Dodaj do ulubionych

Cyprian - co sądzicie?

14.09.06, 20:24
Chcemy z mężem dać takie imię naszemu dziecku (jesli bedzie chlopiec).
Problem w tym ,że każdy, komu o tym mowimy kręci nosem. Zwłaszcza przeszkadza
mi marudzenie na temat tego imienia mojej mamy i teściowej.
A co Wy o nim sądzicie?
Druga ewentualność to Szymon.
A jak bedzie dziewczynka to pewnie bedzie miala na imię Aleksandra. Chociaż
ja bym wolała Marysię,ale mąż się uparł.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Cyprian - co sądzicie? 14.09.06, 21:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26294900&a=48116741Pozdrawiam!
    • Gość: Tawananna* Re: Cyprian - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:31
      Cyprian jest piękny, cudowny, ślicznie brzmi... (dalsze pozytywy do dopisania).
      Skoro oboje chcecie nadać to imię, nie przejmujcie się rodziną. Najlepiej
      "zawieście" temat aż do narodzin dziecka, a jak już nazwiecie synka Cyprianem,
      wszyscy na temat imienia zamilkną albo będą wręcz zachwycali się, jakie
      oryginalne imię i jak do malca pasuje.

Jeśli chodzi o Aleksandrę natomiast, to BARDZO ODRADZAM. Może pokaż mężowi
      statystyki nadań (są podlinkowane na forum statystyki Bartka Górnego z nadaniami
      w Warszawie). To imię jest obecnie nieprawdopodobnie popularne, idzie łeb w łeb
      z Julią i dla obecnych malców będzie tak zwyczajne i nijakie jak dla nas Ania,
      Kasia czy Agnieszka. Dodajmy, że do tego córeczka może mieć po kilka imienniczek
      w klasie.
      • gaudencja Re: Cyprian - co sądzicie? 14.09.06, 22:29
        Ja też odradzam Aleksandrę, a jeśli mąż nie chce sie zgodzić na Marysię, to
        może by się zgodził na Mariannę?
        Co do Cypriana, uważam, że absolutnie nie powinniście się przejmować
        otoczeniem. Imię jest z tradycjami, ma urocze zdrobnienie, a otoczenie potrafi
        obrzydzic najpiękniejsze imię. Najlepiej nic nikomu nie mowić, tylko zrobić
        swoje i nadać wymarzone imię, bo drugi raz może już nie będziecie mieć okazji.
        Szymon jest ostatnio strasznie popularny, lepszy byłby już wchodzący w modę
        Tymon.
        • krzysia2 Re: Cyprian - co sądzicie? 15.09.06, 12:20
          Dzięki za odpowiedzi i rady.
          Pewnie zostaniemy przy Cyprianie. Chociaż imię Szymon też nam się bardzo podoba
          (Tymon natomiast juz nie) Tylko właśnie żałujemy, że jest takie popularne
          ostatnio. Co do dziewczęcego imienia to nie chodzi o to, że Marysia mu sie nie
          podoba, po prostu uparł się na Aleksandrę, bo ukochany dziadek był Aleksandrem.
          Na chłopca Aleksandra sie nie zgodziłam, bo mi sie źle kojarzy, więc stanęło
          na tym ,że córka musi być Oleńką. Też mnie przerażają te statystyki, ale co
          zrobić jak mężowi tak bardzo na tym zależy. Pozostaje mieć nadzieję, że
          pierwszy bedzie syn. A za parę lat, jak się bedziemy starac o drugie dziecko,
          może imię Aleksandra straci troche na popularności.
          • Gość: Tawananna* Re: Cyprian - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:01
            Imię dziecka to decyzja dwóch ludzi. To, że nie zgadzasz się na chłopca
            Aleksandra, nie znaczy jeszcze, że córeczka tak ma na imię. Możesz zaproponować
            Olgę lub Olimpię (jeśli któreś z tych imion Ci się podoba, oczywiście; jedna i
            druga może być Oleńką, obie są dużo mniej popularne od Aleksandry). A jeśli nie,
            to zdecydowane weto i propozycja imienia Aleksandra na drugie. Raczej nie ma
            większych nadziei, że za kilka lat Aleksandra będzie mniej popularna.
    • minerwamcg Szymon - prześliczne. Cyprian nie. 15.09.06, 16:29
      Cyprian mi się nie podoba, ma brzydkie zdrobnienia - Cypek, Cypelek smile))
      • gaudencja Re: Szymon - prześliczne. Cyprian nie. 15.09.06, 18:43
        minerwamcg napisała:

> Cyprian mi się nie podoba, ma brzydkie zdrobnienia - Cypek, Cypelek smile))

Dlaczego, Minerwo? To już Cypisek został skasowany? ;-P
        • minerwamcg Re: Szymon - prześliczne. Cyprian nie. 15.09.06, 19:05
          gaudencja napisała:

> Dlaczego, Minerwo? To już Cypisek został skasowany? ;-P

Myślałam raczej o Cyprianie-nastolatku. Cypisek będzie słodki dla niemowlaka,
          świetny w przedszkolu, obleci w 1-2-3 klasie, a w czwartej dziesięcioletni
          Cyprian zawrzaśnie wielkim głosem "nie nazywajcie mnie tak!!!" I co mu wtedy
          zostanie? Cypek? Jak z powieści Niziurskiego ;P
          • gaudencja Re: Szymon - prześliczne. Cyprian nie. 15.09.06, 22:14
            Może Cypis? Albo Cyprian, oczywiście.
            Do Szymona też się mówi w pewnym momencie Szymon, a nie Szymek czy Szymuś.
            • minerwamcg Re: Szymon - prześliczne. Cyprian nie. 15.09.06, 22:23
              > Do Szymona też się mówi w pewnym momencie Szymon, a nie Szymek czy Szymuś.

Znam Szymona zwanego Szymkiem mimo długich, siwych wąsów smile Między innymi za
              jego sprawą tak lubię to imię. Ale oczywiście są gusta i guściki. Gdybym to ja
              miała wybierać - Szymon zdecydowanie. Jak Norwida kocham, tak Zimorowic,
              skądinąd gorszy poeta, miał ładniejsze imię smile))
    • ariana1 Re: Cyprian - co sądzicie? 15.09.06, 19:09
      Mnie się akurat Cyprian nie podoba. Wolałabym Szymona, chociaż też nie w moim
      typie. Zamiast Aleksandry wybrałabym Olgę.
    • ibby2 Re: Cyprian - co sądzicie? 15.09.06, 20:52
      Hmmm...o Cyprianie niedawno był już wątek.
      • krzysia2 Re: Cyprian - co sądzicie? 15.09.06, 22:44
        Olga i Olimpia zdecydowanie mi się nie podobają.
        Masz Tawananno rację, co do tego, ze wybór imienia to decyzja dwojga
        ludzi,tylko, że ja mu tą Aleksandrę obiecałam jeszcze wiele lat temu, gdy
        dziecko było w bardzo odległych planach, a on niestety o tym nie zapomniał.
        Poza tym mi sie to imię też bardzo podoba (na drugim miejscu po Marysi)a jedyne
        obiekcje jakie mam wynikaja z jego popularności. Tylko teraz tak sobie myslę,
        czy to, że ktoś ma popularne imię czyni go bardziej nieszczęśliwym? Sama mam
        imię zupełnie niemodne w moim pokoleniu i raczej w dziecińswie nie za dobrze
        się z tym czułam. Dopiero od niedawna zaczęłam doceniać jego oryginalność.

A co od Cypriana, to w wieku nastoletnim mozna zdrabniać Cyprek albo nie
        zdrabniać wcale.
        Moja mama straszy, ze jak damy tak na imię synowi to bedzie na niego mowić
        Jasiu (od CyprIAN) albo Rian, bo Cyprian jej nie przejdzie przez gardło. Ale
        już się tym za bardzo nie przejmuje.
        • Gość: Tawananna* Re: Cyprian - co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 03:23
          > Masz Tawananno rację, co do tego, ze wybór imienia to decyzja dwojga
          > ludzi,tylko, że ja mu tą Aleksandrę obiecałam jeszcze wiele lat temu, gdy
          > dziecko było w bardzo odległych planach, a on niestety o tym nie zapomniał.
          > Poza tym mi sie to imię też bardzo podoba (na drugim miejscu po Marysi)a jedyne
          > obiekcje jakie mam wynikaja z jego popularności. Tylko teraz tak sobie myslę,
          > czy to, że ktoś ma popularne imię czyni go bardziej nieszczęśliwym?

Nie będę wmawiać Ci, że te tysiące Aleksandr są nieszczęśliwe... to byłaby
          oczywista bzdura. smile Można mieć popularne imię i być szczęśliwym, jasna rzecz.
          Tyle, że noszenie imienia z absolutnego, powiedzmy, "top 3" danego pokolenia,
          jest po prostu mało wygodne. Ja mam imię bardzo popularne (choć wydaje mi się,
          że zdecydowanie spoza "top 3" mojego rocznika) i lubię je (do imienia też się
          przyzwyczajamy smile), choć zawsze skrycie marzyłam, żeby imię zostało takie, jak
          jest, ale mniej osób je nosiło smile)) Ile razy w rozmowie ktoś opowiadał o jakiejś
          napotkanej osobie/dalekiej znajomej, nie mógł sobie przypomnieć jej imienia i
          słyszałaś gdybanie: "to jak tam ona właściwie miała na imię? jakoś tak prosto...
          Ania? Kasia? Asia? Agnieszka?". Pierwsze kilka imion z listy nadań zazwyczaj
          "zlewa" się w ten osób. I, co ważne, dla pokolenia osób je noszących są tak
          zwyczajne, że nie mają już żadnych wyraźnych wartości estetycznych. Taki los
          czeka z pewnością m.in. Julię i Aleksandrę. A z Aleksandrą sytuacja jest jeszcze
          gorsza, bo jej popularność jest dużo mniej "nagła" niż Julii. W Polsce jest
          283.511 Aleksandr (dane z 2004 roku, liczba rośnie lawinowo), to więcej niż np.
          Maciejów, Jakubów, Mateuszy, Robertów, Wojciechów, Karolin. Na pocieszenie
          dodam, że Marii jest jeszcze duuużo więcej wink, tyle, że wśród rówieśników Marysi
          jednak jest imienniczek znacznie mniej.

Wg statystyk Bartka Górnego: 7,2% wszystkich urodzonych teraz dziewczynek ma na
          imię Julia. 5,7% Aleksandra właśnie, peleton plasuje się dopiero w okolicy
          4,4%-5% (Wiktoria, Natalia, Zuzanna, Maja, Oliwia). Już nadanie imienia z tej
          listy gwarantuje pewną oryginalność (i nie musi to być od razu imię niemodne).
          Taka Maria ma już tylko 2,6%, jest zatem małych Marysi ponad dwa razy mniej niż Oli.

Przy tym, jak cudownym, oryginalnym imieniem jest Cyprian, jakoś szkoda mi
          Aleksandry sad. Zwłaszcza, jeśli tak miałyby w przyszłości brzmieć imiona
          rodzeństwa - z dużym prawdopodobieństwem mała Ola będzie zazdrościła bratu
          ciekawego imienia; dziewczynki do tego aspektu imienia przywiązują zwykle
          większą wagę.

Co do obiecywania czegoś lata temu - przecież Twój gust może się zmienić, choćby
          pod wpływem "opatrzenia" się imienia, które stało się zbyt popularne. Niejedna
          forumowiczka pisała, że marzyła całe życie o Wiktorii np., i właśnie z powodu
          tak mało zachęcających statystyk sama zrezygnowała. Mnie kiedyś najbardziej
          podobała się Julia - i nadal mi się podoba, ale z listy ewentualnych imion dla
          ewentualnego dziecka (w bardzo odległych planach smile) już zniknęła. Mówi się trudno.

Pozdrawiam serdecznie smile

P.S. Też nie podoba mi się Olga i Olimpia smile)
          • Gość: dolmadakia Re: Cyprian - co sądzicie? IP: *.interpc.pl 16.09.06, 10:43
            Olga i Olimpia-nie. Sama Aleksandra może być,ale na pewno będą na nią mówić Ola-
            beznadziejne zdrobnienie.Cyprian- ładnie,ale rzeczywiście oprócz
            Cypiska /miłego dla malucha/nie ma specjalnie adnych zdrobnień.To może Aleksy?
            Podobny do Aleksandra a nie trzeba zdrabniać Olek czy Alek /brrr!/
    • ineska2 Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 10:36
      bardzo fajne imie smile nie przejmuj sie mam i tesciowa, przyzwyczaja sie. my tez
      wybralismy miona, ktore dla mojich rodzicow sa dziwne, ale teraz daje sie takie
      orginalne imiona.
    • konstantynka Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 15:35
      Przepiękne imię! Jeśli chodzi o zdrobnienia to jestem z tych, którzy uważają,
      że nie po to nadaje się imię, żeby je zastępować zdrobnieniami, zwłaszcza, że
      Cyprian nie jest imieniem długim ; osobiście też biorę to imię pod uwagę w
      przyszłości, kojarzy się szlachetnie i artystycznie - z Norwidem ( moje
      skrzywienie polonistyczne wink)
      • zaino Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 17:31
        Uwielbiam imiona Cyprian i Szymon. Obydwa są śliczne. Jednakże nie wiem, na
        które z nich zdecydowałabym się winkChyba na Szymona. Za Cyprianem przemawia
        mniejsza popularność. Odnośnie imienie dla dziewczynki, zdecydowanie odradzam
        Aleksandrę. Ole są wszędzie.
        • krzysia2 Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 17:48
          A czy wiecie moze gdzie mogłabym znaleźć statystyki imion nadawane w
          poszczególnych miastach lub województwach. Bo o popularności imienia Aleksandra
          dowiedzialam sie z tego forum i statystyk zamieszczonych w linkach, ale
          szczerze mowiac znam tylko jedną dziewczynkę (i to już 5- letnią) o takim
          imieniu. Jestem pedagogiem i pracuję z dziećmi w wieku "podstawówkowym" i
          gimnazjalnym,ale w żadnej z moich grup nie ma Oleńki. Wśród młodszych
          dzewczynek, które znam (dzieci znajomych)dominują Julki i Wiktorie.Może więc
          jest nadzieja, że w moim mieście imię to wcale nie jest popularne?

U nas na razie stanęło na Marysi (drugie imie - pewnie Cecylia). A co do syna
          jeszcze nie zdecydowaliśmy.Będzie albo Szymon albo Cyprian, a na drugie będzie
          miał Aleksander.
          • gaudencja Re: Cyprian - co sądzicie? 22.09.06, 23:17
            krzysia2 napisała:

> A czy wiecie moze gdzie mogłabym znaleźć statystyki imion nadawane w
            > poszczególnych miastach lub województwach. Bo o popularności imienia
            Aleksandra
            >
            > dowiedzialam sie z tego forum i statystyk zamieszczonych w linkach, ale
            > szczerze mowiac znam tylko jedną dziewczynkę (i to już 5- letnią) o takim
            > imieniu. Jestem pedagogiem i pracuję z dziećmi w wieku "podstawówkowym" i
            > gimnazjalnym,ale w żadnej z moich grup nie ma Oleńki. Wśród młodszych
            > dzewczynek, które znam (dzieci znajomych)dominują Julki i Wiktorie.Może więc
            > jest nadzieja, że w moim mieście imię to wcale nie jest popularne?

Nie ma takich ogólnodostępnych, świeżych statystyk. Niemniej są ogólnopolskie
            statystyki (już nie z WnŚ, tylko z PESEL), z których wynika, że między 1991 a
            2000 rokiem Aleksandra została nadana ponad 101 tysięcy razy (czyli ponad 1/3
            Aleksandr żyjących w Polsce w roku 2001 urodziło się w tym 10-leciu). W latach
            1995-97 Aleksandra była drugim co do popularności imieniem żeńskim, a w dwóch
            następnych latach - najczęściej nadawanym imieniem żeńskim, przy czym w 1999
            roku najczęściej nadawanym imieniem w ogóle. W 2000 roku ustąpiła miejsca
            Natalii. Nadal jest bardzo popularna. Nigdy nie wiemy, gdzie będą mieszkac
            nasze dzieci, więc w obliczu aż takiej popularności odradzałabym to imię, nawet
            jeśli akurat w jakichs konkretnych okolicach jest rzadziej spotykane (to tylko
            oznacza, ze w innych okolicach Aleksandr jest dwa razy więcej).
    • agnieszka_azj Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 17:43
      Cyprian to był lektor łaciny uczący mnie na studiach. Cudowny facet. Wyglądał
      ja młody Anglik i miał niesamowite teksty. Np.: "Czy Pan obcował z tym zdaniem
      w domu, panie Eugeniuszu ?" wink))
    • Gość: kayah73 Re: Cyprian - co sądzicie? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.09.06, 18:15
      Moj najlepszy kumpel to Cyprian, w zwiazku z czym imie mi sie swietnie kojarzy,
      bardzo tez lubie jego brzmienie - sliczne imie. Na kolege mowimy Cyprian albo
      Cypri(s).
    • zyleta31 Re: Cyprian - co sądzicie? 21.09.06, 20:04
      super
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.