Dodaj do ulubionych

Józefina czy Marcelina?

08.01.07, 23:46
Drodzy Forumowicze, choć od urodzenia mojej coreczki uplynelo juz pare
miesiecy, wciaz mam watpliwosci co do nadanego jej imienia, skadinad ladnego:
Emilia. Wydaje mi sie troche oklepane i zbyt miekkie, jakby bez charakteru
(na drugie ma Anna, ktore to imie, choc piekne, posiada w pewnym stopniu obie
te negatywne cechy, zwłaszcza w napopularniejszej wersji "Ania"). Zastanawiam
sie zatem nad zmiana chocby drugiego imienia (chyba jeszcze mozna) i blagam o
pomoc - doradzcie! Bardzo mi sie spodobalo pare miesiecy temu imie Marcelina
(bardzo kobiece, a zarazem z przymrużeniem oka), a z kolei niedawno -
Józefina (z jednej strony dostojne, a z drugie filuterne); oba wydaja mi sie
urocze. Ciekawe tez wydaje mi sie imie Lea, z zupelnie innej bajki.
Podzielcie sie ze mna swoimi opiniami (tez jak widzicie zestawienia tych
imion z Emilia).
Nazwisko jest polskie, raczej miekko brzmiące, tradycyjnie zakonczone.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Józefina czy Marcelina? 08.01.07, 23:47
      Jestem fanką Józefiny, piękne imię! Józefina Emilia brzmi ślicznie!
    • Gość: Tawananna* Re: Józefina czy Marcelina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 00:45
      A nie zastanawiasz się jednak nad zmianą pierwszego imienia? Możesz to też
      zrobić bez problemu, a widzę, że pierwszego chyba też "nie czujesz".

Gdybym wybierała pierwsze imię, zdecydowałabym się na Marcelinę albo Leę.
      Marcelina Emilia, Marcelina Anna - brzmią zupełnie dobrze; Lea Emilia, Lea
      Józefina - też nieźle.

Gdybym miała wybrać drugie imię dla Emilii, to najbardziej pasuje mi Emilia
      Józefina.
    • gaudencja Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 08:01
      Witaj!
      Idąc śladem Tawi, doradzałabym zmianę pierwszego imienia, skoro go "nie
      czujesz". Zmiana drugiego imienia nie spowoduje przecież akceptacji pierwszego,
      a skoro już i tak masz zamiar dokonywać zmian w papierach, to po co stosować
      półśrodki? Lepiej rozwiązać problem. W ciągu 6 miesięcy po urodzeniu dziecka
      imię możesz zmienić od ręki - ustawodawca przewidział, ze pierwszy wybór
      rodziców nie musi okazać się najlepszy.
      Józefina Anna brzmi świetnie, Lea Anna również, Marcelina Anna może trochę
      gorzej, ale też dobrze (w tej samej kolejności też doradzałabym te imiona).
      Widząc dziecko, sama być może czujesz, jakim imieniem z tych trzech można by do
      niego mówić i które by najbardziej pasowało.
      Z kolei - gdybyś jednak zmieniała drugie imię - najbardziej podoba mi się
      Emilia Lea, potem Emilia Marcelina, a na końcu - Emilia Józefina. Z tym, że tu
      naprawdę dużo zależy od nazwiska i mogłoby się okazać, że po dodaniu nazwiska
      preferencjie byłyby zupełnie inne. Pozdrawiam i pisz, co dalej! g.
    • koza_w_rajtuzach Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 09:55
      Emilia Józefina moim zdaniem brzmi lepiej. Zresztą abstrahując od dopasowania
      imienia pierwszego do drugiego to imię Józefina odbieram jako takie bardziej z
      pazurkiem, ciekawsze.
      Nie wydaje mi się, aby imię Emilia było nie wiadomo jak oklepane. Bardzo mi się
      ono podoba i brałam je pod uwagę gdy nazywałam córkę. Gdy zobaczyłam maleństwo
      to wiedziałam, że co jak co, ale Emilia na pewno do niej nie pasuje, jest za
      słodkie smile.
    • Gość: tami46 Re: Józefina czy Marcelina? IP: *.nsm.pl 09.01.07, 10:13
      oba ładne ale zawsze brakowało mi odwagi i wybrałabym Marcelinkę.
    • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 12:52
      Dzieki za wszystkie podpowiedzi! Nadal jeszcze nie wiem, co wybrać. Mysle, ze
      Emilia jako imie (pierwsze czy drugie), pozostanie, bo wszyscy sie do niego
      przyzwyczaili... Ja zresztą tez je dosyć lubie, tylko wydaje mi sie ono troche
      jednowymiarowe - tak jak mówicie, bardzo słodkie, a moja dziewczynka, choc
      buzie ma "Emilkową", bo dosyć słodką, jest bardzo żywotnym bobasem, obdarzonym
      temperamentem i poczuciem humoru (bardzo lubi sie wygłupiac, robic minki,
      kokietować znajomych, itp). Jeszcze jedna wazna informacja - jej starszy
      braciszek to Antos - ktore imie z podanych przeze mnie pasuje Wam bardziej do
      Antosia? Wasze opinie sa dla mnie bardzo cenne - piszcie proszę!
      • blaszany_dzwoneczek Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 13:06
        Ja jestem za Józefiną. Fajowe zdrobnienia: Józefinka, Finka, Józia i bardzo moim
        zdaniem pasuje do Antoniego.
        • gaudencja Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 16:10
          MSZ również Józefina idealnie pasuje do Antosia, a Emilkę bym w takim razie
          zostawiła na drugie. Józefina jest imieniem raz dostojnym, raz frywolnym (Fifi)
          i ma dużo staroświeckiego uroku. Rozumiem, o co Ci chodzi z Emilką - również
          bardzo lubię to imię, ale kojarzy mi się ze spokojną i sympatyczną, lecz
          pozzbawioną wigoru osobą, a znajome Emilki (trzy dorosłe i jedna mała)
          potwierdzają to skojarzenie. Józefina Emilia pasuje msz lepiej, niż Emilia
          Józefina. Pozdrawiam smile g.
      • olianka Re: Józefina czy Marcelina? 09.01.07, 17:44
        Jeśli pozostaniesz przy Emilce, to proponuję Emilię Marcelinę. Jeśli zdecydujesz
        się zmienić również pierwsze imię, to może Józefina Lea?
    • ria5 Re: Józefina czy Marcelina? 10.01.07, 20:35
      Jesli od paru miesiecy zastanawiasz sie nad zmiana imienia to chyba nie
      pozostaje nic innego jak czym predzej to zrobic. Proponowalabym Jozefine, ktora
      podoba mi sie bardzo. Tak jak pisaly moje poprzedniczki -jest i filuterne i
      dostojne. Dla mnie magiczne, troche tajemnicze, po prostu swietne. Zdrobnien
      dosc sporo i zdecydowana wiekszosc bardzo ladnych (co niestety nie jest regula).
      Pozdrawiam
    • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 11.01.07, 11:55
      A czy ktos z Was zna jakies Józefiny? Jak one sie czuja ze swoim imieniem?
      • gaudencja Re: Józefina czy Marcelina? 11.01.07, 12:04
        umasumak ma córkę Józefinę. Dawno nie była
        na naszym forum, ale na forum gazety regularnie się pojawia - może do niej
        napisz?
        Zawsze bardzo mi się podobało to imię i mogłabym je śmiało nosić.
      • olianka Re: Józefina czy Marcelina? 11.01.07, 18:04
        Znam Józefinę w moim wieku - nigdy nie używa zdrobnień i z tego co wiem, jest
        zadowolona z imienia.
    • Gość: natalia Re: Józefina czy Marcelina? IP: *.chello.pl 11.01.07, 16:43
      Ja bym zostawiła Emilia Anna. No może EWENTUALNIE zamieniłabym Annę na Józefinę.
    • olutek_m Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 10:33
      Ja mam córeczkę Emilie Annę. Znam trochę Emilek. Żadna z nich nie jest spokojna,
      ani pozbawiona wigorusmile Są to osoby bardzo subtelne, delikatne, ale jednocześnie
      porywcze i szalonesmile Taki typ niepoprawnej marzycielki, goniącej za marzeniamismile
      Moja Milusia to mały skrętek. Jest bardzo wesoła i ciekawska. Gdyby mogła
      chodzić to wszędzie by jej było pełnosmile
      Jeśli chcesz zmienić imie to nie pierwsze, a drugie. Podobna mi się Emilia Leasmile
    • piastka Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 10:45
      Zawsze bardzo mi się podobało imię Józefina. Jest takie lekkie
    • goralica zadne z nich!!!! 12.01.07, 11:13
    • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 11:35
      Bardzo Wam dziekuje za wszystkie sugestie. Jeszcze Was chcę pomęczyc - a jak
      Wam sie kojarzy imie Emilia, Emilka, Emilcia, i inne zdrobnienia, ktore Wam
      przychodza do głowy? Czy znane Wam Emilie lubia swoje imię? Czy w życziu
      doroslym uzywają zdrobnień?
      • Gość: monikaj1 Re: Józefina czy Marcelina? IP: 83.238.146.* 12.01.07, 12:44
        Znana mi Emilia (dorosła jak najbardziejwink) nienawidzi formy Emilia - jeśli
        tylko może używa swojego imienia w postaci "Emila".
        Ja stawiam na Józefinęsmile
        • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 14:19
          Oj, to bardzo mnie zmartwilas... Ja tez mam taka obawe, ze Emilia (Emilka) jest
          super dla malej dziewczynki, a potem dla doroslej osoby moze sie okazac
          imieniem problematycznym... Ale czekam tez na inne glosy - moze ktos z Was ma
          zupelnie inne doświadczenia...
          • gaudencja Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 19:36
            Emilka bardzo sie nadaje i dla osoby dorosłej, ale byłabym jednak bardziej za
            Marceliną lub Józefiną.
          • olutek_m Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 21:58
            Znam kilka Emilek i każda lubi swoje imię. Można jest pięknie zdrabniać. Do
            swojej córeczki mówię Mila, Milusia, Milutka, Emilutka, Emisia, Milut (jak
            jestem na nią złasmile Przyjaciółka mojej siostry najbardziej lubi jak się do niej
            mówi Milasmile Uważam, że to piękne imię. Bardzo kobiece, delikatne idealne zarówno
            dla małej dziewczynki jak i dla dorosłej kobiety.
            • koza_w_rajtuzach Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 22:04
              > Uważam, że to piękne imię. Bardzo kobiece, delikatne idealne zarówn
              > o
              > dla małej dziewczynki jak i dla dorosłej kobiety.

Zgadzam się. Uważam, że Emilia to ładniejsze imię niż Józefina czy Marcelina.
              Ale moim zdaniem czasem tak jest, że imię nie pasuje do dziecka i koniec.
      • olianka Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 19:17
        Mam koleżankę, moją rówieśniczkę, która wciąż jest Emilką smile
        • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 12.01.07, 23:42
          Co masz na mysli - że dalej jest nazywana Emilka, czy że nadal jest odbierana
          jako dziewczynka, milo doroslego wieku? Jest cos takiego, że ludzie
          podswiadomie prowokuja pewnien okreslony sposób zwracania sie do nich - są np.
          słodkie Anie, do ktorych nigdy nie powiemy Anka, i Magdy, do ktorych nie
          osmielimy się powiedziec Madzia... I może Emilki, ktore na zawsze pozostaja
          Emilkami, a nie przechodza do stadium Emilii.
          • olianka Re: Józefina czy Marcelina? 13.01.07, 15:12
            monaduss napisała:

> Co masz na mysli - że dalej jest nazywana Emilka, czy że nadal jest odbierana
            > jako dziewczynka, milo doroslego wieku? Jest cos takiego, że ludzie
            > podswiadomie prowokuja pewnien okreslony sposób zwracania sie do nich - są np.
            > słodkie Anie, do ktorych nigdy nie powiemy Anka, i Magdy, do ktorych nie
            > osmielimy się powiedziec Madzia... I może Emilki, ktore na zawsze pozostaja
            > Emilkami, a nie przechodza do stadium Emilii.

Emilka, o której pisałam, nie ma w sobie nic z małej, słodkiej dziewczynki smile
            Jest osobą twardą stąpającą po ziemi. Myślę, że nazywanie jej Emilką wynika z
            tego, że obraca się w środowisku, w którym jej imię robi furorę, a zgrubienie
            Emila sprawia, że imię traci swój urok. smile

Mam też ciocię, nazywaną Milą lub Milutką.
      • Gość: bette Re: Józefina czy Marcelina? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.07, 00:59
        Chodzilam do szkoly z dziewczyna o imieniu Emilia. Zdrabnialo sie jej imie Emka.
        Imie bardzo ladne.
    • monaduss Re: Józefina czy Marcelina? 18.01.07, 13:44
      Dziekuję Wam bardzo za wszystkie sugestie! Chyba jednak musze pożegnać się
      z "Józefiną", bo dla mojego męża jest ono zbyt przekombinowane... Chyba nie dam
      rady go przekonać - dane imiona sie podobaja, albo nie... Szkoda.
      • gaudencja Re: Józefina czy Marcelina? 18.01.07, 18:17
        Szkoda sad A jakie imiona teraz wchodzą w grę?
      • abiela Re: Józefina czy Marcelina? 18.01.07, 22:09
        Szkoda, mnie Emilia podoba się z tych trzech najmniej.
      • szczekuszka Re: Józefina czy Marcelina? 22.01.07, 00:08
        Coz, jak zwykle maz stoi na przeszkodzie. wink
        Co do imienia Emilia. Mozna uzywac zdrobnienia Mila, moja ciotka tak wlasnie
        zrobila. Mialam kolezanke Emilie, na ktora wszyscy (takze i nauczyciele) mowili
        Emilka. A bylo to w liceum, takze moim zdaniem troche za dziecieco...
        Nikt do niej nigdy nie mowil Emila, chyba nie lubila tego zdrobnienia.

Moim zdaniem, nie ma co zmieniac imion, jesli nie ma akceptacji ze strony
        Twojego meza. Poza tym, z takim zestawem da sie zyc, to Twoja corka ustali jaka
        forme swojego imienia lubi najbardziej, nie Ty. Takze moze Cie jeszcze zaskoczyc. smile
        • 1monika Re: Marcelina! 22.01.07, 08:35
          Moja młodsza córeczka ma tak na imię. Dla mnie jest cudowne. Rodzina próbowała
          mi odradzać, obrzydzać, ale nie nie zmieniłam zdania. Mam roczną Marcelkę,
          Marcysię, Marcyśkę, Marcelinkę. Jest jak śrubka. Wszędzie jej pełno. Polecam to
          imię.
    • tatiana222 Re: Józefina czy Marcelina? 28.02.07, 22:42
      zdecydowanie marcelinka! sama mam też marcelinkę i tak jak poprzedniczka pisze
      jest dużo mozliwosci zdrobnień. poza tym imię sliczne i niezbyt udziwnione, jak
      np.józefina.... zdecydowanie odradzam tą józefinę,a tak w ogóle to lepiej
      zmienic to pierwsze imię czyli emilka (wg mnie takie nijakie jest) w koncu
      drugiego imienia z reguły i tak sie nie używa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.