ape_pol 13.07.06, 21:55 Pisałam kilka dni temu o dziewczynce, która ma na imię Nika, a dzisiaj miałam przyjemność porozmawiać z mamą małej i zapytać o to właśnie imię. Przy okazji dowiedziałam się, ze na drugie dziewczynka ma Haja. To jest podobno przedwojenne żydowskie imię, czy ktoś już o nim coś słyszał...? Dla mnie imię jest przeokropne i nigdy nie dałabym tak żadnemu dziecku na imię choćbym miała 40 dzieci! Wracając do Niki, urzędnik najpierw robił trudności z zarejestrowaniem ale kiedy mama powiedziała, że jesli nie może być Nika to niech bedzie Haja, urzędnik zmiękł i została Nika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Chaja 13.07.06, 22:03 Chaja - tak się zawsze pisało to imię. Nie lada szantaż zastosowała mama. Gdybym to ja była urzędnikiem, bez mrugnięcia oka zarejestrowałabym Chaję Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Haja 13.07.06, 22:03 Czemu przedwojenne? Wśród Żydów nadawane do dzisiaj. Tylko że jako Chaja, a nie Haja. Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Haja 13.07.06, 22:37 dzięki dziewczyny, ze mnie poprawiłyście, nawet nie zastanowiłam się nad pisownią tylko od razu napisałam przez H Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Chaja - śnieżyca burza huragan z kaszubskiego... 13.07.06, 23:28 pl.wiktionary.org/wiki/chaja a co oznacza to imię dla Żydów? Czy wiecie może jakie jest jego znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: Chaja - śnieżyca burza huragan z kaszubskiego 14.07.06, 08:54 Od słowa 'chaim' = życie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Chaja - śnieżyca burza huragan z kaszubskiego 14.07.06, 12:02 dziękuję za wyjaśnienie Elwingo Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Haja 14.07.06, 10:19 Moim zdaniem nie jest takie złe Podoba mi się bardziej niż Nika. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Chaja 14.07.06, 10:50 A moim zdaniem Chaja to bardzo ładne imię. Co z tego, że żydowskie ? Sara czy Dawid, a z tego co pamiętam nawet lubiana na forum Salome/a też mają podobny rodowód . Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Haja 14.07.06, 16:50 moja sąsiadka z okolic Wa-wy używała określenia "chaja" na swoje narządy płciowe.Dodam, że to była prosta kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
parys1983 Re: Haja 14.07.06, 17:24 U mnie mowi sie (C)haja na wielka klotnie np. ale bedzie (c)haja Odpowiedz Link Zgłoś