anna-bw1 19.09.06, 10:04 Chce wybrać imię dla 2giej córki, pierwsza to Ola. Miał być Leon , ale będzie siostra . Moje typy to Leonia - Leonka, Leosia...(imię świętej) Lea - imie świętej Blanka - co ze zdrobnieniem? Lena - nie znalazłam w kalendarzu, czy występuje samodzielnie czy tylko jako zdrobienie ? Bardzo podoba mi sie zwyczaj nadawania imion po przodkach , ale u mnie jakos żadne imię mi nie pasuje - poza Leonem (mój pradziadek i dziadek) . Babcie to Jadwiga i Janina . Moze cos doradzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ibby2 Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 10:22 Z podanych przez Ciebie bajbardziej podoba mi sie Leonia. Lea też jest ładne ale chyba zależy też jak bedzie brzmiało z nazwiskiem, Blanka średnio mi sie podoba ale nie odrzucam, a Lena moglaby już być zdrobnieniem od Mileny któta wogóle mi sie nie podoba. Ja stawiam na Leonię. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 10:34 Lena może być też zdrobnieniem od Heleny, Magdaleny. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 14:15 anna-bw1 napisała: > Leonia - Leonka, Leosia...(imię świętej) Bardzo mi się podoba, proponowane przez Ciebie zdrobnienia są śliczne, w dodatku tradycje rodzinne to argument za. Imię ma historyczne, międzynarodowe korzenie (tak miała na imię m.in jedna z sióstr św. Teresy z Lisieux). Mam tylko nadzieję, że nie byłaby czytana przez niektóre osoby jako "Leońa" (przez analogię do Frani, Mani, etc). > Lea - imie świętej Owszem, ładne imię, lecz na moj gust w Polsce brzmi trochę sztucznie. W związku z głoskami "EA" w tak króciutkim imieniu odbieram je brzmieniowo jako leniwe ziewnięcie. Poza tym co ze zdrobnieniami? Lejka niezbyt mnie zachwyca > Blanka - co ze zdrobnieniem? Imię prześliczne. Kojarzy mi się ze średniowieczną królewną, a jednocześnie nie wyczuwam w nim zupełnie naftaliny. Fantastycznie sprawdza się w przypadku dynamicznej, współczesnej dziewczyny. Przez trzy lata uczyłam pewną Blankę (przemiła, niezwykle mądra, ogromnie lubiana w klasie), imię na co dzień nie sprawiało najmniejszych problemów. Imię nie było zdrabniane zupełnie (dziecko w wieku gimnazjalnym, więc właściwie nie było takiej potrzeby, tym bardziej,że to imię ma coś w sobie ze zdrobnienia). Formy, które przychodza mi do głowy to Blanusia, Blaneczka. > Lena Odbieram jako zdrobnienie. Zdecydowanie wolę Helenę zdrabnianą na co dzień do Leny. Uważam, że imiona-zdrobnienia wprowadzają czasem niepotrzebnie "familiarną" atmosferę, co nie każdemu odpowiada. Troszkę też "udziecinniają" osoby je noszące, co może nie razić w przypadku piętnastolatki, ale sześćdziesięciolatki już tak. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 16:16 Moim zdaniem Blanka jest przepięknym imieniem i zachącałabym do niego. A zdrobnienia? Po co zdrabniać? Moim zdaniem to imię nie potrzebuje żadnych zdrobnień, bo jest miękkie, miłe i krótke samo w sobie. Może Blaneczka, Blanusia, Blanuszka? Samo Ci się zresztą nasunie jak urodzisz córkę . Od Leny zdecydowanie bardziej wolę Helenę. Leonia ładnie. Kojarzy mi się z ładną blondyneczką. Tak naprawdę nie wyobrażam sobie, że to imię mogłoby nosić inaczej wyglądające dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 16:29 Podoba mi się Leonia, Lea i Blanka. Lea może funkcjonować też jako zdrobnienie od Leonii. Lena mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 18:25 Leonia to cudo, gorąco bym Cię namawiała do tego imienia. I nawiązuje do rodziny. Blanka i Lea też ładne, ale Leonia jest MSZ od nich o wiele ładniejsza. Lena - niekoniecznie. Pozdrawiam i koniecznie napisz, co wybrałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 20:36 Lena wystepuje samodzielnie, bardzo mi sie podoba, tez tak chcialam dac coreczce, ale mezowi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 22:25 Wszystkie podane przez Ciebie imiona (oprócz Leny) sa piękne. Najbardziej lubię Leonię. Bardzo Cię do tego imienia zachęcam, zwłąszcza, że mogłabyś tak kontynułować tradycje rodzinne! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Leonia,Lea,Blanka , Lena 19.09.06, 22:36 Jestem za Leonią, która szalenie mi sie podoba ,można ja sobie również dla potrzeb domowych skrócic do Lei . Odpowiedz Link Zgłoś