anka.olimpias 16.11.06, 16:32 Zobaczcie co znalazłam na forum "Grecja i wyspy greckie", Grecy to mają pomysły w nadawaniu imion . forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=51816942 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdarin Re: Greckie imiona 16.11.06, 17:49 Wiele imion pochodzących z języka greckiego trafiło także do języka polskiego jak i innych języków europejskich. Tu link do imion męskich znanych w Polsce: pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:M%C4%99skie_imiona_greckie A tu do żeńskich pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:%C5%BBe%C5%84skie_imiona_greckie Prawda, że jest tego sporo? Odpowiedz Link Zgłoś
anka.olimpias Re: Greckie imiona 16.11.06, 18:17 Interesuje mnie wszystko co zwiazane z Grecją więc, te strony na wikipedii już widziałam. kocham greckie imiona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria_lane Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 16.11.06, 22:20 Do Jana Ch. Paska bardzo pasuje "Złotousty" prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 16.11.06, 23:06 Chryzostom tradycyjnie wystepuje tylko jako dodatek do Jana. Są wprawdzie, o ile pamiętam, pojedyncze nadania Chryzostoma na pierwsze, ale to raczej rzadkość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpianyc Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.11.06, 02:26 wedlug wikipedii od 34 lat obchodze nie w tym dniu swoje imieniny, cos jest tam nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 10:53 Moze to z innymi źródłami jest coś nie tak? pl.wikipedia.org/wiki/Olimpia_(imię) "Olimpia imieniny obchodzi 28 stycznia, 15 kwietnia i 25 lipca." ...a teraz weźmy www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=397&litera&jacy=all - święta Olimpia, wspomnienie obchodzimy 25 lipca. Jest to jedyna święta, którą mogę znaleźć w polskich spisach świętych. W www.santiebeati.it/ jest jeszcze data 17 grudnia, ale ona odnosi się do świętej w Polsce honorowanej 25 lipca www.santiebeati.it/dettaglio/81900 . Santiebeati wzmiankuje jeszcze jedną świetą o tym imieniu, wspomnienie 15 kwietnia. Jest jeszcze bł. Olimpia (Olha Bida), wspomnienie 28 stycznia www.santiebeati.it/dettaglio/90655 .Wszystko się w Wikipedii zgadza. Kiedy obchodzisz imieniny? Jeśli 17 grudnia, to dlatego, że widocznie ktoś mechanicznie przeniósł do polskiego kalendarza daty z kalendarza zachodniego - nie bacząc na to, ze datyw kalendarzach lokalnie się różnią. Jesli jakiegoś innego dnia - to znaczy, ze wydawca kalendarza nie znalazł św. Olimpii, i sam sobie wymyślił jakąś autorską datę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 13:31 Maja tez greckie)) Jezeli chodzi o Wikipedie, to pamietajcie, zeby info nie traktowac w 100% jako pewne. Tam kazy moze wpisac co chce. Ludzie koryguja ale i tak bledy sie zdazaja i to czasami powazne. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpianyc Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii IP: *.hsd1.nj.comcast.net 17.11.06, 16:16 swoje imieniny obchodze zawsze 17 grudnia , to byl jedyny dzien imienin Olimpii, moze sie cos pozmienialo a ja o tym nie wiem , poniewaz od 14 lat mieszkam za granica dziekuje bardzo Gaudencjo za wyjasnienie mi wszystkiego i bardzo sobie cenie Twoja wiedze na temat imion pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re:nie ma Chryzostoma w wikipedii 17.11.06, 16:36 Kalendarz liturgiczny został zreformowany w latach 60., ale nie wszystkie kalendarze z imieninami zdażyły to zauważyć Dziekuję za miłe słowa i pozdrawiam! g. Odpowiedz Link Zgłoś