ria5 17.01.07, 14:41 A co sadzicie o imieniu Delfina?? Mnie osobiscie raczej sie nie podoba, ale jestem ciekawa waszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawanana* Re: Delfina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:47 Mam zbyt silne skojarzenia z delfinem, choć brzmieniowo imię podoba mi się, ma ładne tradycje i końcowkę "ina", którą lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Delfina 17.01.07, 15:46 też mi się kojarzy z pływającym ssakiem.,ale tak naprawdę nadawane było ono kobietom z wyższych sfer -Delfina Potocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Delfina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 17:16 Skojarzenia - Ludzka Komedia Balzaka. Ojciec Goriot miał córki: Anastazję i Delfinę. Tylko we Francji chyba imię ma inne konotacje, jeżeli "delfin" to był oficjalny tytuł następcy tronu. Ktoś wie? W warunkach polskich bardziej do zastosowania wydaje mi się Daniela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Delfina 17.01.07, 21:49 Delfina we Francji nie jest imieniem rzadko spotykanym, a spotyka się je głównie wśród osób w wieku 20-30 lat. Mnie się podoba, i we Francji, i w Polsce. Nie można jej tylko zestawiac ze zwierzęcymi ani roślinnymi nazwiskami, bo brzmi śmiesznie; zresztą z wieloma innymi nazwiskami też będzie tak brzmieć, więc musi być naprawdę starannie dobrana pod tym kątem. Odpowiedz Link Zgłoś
kit.kat Re: Delfina 17.01.07, 21:35 Miałam koleżankę, Klaudię Delfinę. Gdy ją poznałam (czasy podstawówki) imię wzbudzało śmiech. A teraz, patrząc na te arystokratyczne Delfiny, nawet mi się podoba jako drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: Delfina 18.01.07, 13:13 znam jedną Delfinę, być może dlatego imię to nie budzi mojego zdziwienia I choć imię jest interesujące to raczj nie zdecydowałabym się na nadanie go dziecku generalnie Delfina jest odbierana ok, a jej siostra ma jeszcze b. interesujące imię- a mianowicie Józefina. W stosunku do żadnej nie są stosowane żadne skróty imion, więc brzmią fajnie, nigdy też nie wydawały mi się staroświeckie, wydaje mi się tez że przez innych nie są tak obdierane - pewnie duży wpływ mają na to, bardzo sympatyczne, właścicielki imion, z których żadna nie przekroczyła jeszcze ćwierćwiecza Odpowiedz Link Zgłoś