Dodaj do ulubionych

Ktora nadała imie Ignacy ??

01.10.06, 21:27
jak inni reaguja na to imie, ew. przy starszych dzieciach czy nie maja
problemu z rowniesnikami (czy nie smieja sie z nietypowego imienia)...??
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 21:31
      Nie jestem mamą Ignacego, ale w zeszłym roku co poszliśmy z moim synkiem na
      zajęcia dodatkowe (szachy, zajęcia matematyczne itp.), to za każdym razem w
      grupie był jakiś Ignacy (wczesna podstawówka). Ignacy w Warszawie jest teraz
      częściej nadawany od Grzegorza, Rafała, Przemka, Artura czy Radka, a nawet dość
      popularnego teraz Daniela. IMO możesz się w ogóle nie przejmować
      jego "nietypowością", maluch nie będzie rarogiem.
      • kleo881 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 21:38
        My nadalismy to imie naszemu synkowi. Mojemu mezowi barzdos ie podoba, ja jednak
        jestem zwolenniczka imion typu Michal, Adam itp... i jakos nie moge ;przebolec
        tego imienia... Ogolnie jest ladne, ale boje sie zeby Maly nie mial problemow
        wsrod Michalow Adasiow itp.
        • gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 22:33
          Mam wśród znajomych odwrotną sytuację - koleżanka bardzo chciała Ignacego, a
          tatuś poszedł i podstępnie zarejestrował Michała. Długo nie mogła się
          przyzwyczaić do tego imienia, a ja do dziś nie mogę.
          MSZ Ignacy to piękne imię i doskonały wybór; ostatno coraz chętniej jest
          wybierane prez rodziców (z czego się bardzo cieszę). A ci Ignasiowie, których
          spotykaliśmy na zajęciach (było ich ze trzech) naprawdę nie robili wrażenia
          chłopców z jakimikolwiek problemami (innymi, niż problemy Michałów czy
          Adasiów). Zresztą z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mój synek ma
          zdecydowanie rzadsze imię, a nie ma z nim żadnych problemow, i ostatnio na
          pytanie o ulubione imię wymienił swoje własne wink
    • ape_pol Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 22:33
      jestem mamą Ignacego i dopiero niedawno przkonałam się o tym, że nie da się
      uniknąć zdrabniania tego imienia IGNAC, jesli nie rodzina to wcześniej czy
      później rówieśnicy będą tak do niego mówić. czy odpowiada Ci to zdrobnienie?

nadając to imię synkowi myślałam, że będzie miał mniej imienników.
      • Gość: kleo881 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? IP: *.chello.pl 02.10.06, 12:24
        Zdrobnienie mi odpowiada wink

Jakas przewrazliwiona chyba jestem i tyle. wink
      • Gość: kleo881 Re: Do ape_pol IP: *.chello.pl 02.10.06, 12:30
        Gdzie chodzicie do solanki??
        I od jakiego wieku mozna tam isc z dzieckiem?
        • ape_pol Re: Do ape_pol 02.10.06, 12:34
          napisałam na priv
    • koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 02.10.06, 14:46
      Nie jestem mamą Ignacego, ale jest to moje ulubione imię.
      Skoro Antoś przeważnie ludziom się podoba to Ignaś też nie powinien budzić
      negatywnych odczuć, bo przecież to imię jest właściwie podobnego pokroju.
      • berenika-27 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 02.10.06, 20:04
        Tyle że jak Antoś podrośnie tak do lat nastu to będzie Antkiem i nie będzie
        musiał używać pełnej trochę zbyt oficjalnej formy Antoni. A Ignasiowi za lat
        naście pozostanie mówić o sobie w pełnej również bardzo oficjalnej formie
        Ignacy.

Nie jestem mamą Ignasia ale wręcz przeciwnie, jestem córką Ignacego. I w domu
        nikt tak na tatę nie woła, mama woła na niego Iguś a dla pozostałych jest Igą i
        sam o sobie też tak mówi (Iga)

A jak był w szkole średniej to tak nie lubił swojego imienia że kazał wołać na
        siebie Wojtek.
        Pozdrawiam
        • koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 23:36
          Ignaś jak podrośnie przeważnie jest albo Ignacym albo Ignacem. Uważam, że Ignac
          brzmi bardzo dobrze dla nastolatka, a Ignacy bardzo dobrze zarówno dla
          nastolatka jak i dla dorosłego mężczyzny.
        • gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 09.01.07, 16:01
          berenika-27 napisała:

> Tyle że jak Antoś podrośnie tak do lat nastu to będzie Antkiem i nie będzie
          > musiał używać pełnej trochę zbyt oficjalnej formy Antoni. A Ignasiowi za lat
          > naście pozostanie mówić o sobie w pełnej również bardzo oficjalnej formie
          > Ignacy.

Antek jest MSZ formą bardziej infantylną, niż Ignac, a poziom oficjalności obu
          imion w pełnej formie jest zbliżony. Pozdrawiam smile
    • nati_28 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 09:59
      Mój synek ma na imię Ignaś. Uwielbiam o imię. Pasuje do niego bardzo. A sama
      mówię na niego czasem Ignacek i wcale to zdrobnienie nie budzi negatywnych
      emocji. Imię to kiedyś było nieczęsto nadawane, teraz natomiast coraz częściej.
      Wg mnie jest prześliczne, zarówno Ignaś, Ignacek, Ignac, Iguś, Igi, jak i
      Ignacy brzmią bardzo ładnie.

Pozdrawiam
      • koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 23:37
        > Wg mnie jest prześliczne, zarówno Ignaś, Ignacek, Ignac, Iguś, Igi, jak i
        > Ignacy brzmią bardzo ładnie.

Zgadzam się. Imię piękne w każdym calu smile.
    • arbuzek2 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 22:25
      Cześć, Ja mam Ignasia siedmiolatka. Ma za sobą już pierwszy miesiąc szkoły i
      trzy lata przedszkola i nie ma żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, jego imię
      jest bardzo pozytywnie odbierane i on też je lubismile
      • kleo881 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 04.10.06, 21:02
        Bardzo sie ciesze wink))
        • winiaa24 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 10.01.07, 19:54
          dla mnie b.ładne imie!pracowalam przez rok w przedszkolu to był jeden maly
          Ignaś!!BYł straszliwie dumny z tego imienia;-P Polecam! p.s ja niestety nie
          jestem mamą Igaśkawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.