jagoda521 25.07.06, 10:11 Co sądzicie o imieniu Olgierd. Według mnie ładne - męskie, ale bardzo poważne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imię dla chłopca Olgierd 25.07.06, 10:45 B. mi się podoba. Ładne, męskie i akurat na tyle poważne, na ile trzeba. Grzegorz czy Krzysztof też są poważnymi imionami w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłopca Olgierd 25.07.06, 11:00 Bardzo ładne, a powagi można mu ująć fajnymi zdrobnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla chłopca Olgierd 25.07.06, 19:53 Bardzo lubię takie poważne, konkretne imiona. Od razu kojarzy mi się z dyrektorem jakiejś korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Imię dla chłopca Olgierd 26.07.06, 05:54 Calkiem w porzadku , choc imie wyniosle , ale dzieckiem sie jest krotko dla doroslego mezczyzny idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda521 Re: Imię dla chłopca Olgierd 17.08.06, 08:54 Czy zdrobnienie Olgierda może być Olek czy jeszce inaczej? Proszę o propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca Olgierd 17.08.06, 21:04 Może być Olek, Olo, na forum były też propozycje takie, jak Oldzik, Oguś, Ogi, Oguniek. Odpowiedz Link Zgłoś
pacific13 Re: Imię dla chłopca Olgierd 31.08.06, 23:44 Mamy synka Olgierda Na początku był problem ze zdrobnieniem, aż w końcu moi rodzice wymyślili Olusia.. i tak zostało Poza tym czasami mówimy na niego też Olek. Olo się nie przyjęło... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 11:01 Czy Olgierd to inaczej Holger? B. piekne imie... Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 13:12 To piękne imię, takie dostojne Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 21:16 annajustyna napisała: > Czy Olgierd to inaczej Holger? B. piekne imie... Skad ten pomysl? pl.wikipedia.org/wiki/Olgierd_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 21:30 Holger to Ogerius (według słownika Ossolineum). Ale czy to nie powinien być Ogeriusz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 22:24 olianka napisała: > Ale czy to nie powinien być > Ogeriusz? Prawdop. to ten sam problem, co z Kajuszem/Kajusem... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 22:28 Eee, brzmi jak Ogier(((. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 22:29 Co fakt, to fakt. Nikt nie powiedział, że spolszczenia imion muszą ładnie brzmiec Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 22:32 Olgierd to litewskie imię, a Holger jest ewidentnie germański, akonkretnie pochodzenia szwedzkiego/duńskiego (staroislandzkie holmi, holmr to wyspa a geirr to oszczep) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię dla chłopca Olgierd 01.09.06, 21:31 Bo skoro Olga to Helga, to chyba Olgier do Holgera bardziej podobne??? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda521 Re: Imię dla chłopca Olgierd 22.09.06, 10:14 pacific13 napisała: > Mamy synka Olgierda Na początku był problem ze zdrobnieniem, aż w końcu moi > rodzice wymyślili Olusia.. i tak zostało Poza tym czasami mówimy na niego też > Olek. Olo się nie przyjęło... > Pozdrawiam! Mój dwumiesięczny wnusio ma na imę Olgierd i zastanawialiśmy się nad zdrobnieniem, najczęściej mówimy Olek, ale bardzo spodobało mi się zdrobnienie Oluś. Mały będzie Oluś, a dorosły poprostu Olgierd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś