lady_cafe 21.01.07, 15:51 Myślimy nad imieniem dla dziecka.Ma być dziewczynka - co sądzicie o imieniu Marika? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: natalia Re: Marika IP: *.chello.pl 21.01.07, 15:53 Mi się Marika bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Marika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 16:15 nie podoba mi się jakies takie udziwnione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Marika IP: *.devs.futuro.pl 21.01.07, 16:52 Bardzo mi się podoba.Jest takie słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika 21.01.07, 20:28 Marika ma jedną, bardzo poważna wadę, jak na imię mające funkcjonować bądź co bądź w Unii Europejskiej: Re: tiaaa Autor: alex359 Data: 15.11.06, 10:07 wyszukałam pewne znaczenia, a mianowicie: Marica - żeńska odmiana słowa maricon - homoseksualista (hiszp.). A znajduje się to tu portal.wsiz.rzeszow.pl/plik.aspx?id=1973 • Marika troubleska 15.11.06, 12:14 + odpowiedz Marica (wymawiane marika) po hiszpańsku oznacza po pierwsze mężczyznę zniewieściałego, a po drugie , pardonnez le mot, "pedała". Są dwa warianty: marica i maricón (marikon). Jest to wulgarne określenie, ale często używane niestety. Źródłem tych wypowiedzi jest następujący wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=49611398&v=2&s=0 Jak dla mnie, powyższe znaczenia dyskwalifikują to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Marika 26.01.07, 14:26 mi się bardzo podoba to imię, ale no właśnie dzieki gaudencji nie skrzywdziłam mojej córki (a do Hiszpanii polecimy jeszcze nie raz) Ja wybrałam Blankę, która może nie ma zbyć obfitego znaczenia, ale dość szerokie pochodzenie pl.wikipedia.org/wiki/Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
sabinap6 Re: Marika 27.01.07, 18:45 skoro ci się podobało to powinnaś nadać je swojej córeczce, a o człowieku nie świadczy jego imię tylko to jaki jest, dziwię się że myślisz w taki sposób Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cafe Re: Marika 22.01.07, 15:35 O Boże... Nie wiedziałam o tym znaczeniu. Co proponujecie? Zależy mi na czymś nietypowym. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika 22.01.07, 15:44 Blanka, Stella, Laura, Flora, Kalina, Róża, Ida, Idalia, Emma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Marika IP: *.chello.pl 22.01.07, 16:57 Karina, Sara, Szarlota, Alana, Róża, Sonia Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Marika 23.01.07, 00:38 A moze Ariana, Flora, Celia, Cyrenia, Berenika, Klara??Podoba sie Tobie ktores z tych imion??Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Marika IP: *.devs.futuro.pl 22.01.07, 17:25 a może Nawojka poznałam to imię na forum i mnie zauroczyło pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Marika 23.01.07, 16:23 Podoba się (chociaż do Hiszpanii rzeczywiście jej nie wysyłaj). Może w związku z tym: Sygita, Westyna, Imperia, Awieta, Warynia, Nila, Tala? A jeśli za odważnie, to może: Rita, Marita, Lea, Letycja, Laura? Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Marika 24.01.07, 17:39 kojarzy się z papryką, i samo jest jakieś takie....ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: Marika 26.01.07, 15:46 Imię Marika zawsze mi się podobało... ale zastanowiłabym się wiedząc, jak jest odbierane przez hiszpańskojęzyczną niemałą część świata. Może z tych oryginalniejszych: Miriam? Widziałam kiedyś uroczą, może 4-letnią, Miriam z burzą długich loków. Imię to kojarzy mi się anglosasko, ale jest chyba pochodzenia hebrajskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Marika IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 26.01.07, 15:58 Niektórym Miriam może się kojarzyć z transseksualistami... Marika mnie się nie podoba, niezależnie od znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: Marika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.07, 16:34 A moze zamiast Marika, Marina. Znam dziewczyne o imieniu Marina. Na dodatek jest kilka piosenek o Marinie. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Marika 26.01.07, 16:52 Hihi, a może Maryna? Piosenka też jest ładna: Widziałem Marynę raz we młynie Jak lazła do góry po drabinie I widać jej było całe nogi O jakie grubaśnie, Boże drogi... )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marika 26.01.07, 21:29 Marina to właśnie Maryna, więc cytowana piosenka o Marynie jest zarazem piosenką o Marinie (jedną z tych wspominanych przez przedmówczynię). Odpowiedz Link Zgłoś
dsylwia Re: Marika 26.01.07, 21:18 A ja mam córeczkę Marikę. Ma 2,5 miesiąca i jest ślicznym słodkim bobaskiem. Nazwałam ją tak pomimo ze czytałam o hiszpańskim znaczeniu tego imienia. Podoba mi się i już. Przecież do każdego imienia można przypisać niezbyt miłe skojarzenia i szczerze mówiąc dziwi mnie to, ze aż tak niektórzy sugerują się nimi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś