aniagarsztka 07.11.06, 11:45 Bardzo podoba nam sie imię Marks, ale nie Maksymilian i nie Maksym, tylko Maks. Czy ktos próbował już może zarejestrować to imię? Chodzi mi o precedens. Nie wiem, czy w Urzędzie zgodzą się na wpisanie tego imienia w takiej formie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ania (przyszła potrójna matka) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angelika666 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 11:55 My też chcielibyśmy Max`a, ale przez "X", urodzi się na początku grudnia i wtedy mąż pójdzie walczyć z babami w urzędzie. Zgodnie z ustawą nie może być to imię obraźliwe - a to jeset normalne imię, a tak na marginesie, rejestrują jeszcze bardziej dziwne imiona (jak na przykład debilne wymysły p. Wiśniewskiego), to dlaczego mięliby nie zgodzić się na "zwykłego" Maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniagarsztka Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 12:02 Czytałam w internecie, że oprócz tego, że nie może to być imię obraźliwe, to jeszcze musi mieć znamiona imienia męskiego ( spełnia ten warunek), pisownia musi byc polska, więc myślę, że będziesz miała wiecej kłopotu niż ja, i nie może to być zdrobnienie. I tu niestety imię Maks nie spełnia tego warunku, gdyż jest określane jako zdrobnienie od Maksymilian. Ja bym sie wykłócała, ale rejestrował będzie mój mąż a on nie jest taki choleryk jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1974 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 12:10 U mojej córki w przedszkolu są chłopcy o imieniu Maks i Alex, tak więc nie martwiłabym się na zapas, tylko wcześniej sprawdziła, czy to imię jest w rejestrze. Musi być skoro Ci dwaj mają takie nadane. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 12:13 Prawo o aktach stanu cywilnego w art. 50, podaje, "Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka.", tak więc nie powinno być żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_kit Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 12:49 Chyba są niewielkie szanse, żeby się na Maxa zgodzili... Występuję w nim "x", którego nie ma w polskim alfabecie. Ma Maksa powinni się zgodzić. Wiśniewscy to co innego, bo Michał ma podwójne obywatelstwo. Pamiętacie, jak Lszczyński (ten z dredami z Idola) nie mógł zajerestrować imienia Vesna?? Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 13:18 A możę wpadł wam w ręcę przepis mówiący o tym, że ma być polsko brzmiące imię, i że X nie jest literą polskiego alfabetu? Wiem, że z urzędasami inaczej nie można rozmawiać tylko na bazie przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Może być problem 07.11.06, 13:19 Możliwość wyboru imienia dla dziecka stanowi jeden z atrybutów władzy rodzicielskiej i rodzice mogą wybrać dla dziecka dowolne imię. Kierownik USC może odmówić przyjęcia więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia, które nie będzie pozwalało odróżnić płci dziecka. Nie powinno się stosować pisowni archaicznej (wyjątkowo można taką pisownię zachować dla utrzymania istniejącej już tradycji rodzinnej), a także niezgodnej ze współczesną ortografią polską. a. piszemy ks, nie x (nie ma litery x we współczesnym alfabecie polskim), np. Aleksandra, Ksenia, Ksymena, także na końcu wyrazu, np. Aleks, Aleksa, Aleksowi ... nie: Alexandra, Xsenia, Xymena, Alex. www.usc.pl/artshow.php?id=79 Odpowiedz Link Zgłoś
jolantusia1 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 13:11 to zależy od urzędnika w urzędzie. Przed porodem udaliśmy się z mężem do urzędu w naszym mieście i nie było mowy (syna ma na imię Alex). Miał być Aleksy albo Aleksander. Życie sprawi.ło, ze urodził się w innym mieście i tam już nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
werronka10 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 16:55 jejku Sorrki, ale dlaczego chcesz nazwać swojego synka imieniem dla psa????? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 07.11.06, 17:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=44975347&v=2&s=0 i ogólnie polecam tamto forum. Ps. faktycznie zalezy od urzędnika - mój synek ma na drugie imię Alexander przez X = kaprys tatusia, nie było problemów (W-wa ul. Jezuicka) babeczka pytała też o pisownię pierwszego imienia Ksawery czy X i V - jest po polsku choć mógłby być inaczej gdybyśmy chcieli - cóż za "niefart" że nie chcieliśmy Oboje jesteśmy polakami bez drugiego obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aniagarsztka Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 08.11.06, 09:46 Nie wydaje mi się, żeby było to imię dla psa. Psom nadaje się często imiona ludzkie. Poza tym podoba nam sie mocne brzmienie tego imienia. Szkoda, że w tak ograniczony sposób patrzysz na tę kwestię. Inna sprawa, gdybym synowi chciała dac na imię Reksio. To nie jest imię ludzkie tylko psie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 08.11.06, 10:00 A jaka to różnica jeśli będzie miał na imię Maksymilian a będziecie na niego mówić Maks? Po co taka fanaberia? Odpowiedz Link Zgłoś
anex26 Co drugi pies wabi się Maks...:( 08.11.06, 10:05 Zastanówcie się jeszcze. Poza problemami w Urzędzie, może być też inna mało przyjemna kwestia. Ogromna ilość psów moich znajomych ( również psy na osiedlu u mnie w Krakowie i u kuzyna w Sosnowcu)wabi się MAks. Jest to chyba najpopularniejsze psie imię. Chyba nie warto wołać tak na swoje dziecko. A poza tym - kogo miałoby mieć za patrona. Był jakiś św. Maks ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniagarsztka Re: Co drugi pies wabi się Maks...:( 08.11.06, 10:21 anex26 napisała: > Zastanówcie się jeszcze. Poza problemami w Urzędzie, może być też inna mało > przyjemna kwestia. > Ogromna ilość psów moich znajomych ( również psy na osiedlu u mnie w Krakowie i > > u kuzyna w Sosnowcu)wabi się MAks. Jest to chyba najpopularniejsze psie imię. > Chyba nie warto wołać tak na swoje dziecko. > A poza tym - kogo miałoby mieć za patrona. Był jakiś św. Maks ?? Chyba zartujesz? A co to ma do rzeczy. Św. Kacpra też nie ma a to bardzo popularne imię. Bez urazy, ale chodziło mi o informację czy ktos to imię zarejestrował a nie o prywatne wynurzenia na ten temat i porady, o które nie prosiłam. Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dronka Re: Co drugi pies wabi się Maks...:( 10.11.06, 09:28 święty Kacper akurat jest, to takie małe OT Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Co drugi pies wabi się Maks...:( 08.11.06, 23:19 Dzięki takim argumentom moja mama nie dała mi na imię Diana (bo przecież tak nazywa się psy). A ja uważam, że to całkiem ładne imię Poza tym w taki sam sposób można uznać imię Oliwia za zbytnio związane z margaryną, Claudia z czasopismem, itp itd... A przecież te imiona na początku były imionami ludzkimi. A że ludzie tak nazywają swoje psy... Takie życie. Cezar też pewnie się w grobie przewraca, że jego imieniem nazywane są obecnie głównie psy. > A poza tym - kogo miałoby mieć za patrona. Był jakiś św. Maks ?? Ufff... Jakbym słyszała mojego tatę... Odpowiedz Link Zgłoś
nuit4 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 08.11.06, 11:46 Nasz synek ma na imię Angel,chociaż panie chciały go ochrzcić.. Anioł.Nie daliśmy sie,przynieśliśmy wydrukowane dane z księgi imion.Nie ma święteo Angela ale szczerze mówiąc nie bardzo nas to interesowało Trzeba walczyć,upierać się no i mieć jakiś argument którym będziecie walczyć Pozdr. i życze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Czy ktoś rejestrował imię Maks? 08.11.06, 11:52 Co to znaczy, że nie było świętego Maksa, kto -postanowił, że dziecku wolno dawaćtylko imiona świętych i to katolickich? Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal No to może ochrzcijcie go Tradycja!!! 08.11.06, 13:12 Jak już wydziwiać to nomen-omen na maxa!!! To z tego samego gatunku co Maks albo Angel! Odpowiedz Link Zgłoś
nuit4 Kto tu mówi o chrzcie kobieto?? 08.11.06, 14:39 Może przeczytaj jeszcze raz o co pyta autorka wątku,tylko tym razem ze zrozumienim.Pytała jak to może być z rejestrację i czy ktoś nadawał już takie imię!!Poza tym nie wydaje mi się żeby imiona Maks/Max czy Angel,a już szczególnie dwa pierwsze, były jakimś specjalnym wydziwieniem.I jeśli nie widzisz róznicy między nimi a Tradycją no to coż.. jesteś albo bardzo naiwna albo bardzo głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
tofinka1 Właśnie dziś zarejestrowaliśmy Maksa 08.11.06, 19:36 Dziś mąż rejestrował naszego synka Maksa. Nie chcialiśmy Maksymiliana bo mnie się nie podoba, a poza tym mamy długie nazwisko. Pani w Urzędzie też na początku powiedziała, że nie ma takiego imienia ale skonsultowała się ze swoim przełożonym i nie było już żadnego problemu, mamy Maksa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniagarsztka Re: Właśnie dziś zarejestrowaliśmy Maksa 09.11.06, 09:26 Baardzo dziękuję. A gdzie to było? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
tofinka1 Re: Właśnie dziś zarejestrowaliśmy Maksa 09.11.06, 20:39 W W-wie na ul. Kłopotowskiego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś