amelia83 03.09.06, 19:49 kacper 9 franciszek 6 jakub 6 mateusz 6 tomasz 6 bartosz 5 filip 5 szymon 5 aleksander 4+alex+alexander igor 4 adam 3 antoni 3 bartek 3 marcin 3 oskar 3 piotr 3 dawid 2 kamil 2 karol 2 konrad 2 marcel 2 oliwier 2 sebastian 2 stanisław 2 wiktor 2 adrian antonio eryk gracjan hubert jacek jerzy jędrzej jonasz kajetan konstanty krystian krzysztof maksymilian maks marek mikołaj nikita patryk przemysław roch tadeusz wirek (?) wojciech maja 7 julia 6 natalia 6 aleksandra 4 kinga 4 martyna 4 paulina 4 zofia 4 anna 3 alicja 3 hanna 3 karolina 3 patrycja 3 zuzanna 3 barbara 2 daria 2 małgorzata 2 emilia 2 gabriela 2 maria 2 michaina 2 nina 2 pola 2 wiktoria 2 agata antonina blanka bogna ewa inga izabela jana kalina klaudia konstancja lucyna matylda milena nikola nikole lena nadia oliwia otylia rozalia urszula weronika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: WnŚ Warszawa 02.09 03.09.06, 20:11 Najbardziej podoba mi się Konstancja. Wciąż nie wiem, co ludzie widzą w Mai? Toż to zdrobnienie od Marii, niefortunne zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Maja 04.09.06, 13:02 Imię Maja nie jest żadnym zdrobnieniem od Marii! Proszę nie wprowadzać w bład forumowiczek. Pozdrawiam Maja- załamana popularnością imienia Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Maja 04.09.06, 13:11 Zanim stało się samodzielnym imieniem, było zdrobnieniem od Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Maja 05.09.06, 19:51 Maja to jedna z żon Zeusa. Maria była duuużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 02.09 03.09.06, 20:14 Największa sensacja numeru to IMO Enoch (z zagranicznym nazwiskiem, dlatego chyba, Amelko, go nie wpisałaś), Jana i Wirek - o ile jest to np. Wirgiliusz... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 02.09 05.09.06, 20:41 Dodaję jeszcze do sensacji wielki znak zapytania: Nikita. Niby imię męskie, ale widziałam, ze rodzice rozważają je jako żenskie, a nazwisko na płeć nie wskazywało. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: WnŚ Warszawa 02.09 05.09.06, 20:54 Myślę, że Nikita, to jednak dziewczynka. Przeważnie ludzie odbierają to jako imię żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: WnŚ Warszawa 02.09 04.09.06, 13:13 Wirek to Witek, "r" jest na klawiaturze obok "t". To byloby zbyt piekne gdyby ktos sie pokusil nadac synkowi imie Wirgiliusz Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: WnŚ Warszawa 02.09 04.09.06, 13:44 Ale Witek tez ładnie Zdziwiona jestem Janą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: WnŚ Warszawa 02.09 05.09.06, 20:40 adziunia napisała: > Wirek to Witek, "r" jest na klawiaturze obok "t". To byloby zbyt piekne gdyby > ktos sie pokusil nadac synkowi imie Wirgiliusz Może i masz rację, poza tym pewnie wtedy by się pochwalił pięknym imieniem w całości Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: WnŚ Warszawa 02.09 04.09.06, 14:09 barcellona napisała: > Imię Maja nie jest żadnym zdrobnieniem od Marii! Proszę nie wprowadzać w bład > forumowiczek. > Pozdrawiam > Maja- załamana popularnością imienia Ojej, rozumiem twój ból. Pewnie, że to samodzielne imię, o zupełnie odrębnym od Marii pochodzeniu! ( i to z kilku źrdeł: greckiego, rzymskiego, sanskrytu). Natomiast dość często w Polsce było używane, szczegónie w latach 1920-50, jako zdrobnienie Marii, i tak się chyba większości kojarzyło. Sama mam kuzynkę Maję (lat koło 60), która "w dowodzie" jest Marią. (Podobnie bywa z Kają - wiekszość osób jest pewna, że to tylko zdrobnienie od Katarzyny). A czy wiesz, że Maia/Maya jest rownież baaardzo modna w krajach angielskojęzycznych, szczególnie wsród rodziców takich uduchowionych, hipisowskich, New Age? Tu możesz zobaczyć rankingi: www.behindthename.com/top/search.php?terms=maya www.behindthename.com/top/search.php?terms=maia Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona maja 05.09.06, 19:55 Dzięki Jestem załamana popularnością tego imienia. A było takie oryginalne w czasach mojej młodości... Ze mnie też zawsze próbowano zrobić Marie, myśląc, że jest to właśnie zdrobnienie, ale ja mam Maria na drugie. Pozdrawiam P.S Faktycznie w USA,gdzie mieszkałam nikt nie miał problemu z moim imieniem, pisanym Maya. Odpowiedz Link Zgłoś