28.11.06, 12:57
Czy można nadać dziewczynce takie imię? Nie będą robić problemów w urzedzie?
A jak z chrztem?
Obserwuj wątek
    • mamagai Re: Nel 28.11.06, 14:52
      Chyba raczej Nela.Ale nie wiem czy nie jest przypadkiem tylko zdrobnieniem od
      Aniela,Kornela.Na pewno ktoś napisze czy funkcjonuje jako samodzielne imię.
    • olianka Re: Nel 28.11.06, 17:32
      W Polsce nie ma takiego imienia. Jest Nela, którą się rejestruje, jednak dla
      mnie jest to li tylko zdrobnienie!
      Może Aniela lub Kornelia?
      • gaudencja Re: Nel 28.11.06, 21:57
        Podpisuję się pod Olianką. Nel we "W pustyni i w puszczy" była Heleną, i to
        chyba dobry pomysł? Jako Nel ma negatywną opinię RJP, w urzędzie mogą więc być
        problemy.
        rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=122&letter=N
        • lib Re: Nel 28.11.06, 22:49
          Czy jesteś Gaudencjo pewna, że Nel Rawlison była Heleną? Czytałam "W pustymi i
          w puszczy" 11 razy i nic mi o tym nie wiadomo. Ale przyznaję, że było to dano
          temu.
          lib
        • troubleska Re: Nel 29.11.06, 10:44
          gaudencja napisała:

> Podpisuję się pod Olianką. Nel we "W pustyni i w puszczy" była Heleną, i to
          > chyba dobry pomysł?

Nel to Nelly Rawlison, a nie Helena. Choć Helena pięknym imieniem jest.
          • aniadm Re: Nel 29.11.06, 14:51
            Nell czy Nelly jest zdrobnieniem od Helen (albo Helena) i Eleanor.
            Ja też mam wrażenie, że była Heleną, ale nie mam książki pod ręką.
            • troubleska Re: Nel 29.11.06, 15:26
              Zgadza się, to jest zdrobnienie od Helen lub Eleanor, ale moim zdaniem
              sienkiewiczowska Nel nie pochodziła od Heleny (nie było wzmianki w tekście;
              tylko Nelly pamiętam). Ja również nie mam jednak książki pod ręką, więc ciężko
              zweryfikować.
              • gaudencja Re: Nel 05.12.06, 20:32
                Ja też nie mam niestety ksiązki pod ręką, wiec nie ruszymy w tej sprawie na
                razie. Natomiast tak czy inaczej Nelly jest zdrobnieniem od Heleny, jak juz
                napisała Aniadm - możesz to zweryfikować tu:
                www.behindthename.com/php/view.php?name=nelly (ew. od Eleonory)
                Pozdrawiam!
    • Gość: alagodz Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:02
      A ja już nie chcę mieć na imię Nel, a kiedyś chcialam.
      (Niechcący uświadomilaś mi jaka jestem stara tongue_out)
      Pozdrawiam córeczkę!!! Alicja.
      • tusia21 Re: Nel 29.11.06, 09:40
        Znalazłam to imię w spisie imoin nadanych w Warszawie, dlatego pytam. Dziękuje
        za odpowiedzi.
        • ulaa4 Re: Nel 03.12.06, 11:43
          gdzie znaleść taki spis imion nadanych w warszawie lub innym mieście(ja ze
          szczecina)?
          masz link może? jakby mi urzędnik robił problemy, to mu spis moze
          pokazać... smile
          • gaudencja Re: Nel 03.12.06, 12:19
            Nie ma takich spisów, trzeba znaleźć kogoś, kto by miał dostęp do rejestru
            PESEL.
            • ulaa4 do gaudencja 03.12.06, 14:09
              oj szkoda..
              może jeszcze nam inne imię się spodoba, zeby mieć w zanadrzu. mamy czas do
              kwietnia smile
              pozdrawiam
    • mamagai Re: Nel 29.11.06, 10:03
      W statystykach B.Górnego na rok 2006, jest 8 nadań w Warszawie imienia Nela.
      Nelka,Neleczka-ładniesmile
    • Gość: Sylwia Re: Nel IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 29.11.06, 10:35
      tez bardzo podoba mi sie to imie smile chetnie nazwałabym tak swoją córeczkę smile
    • Gość: Tawananna* Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:41
      Nie zapominajmy, że Nel w "W pustyni i w puszczy" była Angielką... miała więc
      prawo do dziwnego, cudzoziemskiego imienia smile

Osobiście odradzam imię Nel, bo po prostu źle się nosi - jest b. krótkie, nie ma
      samogłoski na końcu i dużo osób myśli, że to skrót od czegoś. Średnio brzmi z
      polskimi nazwiskami na -ska. Znam jedną dziewczynę o tym imieniu i nie jest nim
      jakoś zachwycona.

Zamiast tego może lepiej coś skracalnego do Nel, np. Aniela, Kornelia (Kornelka
      podoba mi się szczególnie), Helena, ostatecznie Nela?
      • Gość: leterman Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 07:41
        moja 1,5 roczna corka ma na imie Nel (nie Nela), urodzona w Polsce, oboje
        rodziców Polacy, problemow z nadaniem takiego imienia nie bylo
        • ulaa4 do leterman 03.12.06, 10:57
          Witam! maż i ja boimy się ze w urzedzie będą robić problemy... jestesmy ze
          szczecina.
          a gdzie Ty rejestrowałaś/eś córkę?
          jest jeszcze szansa, ze nasza bedzie rodzona w niemczech (i niemiecki urząd
          daje okt urodzenia). my oboje jesteśmy polakami smile
          • ulaa4 Re: do leterman 03.12.06, 10:59
            akt urodzenia miało być.
            a jak ze chrztem? chrzciliście Córkę?
            • Gość: leterman Re: do leterman IP: *.goh.pl 04.12.06, 11:12
              Akt urodzenia wydawał USC w Łodzi,
              Dziecka niechrzciliśmy i nigdy nie będziemy chrzcili.
              • ulaa4 Re: do leterman 05.12.06, 16:06
                jejku oby w Szczecinie chcieli zarejestrować....
                znajoma w Poznaniu musiała nazwać NELA, ale to juz mi się nie podoba uncertain ciekawe
                od czego to zależy ze w jednym mieście OK a w drugim nie... wykłucaliście się,
                czy jak?
                może nie ma takiego przepisu, który tego zabrania, a jedynie urzędnik tak sobie
                wymyślił....
                • Gość: leterman Re: do leterman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:29
                  oczywiście nie ma przepisu który by tego zabraniał, niestety przepisy dot imion
                  sa dość ogólnikowe co w połączeniu z konserwatyzmem urzędników prowadzi do
                  rozbiezności w ich stosowaniu. Generalnie są małe ograniczenia w możliwości
                  nadawania imion, ni emogą byś ośmieszające, upokażające itp oraz muszą
                  umożliwiać identyfikację płci. Zasadniczo na płeć żeńską w języku polskim
                  wskazuje samogłoska a na końcu imienia ale są pewne wyjątki np Karen i właśnie
                  Nel które jednoznacznie wskazują na płeć dziecka i nie ma przeszkodu w nadaniu
                  takiego imienia
                  • gaudencja Re: do leterman 05.12.06, 20:26
                    Gość portalu: leterman napisał(a):

Zasadniczo na płeć żeńską w języku polskim
                    > wskazuje samogłoska a na końcu imienia ale są pewne wyjątki np Karen i
                    właśnie
                    > Nel które jednoznacznie wskazują na płeć dziecka i nie ma przeszkodu w
                    nadaniu
                    > takiego imienia

Niestety, jeśli już, urzedy się w tej sprawie sugerują opinią Rady Języka
                    Polskiego, a Rada Języka Polskiego ma inne od Twojego zdanie w tej sprawie:
                    "(...) wyrażam opinię, że imię w formie Nel nie powinno zostać nadane
                    dziewczynce. Zgodnie z ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego imię dziecka
                    powinno jednoznacznie wskazywać na jego płeć; w "Zaleceniach dla urzędów stanu
                    cywilnego, dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i
                    narodowości polskiej" (...) p. II. 1.a wyraża się opinię, że imiona nadawane
                    osobom płci żeńskiej powinny być zakończone na -a. Odstępstwa od tej zasady są
                    (...) wymienione i nie ma wśród nich imienia Nel. Pragnę przypomnieć, że polska
                    forma omawianego imienia to Nela, a bohaterka powieści Henryka Sienkiewicza "W
                    pustyni i w puszczy", nosząca imię Nel, jest Angielką, nie Polką."

rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=122&letter=N
                    • Gość: leterman Re: do leterman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:41
                      zgadza się taka jest opinia RJP przynajmniej publikowana na www (bo miałem do
                      czynienia z nowsza opinią członków RJP przeciwną do tej publikowanej), ale
                      opinie RJP mają pozaprawny charakter i nie są wiążące i nie wszystkie USC się
                      do nich stosują. Opinie te w razie sporu przed WSA mają moc równą innym opinią
                      biegłych językoznawców a te są różne. W praktyce w razie odmowy rejestracji
                      imienia Nel szanse uchylenia ecyzji przez WSA są znaczne bo orzecznictwo w
                      kwestii imion sukcesywnie się liberalizuje w stosunku do tego z lat 70-80(choć
                      jak to w sądzie pewności 100% oczywiście nie ma)
                      • ulaa4 Re: do leterman 05.12.06, 22:55
                        super, to co piszesz o nowej opini. rozumiem ze nie ma jej na www????
                        wybieram się z mężem do USC zapytać o NEL. więc zobaczymy na kogo trafimy...
                        być moze, ze powiedzą nam, ze nie może być Nel, bo mamy czas na inne imię...
                        co to jest WSA?
                      • gaudencja Re: do leterman 05.12.06, 23:03
                        Gość portalu: leterman napisał(a):

> zgadza się taka jest opinia RJP przynajmniej publikowana na www (bo miałem do
                        > czynienia z nowsza opinią członków RJP przeciwną do tej publikowanej),

Ciekawe, już raz była mowa o niepublikowanej opinii RJP, ale jakoś nie została
                        opublikowana, a z moich doświadczeń wynika, ze opinie jednak po wystawieniu
                        osobie prywatnej sa publikowane jakiś czas później. Być moze dotyczyła
                        specyficznego przypadku, np. dziecka pary mieszanej, a nie prawide ogólnych.
                        • Gość: Savitree Re: do leterman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 23:14
                          chodziłam do klasy z Nelą, bardzo nie lubiła, gdy się na nią mówiło Nel smile
    • gekontoke Re: Nel 11.12.06, 15:12
      Ja studiowałam z Nel, jest śliczną i dobrą dziewczyną, a teraz sama jest mamą.
      Nie Nelą, a właśnie Nel.
      • ulaa4 Re: Nel 11.12.06, 19:46
        no właśnie ja myslę, że Nel i Nela to inne imiona smile
        tak jak Nelly (takie amerykańskie uncertain )
        i na pewno nie dam córce na imię Nela smile
        • gaudencja Re: Nel 11.12.06, 20:34
          ulaa4 napisała:

> no właśnie ja myslę, że Nel i Nela to inne imiona smile

Są tak diametralnie różne, jak Bożena i Bożenna big_grinD
          • ulaa4 Re: Nel 11.12.06, 22:51
            nie! jak Bożen i Bożena
            • gaudencja Re: Nel 12.12.06, 14:06
              Tzn. Bożen i Nel to imiona męskie?
              • Gość: miki Re: Nel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:34
                A ja mam koleżankę Nell (urodzona w Polsce, oboje rodzice są polakami).
                Teraz ma 29 lat.
                • lila122 Re: Nel 13.12.06, 13:20
                  W Niemczech popularne jest imie Nelly(mowisz Neli)-tez ladne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.