li i jedynie jako spieszczenie. Na pewno nie jako imię...
    • magia Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 00:13
      W wersji skandynawskiej - Sol - bardzo mi sie podoba. Podobnie jak tamtejsza
      Liv (bo nasz Liwia juz srednio).
      • nchyb Saga o Ludziach Lodu... :-) 05.07.06, 08:12
        ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem imiona z tej książki są bardzo ciekawe, ale
        jednak ich spolszczone wersje już nie mają tego uroku...
        • magia Re: Saga o Ludziach Lodu... :-) 05.07.06, 20:27
          Mam to samo zdanie.
          Saga jest kopalnia imion ale cudnio brzmia tylko w oryginalnej wersji.
    • minerwamcg Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 20:16
      Na pewno nie po polsku. Natomiast francuskie Soleil może być... oczywiście dla
      małej Francuzki smile))
      • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 21:01
        Naprawdę zetknęłaś się z tym imieniem dla Francuzki? Przecież soleil to "le",
        czyli "on".
        • melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 02.07.06, 22:50
          Wbrew pozorom dla dziewczynki, imie bardzo rzadkie i bardzo wspolczesne,
          pierwsza Soleil urodzila sie w 1950, do tej pory jest ich jedynie 13 smile
          • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 02.07.06, 22:55
            Hmmm, ale nie jest tam napisane, czy rodzice tych 13 dziewczynek dobrze mówili
            po francusku? wink
            • melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 03.07.06, 01:10
              Podejrzewam ze dobrze, ale biorac pod uwage ze we Francji mozna nadac kazde
              imie jakie sie chce/wymysli? W kazdym razie wg.strony te 13 dzieci to
              dziewczynki, nie ma zadnego chlopca. Zreszta Soleil dla dziewczynki mnie
              mnie "szokuje" nie Brailliant dla chlopca smile
              • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 03.07.06, 21:53
                Trudno powiedzieć, jak to z tą znajomością jęz. francuskiego było, przecież we
                Francji jest pełno imigrantów, którzy słabo mówią po francusku, a i ostatnio
                kuzyn z Francji też mi tłumaczył, jak to dziwaczne (i holiłudzkie) imiona
                nadają często ludzie z tzw. nizin społecznych. Ani nie wszyscy Polacy mówią
                doskonale po polsku, ani nie wszyscy Francuzi - po francusku. 13 osób to
                zresztą dość mało jak na 60-milionowy kraj. Pozdrawiam smile
                • melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 00:52
                  I tak wole Soleil czy Brandona od Jean-Edouard'a czy Marie-Louise smile Ale ja
                  widac nizyna smile
                  Z ciekawostek imienniczych, opowiedziala mi dzisiaj znajoma ze ona, i jej
                  siostra, maja takie same trzecie imie - Desirée czyli pozadana/wymarzona .
                  Slodki dowod rodzicielskiej milosci )
                  • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 19:17
                    melmire napisała:

> I tak wole Soleil czy Brandona od Jean-Edouard'a czy Marie-Louise smile Ale ja
                    > widac nizyna smile

Nie, tego nie mówię, ale my, Polacy, mamy zupełnie inne skojarzenia z imionami,
                    niż Francuzi. Mówię, co wiem, bo niedawno spędziłam 2 miesiące we Francji i
                    trochę się nasłuchałam. Np. zdarza się, że imiona, które przez nas są odbierane
                    pozytywniej w wersji francuskiej, niż polskiej, we Francji odwrotnie, czasem są
                    zgoła bardzo przestarzałe (Marguerite na przykład). Dopóki nie wychowaliśmy się
                    w kulturze francuskiej, a np. "tylko" żyjemy tam przez wiele lat i znamy bardzo
                    dobrze francuski, nie mozemy sie tak naprawdę wypowiadać o recepcji imion we
                    Francji, o tym, które imię jest tam odbierane jako nowoczesne, przestarzałe,
                    ładne, brzydkie itp.
                    • melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 22:55
                      Phi,mam meza Francuza, w razie czego moze sluzyc za eksperta.
                      • gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 23:51
                        Czemu nie?
        • minerwamcg Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 18:00
          Owszem - wśród Polaków mówiliśmy o niej "Solejka" smile)) Sto lat temu tak się
          nazywał modny fason sukienki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.