magdmaz 25.08.06, 16:35 Nie znalazłam wątku o tum imieniu. Tak mnie czasem zastanawia - czy ma szanse wrócić? Bo 50 - 70 letnich Halinek znam wbród, potem się urwało. Chyba imię jednego sezonu. Poza tym nieładne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: Halina 25.08.06, 16:36 Jak znasz dużo 50-70letnich Halin, to imię raczej nie jednego sezonu a dwudziestolecia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Halina 25.08.06, 16:54 Dlaczego nieładne? Bardzo ładne, tylko rzeczywiście kojarzy się kiepsko, niemodnie. Moja mama np. ma dwie psiapsiuły Haliny w wieku po 60 - obie po prostu straszne, i w fatalnym guście. Ale z kolei w mojej i partnera rodzinie były dwie Haliny urodzone ok. 1900-1910, obie eleganckie damy - w bardzo dobrym guście Rzeczywiście teraz bardzo rzadkie, ale ostatnio dwa razy słyszałam (w Warszawie), jak wołano małą Halinkę. To imię jest fajne jeszcze dlatego, że poza Polską występuje rzadko, a jednocześnie jest bardzo łatwo wymawialne przez obcokrajowców. Ogromnie podobają mi się podobne Alina i Kalina. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Halina 25.08.06, 17:36 Oj ma szansę, ma! Moja przyjaciółka dla córeczki planuje imię Halszka, jednak jej Halszka oficjalnie będzie Haliną. Podejrzewam, że jak minie moda na Helenki zacznie się popularyzować Halina,. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Halina 25.08.06, 18:47 Wiecie co, niby Halina a Alina to prawie identyczne imiona, różnia sie tylko pierwszą głoską. A jednak brzmienie jest skrajnie różne. Dla mnie Halina jest niestrawna a Alina bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Halina 25.08.06, 18:53 Halina pewnie za jakis czas wróci, ale jeszcze nie teraz. Halina, Bożena, Krystyna to imiona mniej więcej tego samego sezonu i jeszcze nie nadszedł ich moment. Natomiast zastanawiam się, skąd się w ogóle wzięła tak oszałamiająca moda na to imię. Od "Halki" Moniuszki? Nigdy chyba nie było popularne, choć znalazłam po pobieżnym przeszukaniu netu pojedyncze nadania jeszcze w XVIII wieku. Teraz dlatego jest uważana przez wiele osób za imię nieładne, że przez tak wiele osób zaczęła być uważana za tak ładne w tym samym czasie. A wątek kiedyś był, ale dawno i krótki" Aha, we Francji nie ma problemów z jego wymawianiem, ponieważ mówi się "Alina". Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Halina 26.08.06, 07:10 Myślałam niedawno o tym imieniu. Moim zdaniem bardzo ładne, ale może przez to, że kojarzy mi się z Poświatowską. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Halina 25.08.06, 22:08 Mi się całkiem podba, bo uwielbiam zdrobnienie Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Mnie się baaardzo nie podoba 25.08.06, 22:25 w przeciwieństwie do Anieli, Heleny, Krystyny, Marii itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Mnie się baaardzo nie podoba 25.08.06, 22:32 No właśnie ja mam to samo. Z czego się to bierze? W dodatku to imię mojej naprawdę fajnej Cioci - a jednak dla mnie jest brzydkie. A Krystyna, Helena, Elżbieta czy Aniela już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Halina 25.08.06, 22:35 na razie masowo chyba nie wraca, ale znam czteroletnia Halinke. natomiast Alin w Niemczech coraz wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś