kinlej 29.06.06, 13:48 Co sądzicie o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 13:49 No coz... jakby tu powiedziec....a z jakiego szczepu dziecko sie wywodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 14:12 Jest takie litewskie imię Saule (z daszkiem nad e), które znaczy właśnie "słońce". Wymawia się to trochę jak "saolie" Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 16:02 ta litewska wymowa mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 00:29 Co do wymowy - ona jest trudna do oddania w języku polskim, na piśmie, to "o", które zapisałam, to coś podobnego jak w polskim "u" np. w imieniu Paula. Takie otwarte "u". W każdym razie jest to imię dwusylabowe, z akcentem na A, czyli nie "Sa - O - lje", tylko "SAo - lje". Dodam, że jest to imię żeńskie, i to dość popularne (znam jedną Saule) To akurat imię dałoby się przerobić na polskie jako Saula. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Słońce - imię dla dziewczynki 29.06.06, 23:30 Li i jedynie jako spieszczenie. Na pewno nie jako imię... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 00:13 W wersji skandynawskiej - Sol - bardzo mi sie podoba. Podobnie jak tamtejsza Liv (bo nasz Liwia juz srednio). Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Saga o Ludziach Lodu... :-) 05.07.06, 08:12 ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem imiona z tej książki są bardzo ciekawe, ale jednak ich spolszczone wersje już nie mają tego uroku... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Saga o Ludziach Lodu... :-) 05.07.06, 20:27 Mam to samo zdanie. Saga jest kopalnia imion ale cudnio brzmia tylko w oryginalnej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 20:16 Na pewno nie po polsku. Natomiast francuskie Soleil może być... oczywiście dla małej Francuzki )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 30.06.06, 21:01 Naprawdę zetknęłaś się z tym imieniem dla Francuzki? Przecież soleil to "le", czyli "on". Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 02.07.06, 22:50 Wbrew pozorom dla dziewczynki, imie bardzo rzadkie i bardzo wspolczesne, pierwsza Soleil urodzila sie w 1950, do tej pory jest ich jedynie 13 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 02.07.06, 22:55 Hmmm, ale nie jest tam napisane, czy rodzice tych 13 dziewczynek dobrze mówili po francusku? Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 03.07.06, 01:10 Podejrzewam ze dobrze, ale biorac pod uwage ze we Francji mozna nadac kazde imie jakie sie chce/wymysli? W kazdym razie wg.strony te 13 dzieci to dziewczynki, nie ma zadnego chlopca. Zreszta Soleil dla dziewczynki mnie mnie "szokuje" nie Brailliant dla chlopca Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 03.07.06, 21:53 Trudno powiedzieć, jak to z tą znajomością jęz. francuskiego było, przecież we Francji jest pełno imigrantów, którzy słabo mówią po francusku, a i ostatnio kuzyn z Francji też mi tłumaczył, jak to dziwaczne (i holiłudzkie) imiona nadają często ludzie z tzw. nizin społecznych. Ani nie wszyscy Polacy mówią doskonale po polsku, ani nie wszyscy Francuzi - po francusku. 13 osób to zresztą dość mało jak na 60-milionowy kraj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 00:52 I tak wole Soleil czy Brandona od Jean-Edouard'a czy Marie-Louise Ale ja widac nizyna Z ciekawostek imienniczych, opowiedziala mi dzisiaj znajoma ze ona, i jej siostra, maja takie same trzecie imie - Desirée czyli pozadana/wymarzona . Slodki dowod rodzicielskiej milosci ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 19:17 melmire napisała: > I tak wole Soleil czy Brandona od Jean-Edouard'a czy Marie-Louise Ale ja > widac nizyna Nie, tego nie mówię, ale my, Polacy, mamy zupełnie inne skojarzenia z imionami, niż Francuzi. Mówię, co wiem, bo niedawno spędziłam 2 miesiące we Francji i trochę się nasłuchałam. Np. zdarza się, że imiona, które przez nas są odbierane pozytywniej w wersji francuskiej, niż polskiej, we Francji odwrotnie, czasem są zgoła bardzo przestarzałe (Marguerite na przykład). Dopóki nie wychowaliśmy się w kulturze francuskiej, a np. "tylko" żyjemy tam przez wiele lat i znamy bardzo dobrze francuski, nie mozemy sie tak naprawdę wypowiadać o recepcji imion we Francji, o tym, które imię jest tam odbierane jako nowoczesne, przestarzałe, ładne, brzydkie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 22:55 Phi,mam meza Francuza, w razie czego moze sluzyc za eksperta. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Słońce - imię dla dziewczynki 05.07.06, 18:00 Owszem - wśród Polaków mówiliśmy o niej "Solejka" )) Sto lat temu tak się nazywał modny fason sukienki Odpowiedz Link Zgłoś