Dodaj do ulubionych

Greckie imiona

16.11.06, 16:32
Zobaczcie co znalazłam na forum "Grecja i wyspy greckie", Grecy to mają
pomysły w nadawaniu imion smile.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=51816942
Obserwuj wątek
    • gdarin Re: Greckie imiona 16.11.06, 17:49
      Wiele imion pochodzących z języka greckiego trafiło także do języka polskiego
      jak i innych języków europejskich.
      Tu link do imion męskich znanych w Polsce:
      pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:M%C4%99skie_imiona_greckie
      A tu do żeńskich
      pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:%C5%BBe%C5%84skie_imiona_greckie
      Prawda, że jest tego sporo? smile
      • anka.olimpias Re: Greckie imiona 16.11.06, 18:17
        smile Interesuje mnie wszystko co zwiazane z Grecją więc, te strony na wikipedii
        już widziałam. kocham greckie imiona. Pozdrawiam
      • wisteria_lane Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 16.11.06, 22:20
        Do Jana Ch. Paska bardzo pasuje "Złotousty" prawda?
        • gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 16.11.06, 23:06
          Chryzostom tradycyjnie wystepuje tylko jako dodatek do Jana. Są wprawdzie, o
          ile pamiętam, pojedyncze nadania Chryzostoma na pierwsze, ale to raczej
          rzadkość. Pozdrawiam smile
          • Gość: olimpianyc Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.11.06, 02:26
            wedlug wikipedii od 34 lat obchodze nie w tym dniu swoje imieniny, cos jest tam
            nie tak
            • gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 10:53
              Moze to z innymi źródłami jest coś nie tak? wink
              pl.wikipedia.org/wiki/Olimpia_(imię)
              "Olimpia imieniny obchodzi 28 stycznia, 15 kwietnia i 25 lipca."

...a teraz weźmy www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=397&literashock&jacy=all
              - święta Olimpia, wspomnienie obchodzimy 25 lipca. Jest to jedyna święta, którą
              mogę znaleźć w polskich spisach świętych. W www.santiebeati.it/ jest
              jeszcze data 17 grudnia, ale ona odnosi się do świętej w Polsce honorowanej 25
              lipca www.santiebeati.it/dettaglio/81900 . Santiebeati wzmiankuje jeszcze jedną świetą o tym imieniu, wspomnienie 15 kwietnia. Jest jeszcze
              bł. Olimpia (Olha Bida), wspomnienie 28 stycznia
              www.santiebeati.it/dettaglio/90655 .Wszystko się w Wikipedii zgadza.

Kiedy obchodzisz imieniny? Jeśli 17 grudnia, to dlatego, że widocznie ktoś
              mechanicznie przeniósł do polskiego kalendarza daty z kalendarza zachodniego -
              nie bacząc na to, ze datyw kalendarzach lokalnie się różnią. Jesli jakiegoś
              innego dnia - to znaczy, ze wydawca kalendarza nie znalazł św. Olimpii, i sam
              sobie wymyślił jakąś autorską datę. Pozdrawiam smile
              • maja92 Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 13:31
                Maja tez greckiewink))

Jezeli chodzi o Wikipedie, to pamietajcie, zeby info nie traktowac w 100% jako
                pewne. Tam kazy moze wpisac co chce. Ludzie koryguja ale i tak bledy sie
                zdazaja i to czasami powazne.

Pozdrowienia,
                • Gość: olimpianyc Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.11.06, 16:16
                  swoje imieniny obchodze zawsze 17 grudnia , to byl jedyny dzien imienin
                  Olimpii, moze sie cos pozmienialo a ja o tym nie wiem , poniewaz od 14 lat
                  mieszkam za granica dziekuje bardzo Gaudencjo za wyjasnienie mi wszystkiego i
                  bardzo sobie cenie Twoja wiedze na temat imion pozdrawiam
                  • gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 16:36
                    Kalendarz liturgiczny został zreformowany w latach 60., ale nie wszystkie
                    kalendarze z imieninami zdażyły to zauważyć wink Dziekuję za miłe słowa i
                    pozdrawiam! g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.