imienniczapulapka 17.09.06, 23:55 Mam na imie Agata i szukam imion dla chłopca i dziewczynki koniecznie na A. Na czym polega pułapka? mianowicie w rodzinie mojego M wszyscy maja imie na A poza tym 4 naszych dzieci tez jest na A. Spodziewamy sie teraz blizniat i nie mozemy dac im innych imion tylko na A. Sytuacja moze sie wydawac nieprawdopodobna i smieszna ale dla mnie to jest niestey problem gdyz nie mam juz pomysłu. Dlatego tez porsze Was o pomoc. imiona które sa juz noszone przez członków duzej rodzinki to : Agata czyli ja, Arkadiusz - moj mąz, Aleksander, Anastazja, Antonina, Alicja - nasze pociechy Anna - tesciowa, Antoni - tesc, Andrzej, Artur i Alina to rodzeństwo męża. Andrzej i Artur sa bezdzietni a ALinka ma Adrianka i Aleksandrę. Myślałam o Anieli ewentualnie o Apolonii lub Amelii , za to nie mam kompletnie pomysłu co do chłopca. Wetowalismy z mezem kalendarz juz nie jeden raz i nie mozemy sie zgodzic. Jemu podoba sie tylko Alan badz Albert a mnie Adam ewentualnie Anatol choc troche kojarzy mi sie z kawa zbozowa ps. to nie jest zart w zwiazku ztym prosze potraktowac moj post powaznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 00:23 Gratuluję bliżniąt! Faktycznie masz niezły orzech do zgryzienia. Też odnoszę wrażenie, że imię dla dziewczynki jest łatwiejsze do dobrania. Z wymienionych przez Ciebie bardzo podoba mi się Aniela. A rozważaliście Adelę? Myślę, że również pasuje. Dla chłopca podoba mi się Anatol. Proponuję również Augusta lub Augustyna. Adela i August - IMO super! Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 00:47 Ja wybrałabym dla dziewczynki Aniela choć pozostałe imiona też są ładne. A co do chlopca to moze jeśli rozważasz Apolonię to może Apoloniusz. Anatol też jest ok. Gratuluję! i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 09:26 Z Apolonią jest ten problem, że może sie zdrobnić do supermodnej Poli, i wtedy już nie jest na A! Aniela czy Amelia super. Adela albo Adelajda też. Może jeszcze Aurelia, Aldona, Ariadna, Ariana? Uwielbiam Alana (i Alanę), ale w jęz. angielskim. W Polsce, niestety, Alan ma taki raczej kiepskawy wydźwięk. Odradzam. Anatol bardzo fajny, dlaczego kawa? Jest taka marka? Adam klasyczny, elegancki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka86k Re: imiennicza pułapka IP: 62.233.146.* 18.09.06, 09:34 Z w/w imiona najbardziej podoba mi się Aniela i Adam. Alan chyba będzie "gryzł się" z Aleksandrem. A zastanawialiście się nad takimi imionami jak: Aldona, Aurelia, Arleta, Amadeusz, Aureliusz ?? Zawsze też można nadać dzieciom imiona po dziadkach. Chyba się nie obrażą Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 10:30 Jeszcze może Aneta, Agnieszka, Amalia (choć mi się z emalią kojarzy). Z Twoich propozycji podoba mi się Amelia i Aniela. Dla chłopca Adam lub August. Może jeszcze Amadeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: imiennicza pułapka IP: *.aster.pl 18.09.06, 10:58 Aniela, Amelia, amalia, Aurelia August/Augustyn, Albert, Anatol to moje typy pozdrawiam, gratulue, podzwiam Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 11:53 Mi podoba się Aniela i Albert... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barcellona Re: imiennicza pułapka IP: *.zax.pl 18.09.06, 12:41 Z Twoich propozycji to zdecydowanie Aniela i Albert (ale tu jestem nieobiektywna, ponieważ mój synek ma tak na imię), również Adam brzmi ciekawie (to drugie imię mojego synka). Dla dziewczynki proponuję jeszcze Aurelię- ale ja mam problemy ze zdrobnieniami dla tego imienia, choć było na mojej liście bardzo wysoko. Alan wogóle nie pasuje mi do pozostałych imion Twoich dzieciaczków, z kolei Apolonia może być zdrabniana do Poli. Amelia jest dość popularna, ale dlaczego nie? Anatol ok- bez zachwytów. Pozdrawiam i gratuluję Maluszków! Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 13:00 Poczytaj "Akademię Pana Kleksa". Tam wszyscy byli na "A". pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 13:47 Wiem, ze się narażę. Ale nadawanie imion dzieciom to nie jest zabawa, ani puzzle do ułożenia. W Twojej sytuacji nadawanie dzieciom imion akurat na literę "a" jest elementem pewnej rodzinnej gry - ale moga ucierpieć na tym dzieci, dla ktorych już szczególnie atrakcyjnych imion nie starcza. Szczególnie, ze to bliźnięta - a psychologowie bardzo odradzaja dawanie bliźniętom podobnych imion. Ja po prostu przerwałabym nadawanie imion na "a" i wybrała jakieś inne, które naprawdę Ci sie podobają. Może na "b" i "c"? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 14:00 Adalbert. To niby Wojciech, ale strasznie mi tu pasuje. Amadeusz Asreniusz Artemiusz Dla dziewczynki: Adela, Aniela, Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Akademia Pana Kleksa - offtop 18.09.06, 17:22 Taaak... Ale to byli sami chłopcy Czekam na jakąś politpoprawną wersję "Akademii" (w teatrze, w kinie - bo z książką, obawiam się, już nic się nie da zrobić) gdzie oprócz chłopców będą też dziewczęta, najlepiej na Z - Zuzia, Zenia, ze trzy Zosie, Zdzisia, Zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 13:45 Myślę, że do waszej gromadki najbardziej pasowałyby imiona: Aureliusz, Amadeusz, Aurelia, Anielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: imiennicza pułapka IP: *.interpc.pl 18.09.06, 14:49 Tak się zastanawiam: czy gdybyś nie miała imienia na A to czy przyjęli by Cię do familii? Czy nie miałabyś żadnych szans? To poważne pytanie.Nawet bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
imienniczapulapka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 15:28 nie wiem jakby to było ze mna jednak maz alinki jest jackiem i jakos funkcjonuje w tej gromadce Odpowiedz Link Zgłoś
imienniczapulapka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 15:37 mamy pewne ustalenia jesli urodzi sie parka beda Adasiem i Anielka lub Augustynem i Apolonia jesli dwie dziewczynko to najprawdopodobniej Anielka i proponowana przez Was Aurelia ( nie barałam tego imienia pod uwage a przeciez jst śliczne) z kloei jesli bedzie 2 chlopaków to beda nosili imiona: Anatol i Augustyn sprawa wyjasni sie niebawem gdyz jeszcze w tym tygodniu ide do szpitala na planowana cesarke dziekuje za odzew Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 16:03 Gratulacje! Jejku jej, aż sześcioro dzieci... super! Też uważam, że dzieci to nie klocki w układance, i nie ma ich co na siłę dopasowywać do rodzinnych zwyczajów - a z drugiej strony do mojej "genetycznej" rodziny przez długie lata znajomi adresowali listy "A.A.A. Z...scy" i było to bardzo miłe. Dzieciom też miło będzie w tak widoczny sposób przynależeć do rodzinnego klanu. Dlatego nie szalałabym z wyszukanymi imionami - żeby te młodsze nie czuły, że dla nich czegoś "nie starczyło". Anielka albo Adelka i Adaś albo Albert byłyby IMHO jak najbardziej w porządku. Na szczęście na A jest mnóstwo ładnych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 20:15 imienniczapulapka napisała: > mamy pewne ustalenia > jesli urodzi sie parka beda Adasiem i Anielka lub Augustynem i Apolonia > jesli dwie dziewczynko to najprawdopodobniej Anielka i proponowana przez Was > Aurelia ( nie barałam tego imienia pod uwage a przeciez jst śliczne) z kloei > jesli bedzie 2 chlopaków to beda nosili imiona: Anatol i Augustyn > sprawa wyjasni sie niebawem gdyz jeszcze w tym tygodniu ide do szpitala na > planowana cesarke Bardzo mi się podobają Wasze wybory! I mam nadzieję, ze znajdziesz po porodzie czas, żeby się pochwalić. Podobają mi się tym bardziej, że imiona, choć na tę samą literę, zupełnie różnie sie zdrabniają: Tolek, Gutek, Gucio, Gustlik i różne pokrewne, Anielka do Neli, Apolonia do Poli. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 16:05 A może Augustyn i Anielka ? Tak czy siak prześliczne zestawy wybrałaś! Gratuluję i pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 16:22 Jeśli chodzi o damskie imiona to zdecydowanie byłabym za Anielą, Amelią i Ariadną. A może Adamina? Co natomiast tyczy się męskich imion to zdecydowanie wykluczyłabym Alana, moim zdaniem to obciachowe imię. Podobają mi się: Albert, Adam, Anatol i umiarkowanie Amadeusz. Poza tym imię Agaton jest ciekawe, ale to już dla bardzo odważnych . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 16:52 Kozo, ja też pomyślałam o Agatonie, jednak Mama maluszków ma na imię Agata i takie powtarzanie nie wydaje mi się fajne. Chociaż imię świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg A Agnieszka? 18.09.06, 17:19 Moment, ale w tej rodzinie nie ma jeszcze Agnieszki! Więc może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: imiennicza pułapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 17:32 Dla dziewczynki - bardzo polecam imię Ariadna. Może być też Amadea (oryginalnie) albo Agnieszka (zwyczajnie, a jeszcze w Twojej rodzinie nie ma) Dla chłopca - podoba Ci się Aurelia, to może Aurelian? Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: imiennicza pułapka 18.09.06, 18:13 Serdecznie Wam gratuluję bliźniaków. Aniela dla dziewczynki to wspaniały pomysł. Aurelia też jest bardzo ładna. Przepadam za Amarantą, może Tobie również przypadnie do gustu? Osobiście uważam, że w Polsce Alan brzmi troszkę sztucznie. Alberta zdecydowanie nie lubię. Augustyn, Anatol i Adam to świetne imiona. Mnie się ogromnie podoba również Ambroży. Wyobrażam go sobie jako osobę pełną ciepła i dobroci. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Re: imiennicza pułapka 20.09.06, 20:18 U nas mamy dwie litery do wyboru jest to "A" i "M", a więc dla chłopca na "A" mogę zaproponować Aleksego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: imiennicza pułapka 21.09.06, 10:07 Aurelia i Amadeusz - fajny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: imiennicza pułapka 22.09.06, 13:46 zgadzam sie z dziewczynką bez zapałek ze zestaw: Aurelia / Amadeusz jest super. Ja zaproponuję ci jeszcze Ariusz dla chłopca bo widze z ze nimi masz problem Odpowiedz Link Zgłoś
agatamat Re: imiennicza pułapka 30.09.06, 00:01 imiennnicza pulapka to ja dzis tylko szybciutko sie chwale ze 20 wrzesnia urodzili sie ANielka i Adaś Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiennicza pułapka 30.09.06, 00:50 Bardzo serdecznie Wam gratuluję, teraz macie już nie lada gromadkę! ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiennicza pułapka 30.09.06, 08:48 Gratuluję PIĘKNYCH imion ))! Pozdrawiam i dzieci, i szczęśliwą mamę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdam Re: imiennicza pułapka IP: *.devs.futuro.pl 30.09.06, 14:39 GRATULUJE PODWOJNEGO SZCZESCIA!!!!! =) To jezeli dobrze licze to macie razem Aleksandra, Alicje, Anastazje, Antosie i teraz malutkich Anielke i Adasia =) Coz wiecej moge powiedziec....GRATULUJE JESZCZE RAZ!!!!!! PS Sliczne imiona Odpowiedz Link Zgłoś