tippi 11.01.07, 16:42 czy takie imię w ogóle istnieje? co o nim myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: natalia Re: katalina IP: *.chello.pl 11.01.07, 16:55 W Rumunii istnieje imię Catalina i dla Rumunki takie imię mi się podoba. Czy w Polsce występuje to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: katalina 11.01.07, 16:56 Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Mam wrazenie, ze to imie jest "spalone" od czasów Cycerona. Fakt, w formie męskiej - ale i w żenskiej moje skojarzenia sa jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: katalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:54 Cyceronowi chodziło o Katylinę, pytanie jest o Katalinę - i te dwa imiona nie są ze sobą w żaden sposób związane. Zresztą Katylina to był facet. Natomiast jeśli chodzi o pytanie początkowe - w Polsce jest używana Katarzyna, w związku z czym nie ma ani Kataliny, ani Kaitliny, ani Katliny, ani Katriony, ani Jekatieriny. Jest Karina, ale jeśli chodzi o mnie to właściwie też mogłoby jej nie być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: katalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:55 A Kalina jest raczej niezwiązana etymologicznie z Katarzyną. Może zostać ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: katalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:26 W Polsce mamy Katarzynę. To samo imię. A Catalina jest nadawana m.in. w Hiszpanii, tak jak w Niemczech - Kathrin, Katrin czy Katharina, w krajach anglojęzycznych: Catherine, Caitlin, Kaitlin itd. Dla mnie w Polsce absolutnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: katalina 11.01.07, 18:00 Podpisuję się pod tawi. Poza tym, hmmm, rozbija mi się na dwa wyrazy - lina (sznur) kata... kata lina. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: katalina 11.01.07, 21:17 Akurat w Niemczech formy anglojezyczne (w tym tez Kathleen) tez wystepuja(((. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: katalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:22 Wiem (( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: katalina IP: *.interpc.pl 11.01.07, 18:12 To podobnie jak: Micha(Michała) lina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: katalina 11.01.07, 21:30 Micha lepsza niż kat, oprawca... Do liny nie mam zastrzeżeń, podoba mi się nawet Lina jako imię żeńskie (od Linusa). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: katalina 11.01.07, 21:59 Akurat Michalina to przepiekne imie. Jak sie czlowiek zaprze, to wszytsko mozna obrzydzic...Np. Ta-mara...Re-beka... Odpowiedz Link Zgłoś