ibby2 24.11.06, 13:44 Witam, Słyszałyście kiedyś o imieniu Orest? Ostatnio się z takim spotkałam i mnie zaciekawiło...wiecie coś na temat tego imienia, skąd pochodzi itp.? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: altyn Re: Orest?! IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 14:00 pochodzenie greckie, znaczy "góral", obecnie popularne na Ukrainie Zachodniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: Orest?! IP: *.aster.pl 24.11.06, 14:31 W Polsce odbierane jako imie kresowe. Ku mojemu zdumieniu dziwi raczej kobiety, zazwyczaj bardziej obeznane z imionami, facetow mniej-moze z powodu piolki noznej i Oresta Lenczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Orest?! 24.11.06, 19:19 Gość portalu: martka_k napisał(a): > Ku mojemu zdumieniu dziwi raczej kobiety, zazwyczaj bardziej obeznane z > imionami, facetow mniej-moze z powodu piolki noznej i Oresta Lenczyka... Właśnie z powodu pana Lenczyka zaciekawiłam się tym imieniem, bo w tym tygodniu uczestniczyłam w spotkaniu między innymi z nim w roli głównej... Dzięki znawczynie za informacje! I. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Orest?! 24.11.06, 21:57 A mnie sie wydaje, że już był wątek o Oreście i że chyba ja go zakładałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Orest?! 24.11.06, 16:04 Orest to oczywiście wchodniosłowiański Orestes Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Orest?! 24.11.06, 17:48 Kojarzy mi się przede wszystkim z 'Oresteją'. Również z agrestem Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ta Re: Orest?! 24.11.06, 22:34 Znam Oresta i Orestę. Imię popularne wśród mniejszości ukraińskiej w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś