bea-sjf 08.07.06, 13:33 Imiona te pojawiły się na forum wśród imion "nienoszonych ",dziś znalazłam ich znaczenie "wolny ,niezależny" .Bardzo ładne ,szczególnie Eleutery ,takie melodyjne i "eteryczne ". Z pewnością szanse na nadanie są niewielkie ,ale warto się w nie wsłuchać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 08.07.06, 13:39 Mnie się też podobają . Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 08.07.06, 14:03 Ja sobie na nich język łamię... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 05.02.14, 18:50 trrruskawa napisała: > Ja sobie na nich język łamię... Mam to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 08.07.06, 15:02 W pierwszej chwii nie przemówiły do mnie, ale po czasie i oswojeniu się - owszem. Są takie eteryczne, przezroczyste, pełne powietrza, z brzmienia kojarzą mi się z elektronem. Zwłaszcza Eleutery. Eleuteria za to kojarzy mi się z jakimiś misteriami greckimi. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 05.02.14, 17:13 Tak się zastanawiam, że ostatnio modne są imiona męskie z y (Makary, Zachary, Konstanty) a Eleutery jest dość ciekawy. Jak ktoś napisał melodyjnie brzmi. Ile jest nadań tego imienia? Eleueriusz - ok choć wole Eleuterego Podobne do Eugeniusza a zapomniane. Ciekawe ile ma nadań? Eleuteria - bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 05.02.14, 18:05 Mnie Eleutery zupełnie nie lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 05.02.14, 20:54 Eleuteria mi się podoba, ale tylko w teorii. Wersje męskie nie są w moim typie (szczególnie Eleuteriusz). Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 06.02.14, 09:41 dalenia napisała: Eleuteria podoba mi się tylko w teorii Z jakiego powodu czy zbyt odważne? Mi się bardzo podoba rozważam to imię dla córki (chyba, że będę miała synka), choć nie ukrywam boję się reakcji otoczenia (póki co wszyscy pytają jest takie imię, lub co to za imię (zbyt wymyślne) lub wybuchają salwy śmiechu) Macie jakieś propozycje co do drugiego imienia do Eleuterii, lub jakieś imię na pierwsze a na drugie Eleuteria. Najgorsze jest to, że miałabym problem dopasowania imienia dla ewentualnego rodzeństwa, bo wszystkie pozostałe imiona które mi się podobają są zbyt zwyczajne.A Wy co byście zaproponowały? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 06.02.14, 10:40 Eleuteria Róża Eleuteria Inga Eleuteria Gemma Eleuteria Maria dla rodzeństwa: Tertuliana Anatolia Teodora lub Tarsycjusz Apoloniusz Eligiusz Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 06.02.14, 10:55 Dziękuję Abielo za propozycje Wiem, że nasuwają się imiona nietypowe do Eleuterii jednak żadne wymienione nie trafiły w mój gust. W tym jest problem ciężko będzie mi dopasować coś sensownego gdybym miała córkę o tum imieniu. Z wymienionych Eleuteria Róża podoba mi się, ale znam jedną Różę i niezbyt za nią przepadam, więc z uwagi na nią imię spalone Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 12.02.14, 23:13 Eleuteria Tomaida Eleuteria Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 13.02.14, 21:26 Gaudencjo zarówno Tomaida jak i Teresa nie są w moim guście, choć Eleuteria Teresa brzmi ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 06.02.14, 16:31 olinininka napisał: > Z jakiego powodu czy zbyt odważne? Właśnie tak - zbyt odważne Lubię oryginalne imiona, ale oryginalne do pewnego stopnia. Tzn. nie nadawane często, ale generalnie znane ludziom. Takie cuda-wianki jak Eleuteria czy inna Auksencja podobają mi się bardzo brzmieniowo, mogłabym je ewentualnie nadać na drugie, ale jednak przeszkadzałoby mi wieczne "Ale że jak?! " Choć tu trzeba też dodać, że to co dla mnie jest "znane, acz niepopularne" dla mojej babci czy cioci może brzmieć właśnie jak Eleuteria czy Auksencja Więc może jeszcze kiedyś nabiorę odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 05.02.14, 21:35 nie podobają mi się, brzmią wg mnie kiepsko Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 06.02.14, 13:27 Bardzo podoba mi się Eleuteria. Wersje męskie znacznie mniej, ale z tych dwóch bardziej Eleutery. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 11.02.14, 23:22 Dziwne imiona, nie podobaja mi się.. Tak jakby ktos z wadą wymowy je mówił.. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 13.02.14, 21:32 Nie zachwycają mnie,jeśli już,to Eleutery jest dla mnie najbardziej znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Eleutery ,Eleuteriusz,Eleuteria 20.02.14, 12:14 Z tych trzech jedynie Eleuteria na tak. Męskie wersje zupełnie nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś