maja77 22.01.07, 18:17 A ja mam dwuletniego synka Kasjana.Wbrew pozorom jest to imię m.in. polskiego duchownego z XIIIw. Imię to występuje również w Potopie Sienikiewicza.Teraz jestem w czwartym miesiącu ciąży i powoli zaczynam poszukiwania kolejnego nietuzinkowego imienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: KASJAN 22.01.07, 18:30 Witaj, gratuluję kolejnej ciąży! Bardzo podoba mi się imię Twojego synka. Myślę, że do Kasjana pasowałby Jordan lub Eunika. Co o tym myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: KASJAN 22.01.07, 20:10 O, Maju! Niedawno była tu mama Kasjana i szukała innych mam Kasjanów. Miło, że zajrzałaś. Czy masz już jakieś pomysly na imiona dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: KASJAN IP: *.chello.pl 22.01.07, 20:50 Do Kasjana pasuje mi Gracjan (choć nie przepadam z tym imieniem). A dla dziewczynki mogłoby być Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: KASJAN 22.01.07, 23:28 A ja wzięłam do ręki słownik imion chrześcijańskich występujących w Polsce już w średniowieczu (jest tam tez Kasjan, w formie Kasyjan), i mam następujące propozycje: - Poliksena, Róża, Salomea, Tacjana, Wincencja, Ożanna (Hosanna), Filomena, Florencja, Flora, Fawila, Benigna - Prosper, Roch, Rufin, Sylwan, Teobald, Werner, Otmar, Makary, Marcjan (moze być też żeńska Marcjanna), Izydor, Hugo, Gaweł, Andronik, Achilles. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: KASJAN 23.01.07, 17:18 Piękne imię! Spodobało mi się po przeczytaniu "Księcia Kasjana". Wcześniej w ogóle o nim nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: KASJAN 23.01.07, 17:19 Ale ze mnie gapa: oczywiście był to "Książę Kaspian", ale Kasjan to też piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: KASJAN 23.01.07, 20:17 w nawiązaniu do propozycji Gaudencji: Kasjan i Róża brzmią MSZ świetnie ! Kasjan podoba mi się też w zestawieniu z Aurelią, każde z tych imion brzmi trochę tajemniczo Odpowiedz Link Zgłoś