kleo881 01.10.06, 21:27 jak inni reaguja na to imie, ew. przy starszych dzieciach czy nie maja problemu z rowniesnikami (czy nie smieja sie z nietypowego imienia)...?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 21:31 Nie jestem mamą Ignacego, ale w zeszłym roku co poszliśmy z moim synkiem na zajęcia dodatkowe (szachy, zajęcia matematyczne itp.), to za każdym razem w grupie był jakiś Ignacy (wczesna podstawówka). Ignacy w Warszawie jest teraz częściej nadawany od Grzegorza, Rafała, Przemka, Artura czy Radka, a nawet dość popularnego teraz Daniela. IMO możesz się w ogóle nie przejmować jego "nietypowością", maluch nie będzie rarogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 21:38 My nadalismy to imie naszemu synkowi. Mojemu mezowi barzdos ie podoba, ja jednak jestem zwolenniczka imion typu Michal, Adam itp... i jakos nie moge ;przebolec tego imienia... Ogolnie jest ladne, ale boje sie zeby Maly nie mial problemow wsrod Michalow Adasiow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 22:33 Mam wśród znajomych odwrotną sytuację - koleżanka bardzo chciała Ignacego, a tatuś poszedł i podstępnie zarejestrował Michała. Długo nie mogła się przyzwyczaić do tego imienia, a ja do dziś nie mogę. MSZ Ignacy to piękne imię i doskonały wybór; ostatno coraz chętniej jest wybierane prez rodziców (z czego się bardzo cieszę). A ci Ignasiowie, których spotykaliśmy na zajęciach (było ich ze trzech) naprawdę nie robili wrażenia chłopców z jakimikolwiek problemami (innymi, niż problemy Michałów czy Adasiów). Zresztą z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mój synek ma zdecydowanie rzadsze imię, a nie ma z nim żadnych problemow, i ostatnio na pytanie o ulubione imię wymienił swoje własne Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 01.10.06, 22:33 jestem mamą Ignacego i dopiero niedawno przkonałam się o tym, że nie da się uniknąć zdrabniania tego imienia IGNAC, jesli nie rodzina to wcześniej czy później rówieśnicy będą tak do niego mówić. czy odpowiada Ci to zdrobnienie? nadając to imię synkowi myślałam, że będzie miał mniej imienników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo881 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? IP: *.chello.pl 02.10.06, 12:24 Zdrobnienie mi odpowiada Jakas przewrazliwiona chyba jestem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo881 Re: Do ape_pol IP: *.chello.pl 02.10.06, 12:30 Gdzie chodzicie do solanki?? I od jakiego wieku mozna tam isc z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 02.10.06, 14:46 Nie jestem mamą Ignacego, ale jest to moje ulubione imię. Skoro Antoś przeważnie ludziom się podoba to Ignaś też nie powinien budzić negatywnych odczuć, bo przecież to imię jest właściwie podobnego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika-27 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 02.10.06, 20:04 Tyle że jak Antoś podrośnie tak do lat nastu to będzie Antkiem i nie będzie musiał używać pełnej trochę zbyt oficjalnej formy Antoni. A Ignasiowi za lat naście pozostanie mówić o sobie w pełnej również bardzo oficjalnej formie Ignacy. Nie jestem mamą Ignasia ale wręcz przeciwnie, jestem córką Ignacego. I w domu nikt tak na tatę nie woła, mama woła na niego Iguś a dla pozostałych jest Igą i sam o sobie też tak mówi (Iga) A jak był w szkole średniej to tak nie lubił swojego imienia że kazał wołać na siebie Wojtek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 23:36 Ignaś jak podrośnie przeważnie jest albo Ignacym albo Ignacem. Uważam, że Ignac brzmi bardzo dobrze dla nastolatka, a Ignacy bardzo dobrze zarówno dla nastolatka jak i dla dorosłego mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 09.01.07, 16:01 berenika-27 napisała: > Tyle że jak Antoś podrośnie tak do lat nastu to będzie Antkiem i nie będzie > musiał używać pełnej trochę zbyt oficjalnej formy Antoni. A Ignasiowi za lat > naście pozostanie mówić o sobie w pełnej również bardzo oficjalnej formie > Ignacy. Antek jest MSZ formą bardziej infantylną, niż Ignac, a poziom oficjalności obu imion w pełnej formie jest zbliżony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 09:59 Mój synek ma na imię Ignaś. Uwielbiam o imię. Pasuje do niego bardzo. A sama mówię na niego czasem Ignacek i wcale to zdrobnienie nie budzi negatywnych emocji. Imię to kiedyś było nieczęsto nadawane, teraz natomiast coraz częściej. Wg mnie jest prześliczne, zarówno Ignaś, Ignacek, Ignac, Iguś, Igi, jak i Ignacy brzmią bardzo ładnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 23:37 > Wg mnie jest prześliczne, zarówno Ignaś, Ignacek, Ignac, Iguś, Igi, jak i > Ignacy brzmią bardzo ładnie. Zgadzam się. Imię piękne w każdym calu . Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 03.10.06, 22:25 Cześć, Ja mam Ignasia siedmiolatka. Ma za sobą już pierwszy miesiąc szkoły i trzy lata przedszkola i nie ma żadnych problemów. Wręcz przeciwnie, jego imię jest bardzo pozytywnie odbierane i on też je lubi Odpowiedz Link Zgłoś
winiaa24 Re: Ktora nadała imie Ignacy ?? 10.01.07, 19:54 dla mnie b.ładne imie!pracowalam przez rok w przedszkolu to był jeden maly Ignaś!!BYł straszliwie dumny z tego imienia;-P Polecam! p.s ja niestety nie jestem mamą Igaśka Odpowiedz Link Zgłoś