Gość: Sylwia IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 30.11.06, 10:04 Co myślicie o imieniu Inez? A Iris? (na dziewczynkę). Czy jest możliwa rejestracja dziecka w urzędzie? Czy ktoś w Polsce ma córeczkę o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
troubleska Re: Inez, Iris 30.11.06, 10:35 Inez jest hiszpańskim odpowiednikiem Agnieszki. Iris z kolei to imię bodajże pochodzenia greckiego, bez tradycji w Polsce. Zastanawia mnie jak zamierzasz je wymawiać? "Ajris"? Mnie się nie podobają te imiona. Z rejestracją jak najbardziej mogą być kłopoty, jeżeli rodzice dziecka są Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Inez, Iris 30.11.06, 11:10 Wedug zasad spolszczania greckich imion, Iris powinna by Irydą... Którego to Imienia zdecydowanie bym nie polecała. Iris jako takie kojarzy mi się z kolei irysem. Inez podoba mi się w kontekście Hiszpanii. W kontekście Polski wcale, zwłaszcza, że moim zdaniem traci w polskiej wymowie, tzn. na przesunięcie akcentu (po hiszpańsku jest InEZ, poza tym hiszpanie wymawiają 'z' sepleniąco). Znałam jedną Inez i to tylko potwiedza moje przekonanie, że to imię w Polsce jest raczej nieporęczne. To samo Iris (zawierające do tego nie występującą normalnie w języku polskim kombinację "ri"). Zdecydowanie wolę imiona, które odmieniają się przez przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Inez, Iris IP: *.interpc.pl 30.11.06, 13:38 W mojej rodzinie jest Inez,rodzice są Polakami i mają typowo polskie nazwisko.Nie podoba mi się to.Można ew.mówić Ineza-może trochę lepiej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Inez, Iris 30.11.06, 22:46 Iris i Inez sa bardzo nieporęczne, jak dla dziewczynki w Polsce. Polecam Irydę, a zamiast Inez Agnieszkę lub - lepiej, bo rozumiem, że ma to być imię rzadkie - Ismenę czy Idalię. Pozdrawiam i napisz, co wybierzesz! Odpowiedz Link Zgłoś
emily_70 Re: Inez, Iris 01.12.06, 14:15 Z Inez nie powinno być kłopotów z rejestracją. Tak ma na imię koleżanka mojej córki (17-latka). Rodzice są Polakami. Ale skoro już pytasz o "wrażenia" związane z tymi imionami... Kiedy Inez była mała na podwórku nie słyszałam, aby wołano na nią inaczej niż Pinezka! Dużo też zależy od tego, jakie masz nazwisko, bo czasem dopiero takie zestawienia bywają komiczne. Co do Iris, zgadzam się z przedmówczyniami (kojarzy się z iryskiem). Wiem, że po czasie można przyzwyczaić się do każdego imienia, ale czy naprawdę warto tak udziwniać? Jest mnóstwo ładnych imion polskich, które jak już koniecznie chcesz można po swojemu zdrabniać. Ale to oczywiście wasz wybór i nikt nie ma prawa sugerować wam jakie imię macie nadać dziecku! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Inez, Iris 30.04.07, 13:49 Inez to po polskiemu Agnieszka. Iris mi się podoba, ale tylko jako tytuł płyty kapeli grającej rock gotycki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klementynka Re: Inez, Iris IP: *.acn.waw.pl 30.04.07, 18:21 Pewnie zostanę zakrzyczana troszkę za to co napisze, ale taki wierszyk mi się samonasunął "Inez społeczny margines" Dla mnie raczej nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś