yocza 15.04.03, 10:00 Jakie są Waszym zdaniem ładne, niepopularne imiona, jakby troszkę zapomniane? Ja oglądam kalendarz z imionami i odnoszę wrażenie, że pewne imiona są zupełnie pomijane - chociaż ładne, a inne za to w kółko maglowane - Julki, Natalki, Kubusie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.04.03, 12:31 Czesc Yoanna ! Chyba znalazlam w tobie osobe o tych samych zainteresowaniach .Co do Twojego pytania ,mysle ze jest wiele takich imion . Ale teraz tak spontanicznie to : Zbigniew Eliasz Jonasz Noe Mariusz Julian Alina Danuta Miroslawa Marzena Nie wiem teraz nic wiecej nie przychodzi mi do glowy. Jak widzicie jestem milosniczka imion biblijnych. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
flo_mama Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 20.06.03, 10:38 Witajcie, długo zastanwiałam się nad wyborem imienia dla mojego malucha, tym bardziej, że do końca nie wiedziałam, kto to będzie . Rozważałam takie oto: Konstancja, Klara, Amelia, Liwia, Marcelina, Adelina, Konstanty, Olgierd, Witold, Kosma, Sambor... aż w końcu na świecie pojawiła się Florunia, czyli Florentyna Pozdrawiam mama flo Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.05.04, 09:59 Cieszę sie Itsolu, że Twoim trzecim typem jest Jonasz. Tak właśnie ma na imię mój synek. Mężowi jeszcze podobał się Eliasz, a mnie Dawid i Natan. W końcu mamy Jonaszka i wybór jest udany - imię pasuje jak ulał! Odpowiedz Link Zgłoś
yocza Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.04.03, 15:56 Irena - prawie wcale nie ma teraz małych Irenek Krystyna - też sporadycznie, a mnie się to imię bardziej podoba niż np. Zosia Nela - dla mnie śliczne i słodkie Pola - coraz częściej nadawane Aurelia - ma coś w sobie Elżbieta - małych Elek też nie spotykam, podobnie jak Ulek Melania Liliana lub wersja Lilianna - śliczne imię i aż się dziwię czemu prawie wcale nie ma małych Lilianek, z takich roślinno - kwiatowych imion za to często nadawane jest imię Jagoda, które wg mnie nie jest specjalnie ładne, a wręcz go nie lubię, a na świecie rekordy popularności bije Yasmina, czyli nasza Jaśmina - też ciesząca się coraz większą popularnością w Polsce. Z chłopczykowatych rzadkie są teraz, a właściwie prawie niespotykane : Feliks Cezary Cyryl Joachim - b. fajne wg mnie Ludwik Fryderyk Florian Sergiusz - b. ładne Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.04.03, 09:54 yocza napisała: > Irena - prawie wcale nie ma teraz małych Irenek > Krystyna - też sporadycznie, a mnie się to imię bardziej podoba niż np. Zosia > Nela - dla mnie śliczne i słodkie > Pola - coraz częściej nadawane > Aurelia - ma coś w sobie > Elżbieta - małych Elek też nie spotykam, podobnie jak Ulek > Melania > Liliana lub wersja Lilianna - śliczne imię i aż się dziwię czemu prawie wcale > nie ma małych Lilianek, z takich roślinno - kwiatowych imion za to często > nadawane jest imię Jagoda, które wg mnie nie jest specjalnie ładne, a wręcz go > nie lubię, a na świecie rekordy popularności bije Yasmina, czyli nasza Jaśmina > - > też ciesząca się coraz większą popularnością w Polsce. > Z chłopczykowatych rzadkie są teraz, a właściwie prawie niespotykane : > Feliks > Cezary > Cyryl > Joachim - b. fajne wg mnie > Ludwik > Fryderyk > Florian > Sergiusz - b. ładne Yoa ! Mamy podobny gust. Ja też uważam, że ładne jest imię Irena i b. lubię Irene Jacob !! Pola, Nela, Mela - Melania - też bardzo ładne, do tego dorzucę jeszcze miękko brzmiące a rzadko nadawane Milena, Ilona i Emilia piękne jest też imię Lilianna(lub jedno n) Aurelia jest fajne i b. oryginalne, często za to spotykane we Francji z imion dla chłpców podoba mi się Joachim Sergiusz Jonasz Igor Odpowiedz Link Zgłoś
e.zaprzalek Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.08.03, 21:54 A moja córeczka ma na imię Urszula, a synek Igor.... Podoba się wam? )))) Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.05.04, 14:05 podoba się!!! baaardzo)) zwłaszcza Ula, moja kolejna córcia prawdopodobnie właśnie Ulą będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ala_11 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.08.03, 21:47 A moja coreczka ma wlasnie na imie Irenka!! ale faktem jest, ze imie zostalo juz troche zapomniane albo stalo sie po prostu niemodne?! pozdrawiam wszystkie male i duze Irenki ala Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.05.04, 14:04 z Irenką mam bardzo miłe skojarzenie - Panna z mokrą głową Makuszyńskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
charlota Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.04.03, 10:24 Mnie bardzo podobają się: Helena,Pola,Lena,Leonia,Nela,Hania Rysio,Tadzio,Leon,Damian dosyć rzadko spotykane wg mnie wśród małych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
martunia79 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.04.03, 13:10 A mi się podobają Idalia Maja i Marcel Igor - to moje dwa typy dla naszego dziecka, które urodzi się w sierpniu. Płeć jeszcze nie znana Rzadkie ale nie udziwnione, i o to chodzi. Mam nadzieję, że nie spowszednieją w tym roku, bo ostatnio zauważyłam, że kto coś fajnego (imię) dla dziecka wymyśli, to zaraz pół miasta tak się nazywa... Odpowiedz Link Zgłoś
orfii Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.06.03, 19:15 Cześć ! Mnie się też podoba Igor i Marcel ale urodziłam córeczkę i ma rzadko spotykane imię - Łucja , wracając do Marcela to ostatnio imię to występuje częściej niż kiedyś . Anka Odpowiedz Link Zgłoś
celes Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.04.03, 18:29 Imię, ważna rzecz, nie chce aby moje dziecko miało tak na imię jak połowa jego lub jej rówiesników. Chciałabym aby czuło się z nim dobrze jako dziecko ale też jako osoba dorosła (bo dorosłym się jest o wiele dłużej niż dzieckiem). No i nie może byc zbyt oryginalne (sama jestem posiadaczką dość rzedkiego imienia, już się przyzwyczaiłam, ale czasami było cieżko, choć nigdy nikt nie dał mi odczuć, że imię mu się nie podoba). Moje typy: chłopcy: kiedyś był Filip (od świętego Filipa Neri), potem Ksawery (słodko się zdrabnia Serek) (ale odkąd Wiśniewski ma Xawiera) to odpadło na dziś to: Stanisław (malutki Staś), ale podobają mi się też: Tymoteusz, Sergiusz, Borys, Kazimierz,Bożydar (dosłowne znaczenie tego imienia), Samuel. dziewczynki: obecny typ to Maria (po 3 babciach), ładne są też Alina, Aniela, Milena, Gabriela i oczywiście przepiękne biblijne imiona: Sara, Naomi, Estera. Odpowiedz Link Zgłoś
gabimama Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 17.04.03, 14:35 Jestem właśnie w końcóweczce ciąży. Od 18 tygodnia wiemy, że będzie to dziewczynka. Zaraz po USG zaczęliśmy wybierać z mężem imię dla naszej córci. Jestem zwolenniczką raczej nietypowych imion i moje obcje były następujące: Adelajda (Adela, Adelka), Delfina (Fineczka), Daniela (Dana, Nelcia), Karina (Karusia), Kalina (Kalinka), Dobrochna (Dobrusia), Konstancja, Pamela (Mela, Pami), no i najbardziej przeze mnie upodobane Idalia (Ida, Idalka, Idusia). Po raz pierwszy spotkałam się z tym imieniem na Śląsku, kiedy jechaliśmy na wakacje. Na parkingu spotkaliśmy małżeństwo ze śliczną małą dziewuszką - właśnie Idalką i od tego czasu wciąż ta Ida siedziała mi w głowie. Mojemu mężowi niezbyt podobało się to imię (wolał Danielę, Jagodę lub Olimpię). No ale ze 3 tygodnie wierciłam mu "dziurę w brzuchu", że to imię tak pięknie współbrzmi z naszym nazwiskiem i ma fajne zdrobnienia, aż ... w końcu się zgodził i je polubił. I bardzo się z tego cieszę. Rzeczywiście to imię staje się coraz częstsze, bo przynajmniej w W-wie w co sobotniej Gazecie Wyborczej często znajduję 2-3 Idy. Ale to nic. Będzie Idka i już! P.S. Bardzo podoba mi się też imię Gabriela (ma setki superaśnych zdrobnień: Gabi, Gabunia, Gabcia, Gabulka, Gabryńka,Gabeczek, Gaba itd.), ale ponieważ sama tak się nazywam, to niestety nie było ono brane pod uwagę w naszych rozważaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 17.04.03, 19:38 gabimama napisała: > Jestem właśnie w końcóweczce ciąży. Od 18 tygodnia wiemy, że będzie to > dziewczynka. Zaraz po USG zaczęliśmy wybierać z mężem imię dla naszej córci. > Jestem zwolenniczką raczej nietypowych imion i moje obcje były następujące: > Adelajda (Adela, Adelka), Delfina (Fineczka), Daniela (Dana, Nelcia), Karina > (Karusia), Kalina (Kalinka), Dobrochna (Dobrusia), Konstancja, Pamela (Mela, > Pami), no i najbardziej przeze mnie upodobane Idalia (Ida, Idalka, Idusia). Po > raz pierwszy spotkałam się z tym imieniem na Śląsku, kiedy jechaliśmy na > wakacje. Na parkingu spotkaliśmy małżeństwo ze śliczną małą dziewuszką - > właśnie Idalką i od tego czasu wciąż ta Ida siedziała mi w głowie. Mojemu > mężowi niezbyt podobało się to imię (wolał Danielę, Jagodę lub Olimpię). No > ale ze 3 tygodnie wierciłam mu "dziurę w brzuchu", że to imię tak pięknie > współbrzmi z naszym nazwiskiem i ma fajne zdrobnienia, aż ... w końcu się > zgodził i je polubił. I bardzo się z tego cieszę. Rzeczywiście to imię staje > się coraz częstsze, bo przynajmniej w W-wie w co sobotniej Gazecie Wyborczej > często znajduję 2-3 Idy. Ale to nic. Będzie Idka i już! > > P.S. Bardzo podoba mi się też imię Gabriela (ma setki superaśnych zdrobnień: > Gabi, Gabunia, Gabcia, Gabulka, Gabryńka,Gabeczek, Gaba itd.), ale ponieważ > sama tak się nazywam, to niestety nie było ono brane pod uwagę w naszych > rozważaniach. Cześć Gabi !! Ja też jestem z W-wy i podobnie jak Ty nie lubię oklepanych imion. Jak byłam w ciąży uważnie obserwowałam i liczyłam imiona (w sobotniej Wyborczej), które mnie interesowały, żeby moja córcia nie była np. 5 Olą w klasie(pozdrawiam wszystkie Ole - imię jest piękne, tylko zbyt popularne teraz). Nawet podobne imoina mi się podobały(mąż dał mi wolną rękę) jak Tobie. I tak : Mela, ale od Melanii Ada od Adrianny Nela jako Nela - istnieje takie imię , nawet dzwoniłam do USC Gabrysia - śliczne, tylko też ostatnio często spotykane Karina Kalina Pola Liliana i zgadnij co wybrałam ??????????????????? Podobnie jak Ty Idusię, ja mam swoją Adusię od Adrianny (mam krótkie, miękko brzmiące nazwisko i w takiej wersji jest najlepiej). I jestem z tego imienia super zadowolona. Kiedy trzeba jest krótkie, kiedy trzeba długie i dystyngowane i jest mnóstwo możliwości zdrobnień, które ja uwielbiam : Adusia, Aduśka, Duśka, Adinka, Adulka, Adeczka, Adi. Idę można zdrabniać podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ida.gaja Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.05.03, 13:07 Witam! Dziewczyny, gratuluję wyboru, bo nasza córeczka też ma na imię Ida i nie wyobrażamy sobie aby mogła nazywać się inaczej! To imię ma tysiące zdrobnień, ostatnio mówimy na nią zadziorny Idzior, bo stała się małym rozbójnikiem. Nasza Idulka to po prostu Ida - chcieliśmy krótko, bo mamy długie nazwisko. Pozdrawiam. Magda, mama Idy Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.05.03, 13:17 ida.gaja napisała: > Witam! Dziewczyny, gratuluję wyboru, bo nasza córeczka też ma na imię Ida i nie > > wyobrażamy sobie aby mogła nazywać się inaczej! To imię ma tysiące zdrobnień, > ostatnio mówimy na nią zadziorny Idzior, bo stała się małym rozbójnikiem. Nasza > > Idulka to po prostu Ida - chcieliśmy krótko, bo mamy długie nazwisko. > Pozdrawiam. > Magda, mama Idy Zgadzam się z Tobą, że krótkie imiona są super i wygodne w użyciu. I nie trzeba przez pół podwórka wołać np. E-we-li-na. mama Ady zwanej Aduśką Odpowiedz Link Zgłoś
oreiro.mama.martynki Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 18.04.03, 21:47 Moja znajoma urodziła bliźnięta – parkę i nazwała je Mieszko i Dobrawa. Na początku były to dla mnie wręcz egzotyczne imiona, mimo, że takie typowo polskie. Zdrobnienia to Miesiu i Dobrawka. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
irenkab Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 21.04.03, 13:44 Ja mam synka, ktory ma na imie Bogurad. To byl pomysl mojego meza, ktory kocha staropolszczyzne- poczatkowo troche sie obawialam ale teraz to imie coraz bardziej mi sie podoba, oznacza, ze Bog sie cieszy z mojego malenstwa... Mysle, ze nastepne dzieciaczki tez nazwiemy po staropolsku: moze Ludomir, Radogost, Skarbimir. O dziewczecych jeszcze nie dyskutowalismy ale mnie podoba sie Jadwiga, Weronika, Karolina czyli niekoniecznie slowianskie Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 22.04.03, 22:44 Nareszcie trafiłam na bratnie dusze- byłam trzecią Iwoną w klasie i generalnie z mojego rocznika mnóstwo "tak ma". Straszne!!! Syn został Piotrem na życzenie Taty i bardzo dobrze nam się z tym imieniem żyje. A od 15 miesięcy mamy w rodzinie Krystynę, po części po Babci, a po części z powodu mojego sentymentu dla "Ziela na kraterze" i ogólnie dla Wańkowicza. Zdrabnia się swietnie, a najbardziej podoba mi się miano nadane przez Chrzestną: Krynia, Kryniczka. Tylko jakos na zjazd Krystyn nie możemy się wybrać, w tym roku grypa nas w domu zatrzymała... Dodatkowym atutem jest to, że wszędzie nas zapamiętują z racji imienia Niuni i jest to ogromnie miłe (że nie wspomnę o kilku batonach, które "zafasowała" od Pań urzędniczek jako ich imienniczka!!!). Iwona i Krysia(18 stycznia 2002) Odpowiedz Link Zgłoś
grania73 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 27.04.03, 21:31 Mieszko i Dobrawa dla blizniakow moim zdaniem super!!! sama dalam synkowi na imie Juliusz (tez niezbyt czesto spotykane), a ja mam na imie Grażyna i nie zamieniłabym je na żadne inne (a też nie widać teraz małych Grażynek) Odpowiedz Link Zgłoś
mika-edziecko Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 23.04.03, 00:20 Moja córcia ma na imię Daria ,a synek po tacie na drugie dostał Eryk Zakochana jestem w imieniu Nataniel (od którego to imienia pochodzi -Jan ) Dla dziewczynek Marcelinka,Nadia,Lea Odpowiedz Link Zgłoś
aga.r1 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 28.04.03, 13:38 Czesc witam wszystkich! Moja Koleżanka nazwała swoją córcię Orijana i moim zdaniem trchę przesadziła.Co o tym sądzicie? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
oreiro.mama.martynki Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 28.04.03, 14:37 Orijana - nieco egzotycznie, ale z drugiej strony codziennie powtarzaj sobie kilka razy to imię a zobaczysz je w całkiem innym świetle - spowszednieje i odkryjesz jego prawdziwy urok, tak jest z większością imion. Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 28.04.03, 17:23 Orjana może nie, ale Ariana jest całkiem ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoniak Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 29.04.03, 17:47 Jedno imię chodzi mi teraz po głowie, jest śliczne, piękne, delikatne i kobiece, a także dziewczęce - LILIANA !! Bez wątpienia nazwałabym tak drugą córkę. I małych Lilianek, Lileczek, Lilii, Lilutków, Lilusiek jest teraz b. mało, wręcz prawie jest to imię niespotykane, chociaż wcale nie jest jakieś dziwne czy pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
beti_k Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 01.05.03, 22:42 Hej! A my daliśmy naszej córeczce imię NINA, trochę było sprzeciwu ze strony rodziców ale dziś już nikt nie wyobraża sobie innego imienia dla naszego 4miesięcznego aniołka. A jak Wam podoba się to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 04.05.03, 14:07 Witam Tak czytam i podziwiam co niektore imiona.Ja niestety nie bylam i nie bede taka orginalna .Mam synka o imieniu Maciej Sylwester.Teraz jestem w 5 miesiacu ciazy i imiona juz mam wybrane .Dla corki Natalia Krystyna ,dla synka Mikolaj Konstanty.pa Odpowiedz Link Zgłoś
beti_k Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.05.03, 21:48 Mika dzięki za ciepłą aprobatę imienia naszej córeczki. Rodzina mówiła nam że zrobimy jej krzywdę nadając takie imię, ale to my jesteśmy jej rodzicami i my decydujemy...na szczęście. Pozdrawiam Beti i Nina (Ninka, Ninusia, Nineczka, Ninula i Niusia) Odpowiedz Link Zgłoś
mika-edziecko Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 05.05.03, 22:10 beti_k napisała: > Hej! > A my daliśmy naszej córeczce imię NINA, trochę było sprzeciwu ze strony > rodziców ale dziś już nikt nie wyobraża sobie innego imienia dla naszego > 4miesięcznego aniołka. A jak Wam podoba się to imię? Śliczne imię Takie delikatne,a do tego nie tak bardzo popularne.A małe Ninki wyrastają na śliczne kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.02.04, 09:00 Takie delikatne,a do tego nie tak bardzo popularne.A małe Ninki aha, patrz: Nina Terentiew... Odpowiedz Link Zgłoś
sociek Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.05.03, 14:06 yocza napisała: > Jakie są Waszym zdaniem ładne, niepopularne imiona, jakby troszkę zapomniane? > Ja oglądam kalendarz z imionami i odnoszę wrażenie, że pewne imiona są > zupełnie pomijane - chociaż ładne, a inne za to w kółko maglowane - Julki, > Natalki, Kubusie. > Nasz synek dostal 2 imiona: Alvin Dawid. Wiekszosc sie dziwi brzmieniu pierwszego imienia i czesto myla z Albinem, ale wszyscy nas zapamietuja ) , co ma swoje plusy (latwiej np. dowiedziec sie telefonicznie o wyniki badan). Dla dziewczynki planowalismy Julita ... ale okazalo sie, ze nasza dziewczynka jest chlopczykiem Moze jeszcze kiedys bedzie Julitka... Odpowiedz Link Zgłoś
malamysz2 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.05.03, 18:20 Alvin jest b.ladnym imieniem. Mam znajoma, ktora dala synkowi na imie Devin (planowala Levin), ma rowniez czesto pytania odnosnie poprawnej wymowy. A imiona przeciez wcale nie takie skomplikowane. Ja jestem w 13 tyg. ciazy, jeszcze nie wiem co bedzie, ale mam juz imiona. Mieszkam w Niemczech i szukalam czegos co bedzie w wymowie polsk. i niem. takie samo. Poki co stanelismy na - dla dziewczynki - Malika, a dla chlopca - Noell. Dla chlopca myslimy tez nad - Marcel´em, ale tutaj imie wymawiane jest z francuska.. Podobaja sie komus te imiona? Mam nadzieje, ze dziecko bedzie sie dobrze z tym czulo. Odpowiedz Link Zgłoś
addinka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.05.03, 10:53 Noel - b. ładnie, Marcel też fajnie, a wymawiany marsell brzmi jeszcze ładniej. Co do dziewczynki to bardziej mi się podoba Marika niż Malika lub Miriam - oba imiona podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.05.03, 13:16 malamysz2 napisała: > Alvin jest b.ladnym imieniem. Mam znajoma, ktora dala synkowi na imie Devin > (planowala Levin), ma rowniez czesto pytania odnosnie poprawnej wymowy. A > imiona przeciez wcale nie takie skomplikowane. > Ja jestem w 13 tyg. ciazy, jeszcze nie wiem co bedzie, ale mam juz imiona. > Mieszkam w Niemczech i szukalam czegos co bedzie w wymowie polsk. i niem. takie > > samo. Poki co stanelismy na - dla dziewczynki - Malika, a dla chlopca - Noell. > Dla chlopca myslimy tez nad - Marcel´em, ale tutaj imie wymawiane jest z > francuska.. > Podobaja sie komus te imiona? Mam nadzieje, ze dziecko bedzie sie dobrze z tym > czulo. Czesc ! Ja tez mieszkam w Niemczech . Noell jest ladnym imieniem ,jednym z moich favorytow ale NOEL z jednym L jest imieniem dla chlopca ,natomiast NOELLE jest imieniem dziewczecym. Inne moje ulubione imiona to : MIGUEL,MELVIN,LIAM,JORIS,MARIO,ELIAS .Dziewczynki : MIRJA,CELIA,AMELIE,FELICIA,LEILA.Tak spontanicznie tylko tyle .Ale ogolnie jest ich wiecej . Napisz cos !! Pozdrawiam OLA Odpowiedz Link Zgłoś
oreiro.mama.martynki Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.05.03, 17:44 Właśnie się dowiedziałam, że znajomi nazwali synka Pascal Marcin, co myślicie o Pascalu? Dla mnie dziwne, nie mam jeszcze przekonania do tego imienia, muszę się z tym przespać. Odpowiedz Link Zgłoś
malamysz2 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.05.03, 17:57 Pascal jest przesliczne! Gdyby nie to, ze dziecko sasiadow sie tak nazywa... I koles, ktory jest, hmm, znajomym meza i niestety dupkiem, to chyba nazwalibysmy tak synka. Odpowiedz Link Zgłoś
oreiro.mama.martynki Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.05.03, 18:55 A znajomy ma na imię Nestor. Odpowiedz Link Zgłoś
malamysz2 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.05.03, 17:54 Hej Ola. Chyba mamy podobny gust, poniewaz do moich faworytow nalezy rowniez Miguel i Elias. Liam - pierwszy raz slysze, ale tez mi sie bardzo podoba. A dla dziewczynek, imie Felicia jest po prostu przesliczne. Juz sama nie wiem, Noel czy Noell sie pisze..? (A wiesz, ze to po hiszpansku i chyba tez jakos podobnie po francusku - Swieta Bozego Narodzenia!)?. Joris jest tez swietne! Odpowiedz Link Zgłoś
megy Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.05.03, 20:43 malamysz2 napisała: > Juz sama nie wiem, Noel czy Noell sie pisze..? (A wiesz, ze to po hiszpansku i > chyba tez jakos podobnie po francusku - Swieta Bozego Narodzenia!)?. Noël dla chlopca a Noëlle dla dziewczynki Noël to rowniez Swieta Bozego Narodzenia we Fr. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.05.03, 15:24 malamysz2 napisała: > A dla dziewczynek, imie Felicia jest po prostu przesliczne. Boże uchowaj!!! Moja teściowa ma tak na imię, jeśli wszystkie Felicje mają taki charakter jak ona, to szczerze odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
barbie-torun Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.06.03, 12:36 malamysz2 napisała: > Poki co stanelismy na - dla dziewczynki - Malika, a dla chlopca - Noell. > Dla chlopca myslimy tez nad - Marcel´em, ale tutaj imie wymawiane jest z > francuska.. > Podobaja sie komus te imiona? Mam nadzieje, ze dziecko bedzie sie dobrze z tym czulo. Myślę, że lepiej daj dziecku na imię Mikołaj niż Noel, przecież nasz Mikołaj to to samo co ich Papa Noel, Malika co prawda nie słyszałam ale są polskie Marika, Marianna- po niemiecku, francusku, angielsku również Maria Anna lub Anna Maria jak wolisz. Pozdrowionka Barbie a tak na prawdę Barbara czyli zwyczajna Baśka, Basia, Basieńka etc. (nawet Barbet w bajeczce córki spotkałam, ale to już inna historia) Odpowiedz Link Zgłoś
babalaba Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 09.05.03, 20:55 My mamy mala Matylde, ale kolejna dziewczynka to bedzie Klementynka lub Roza. A chlopczyk - Max lub Fred. Tylko problem z tym Maxem i Fredem. Czy nie beda sie inne dzieci smialy z tych imion? ---- Nie jestem w ciazy, a juz bym chciala... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelix Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 09.05.03, 22:57 ten temat byl juz poruszany w ktoryms z watkow... dzieci maja pasqdny zwyczaj smianai sie z kazdego imienia... nadawanie etykietek to ich specjalnosc i byc moze to my dorosli im pokazujemy ze to lub inne jest w naszych oczach dziwne... mnie zwano "izka -walizka" "izon bizon"... tak wiec nawet z popularnego imienia dzieci moga zrobic cos ochydnego... co do maxa to ok... sporo teraz maxiow... co do freda no mnie sie kojarzy z psem kolezanki jestes pewna co do klementyny?? pozdrawiam iz ps. o gustach ciezko sie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
izis24 Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 29.05.03, 18:21 a mnie podoba się bardzo imię Marta - dla dziewczynki, wydaje mi się,że też już jest ono coraz rzadsze. Przez pewien czas zastanawiałam się czy nie dać córce (jak będę ją miała na imię Martyna Podoba mi się i Marta i Martyna. Dla chłopca Tomasz bądź Robert. Widocznie jestem tradycjonalistką. Moja znajoma dała swojej córce na imię Żaklina - ładne imię ale tak dziwnie wygląda napisane po polsku z tym "Ż" A co powiecie na imiona Felicyta i Bibianna, Scholastyka Spotkałam się z nimi, gdy rachmistrzowałam w ubiegłum roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 29.05.03, 21:47 izis24 napisała: > a mnie podoba się bardzo imię Marta - dla dziewczynki, wydaje mi się,że też już > > jest ono coraz rzadsze. > > A co powiecie na imiona Felicyta i Bibianna, Scholastyka To już wolę tę Martę Mnie się też podoba imię Marta, chociaż jest dosyć twarde , ale ma fajne zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 01.06.03, 11:37 Oj, zdrobnienia od Marty sa koszmarne! Co mowie, zreszta, jako Marta. Osobiscie lubie to imie w jego podstawowej formie - nie tyle jest twarde, ile ma charakter. Ale jak ktos do mnie powie "Martusia" albo "Martyna" to bym pogryzla... Takze uwazajcie, bo moze sie okazac, ze dziecko akurat nie bedzie lubilo zdrobnien. Pozdrawiam Marta PS. Wszystkie znane mi Marty maja bardzo zdecydowane i silne charaktery PS2. Ja osobiscie obstawiam Konstantego i Nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
barbie-torun Re: ?adne, chociaz˙ rzadko nadawane imiona 09.06.03, 12:42 Klementynka to mandarynka, i raz w tygodniu jest w przedszkolu na podwieczorek )) mniam, mniam słodkie (a czasm kwaśne)imię Odpowiedz Link Zgłoś
lilyanna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 01.06.03, 14:20 Liliana Tatiana Ewa Ada Arkadiusz Igor Cezary Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.06.03, 10:17 Jest takie jedno magiczne imię: Rachela, a właściwie Rachel. Młodopolska Rachel. Sama legenda )) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9622 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.06.03, 22:18 A moje córki nazywają się bardzo popularni Anna i Zuzanna i mój mąż zawsze sie śmieje ze dzieci ma już od A do Z hihi Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.06.03, 10:42 Witam. Ja uwielbiam imię mojego synka - NATANIEL, kocham to imię tak jak kocham jego. Podobało mi się od kiedy przeczytałam od deski do deski "Sagę o Ludziach Lodu" . ) A co do innych imion: - Lilianna - bardzo ładne imię - Oksana - nawet mi się podoba - Rachel, Rachela - także sympatyczne - Julita - Liwia - Ladniejsze od oklepanej już Oliwii Z chłopięcych nie przychodzi mi do głowy nic wiecej prócz Nataniela, Nikodema i Igora. Pa madzia Odpowiedz Link Zgłoś
barbie-torun Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 09.06.03, 13:04 Mam troje dzieci o imieniach Teresa, Paweł, Mateusz - zawsze będąc w ciąży rozważałam z mężem jakie dać imię, nawet mieliśmy swoje typy, jednak po przyjściu dziecka na świat zmienialiśmy i dawaliśmy inne... Córka jest jedyną Tereską w grupie a nawet całym przedszkolu i nawet najstarsze przedszkolanki nie pamiętają kiedy była jakaś Teresa. W przychodni zawsze nas pamiętają, bo Natalek i Weronik u nas mnóstwo (sama też o nich myślałam).Syn miał się urodzić ok. 2 lutego więc miałam na myśli Błażeja lub Oskara ale urodził się tydzień później- a do tyłu imion się nie daje więc jest Paweł a swoją drogą patrząc na niemowlaka i mówiąc do niego Oscar, Błażej brzmi to dziwnie, natomiast Mateusz daliśmy dlatego bo urodził się dokładnie 21 września w dzień św. Mateusza. Odpowiedz Link Zgłoś
beatus313 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.06.03, 21:00 Jak można zdrobnić imię Ksawery i Konstanty? Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.06.03, 22:47 Pewnie Weruś i Kostek :o)))) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-ch Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 10.06.03, 21:18 ja też mam trójeckę dzieci i dwoje z nich nosie rzadko spotykane imiona. Starsza córeczka ma na imię Marysia, synek to Szczepan a czteromiesieczny skarb to Róża. Nasi znajomi dziwili się jak mówilismy jakie imiona będą nosiły nasze dzieci, ale my byliśmy pewni naszej decyzji i mam nadzieję, że dzieciaki tez będą zadowolone. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.06.03, 11:15 A ja przyznam ze nie lubie takich egzotycznych imion, trzeba tez myslec jak to pasuje do nazwiska. Podoba mi sie Amadeusz ale Amadeusz Pepliński przyznajcie szczerze ze brzmi to tandendetnie. Moje imiona to: Helena Marzenna (to moje imie ech co znaczy narcyzm) Nina Kalina Dagna Aleksandra (imie mojej corki niestety juz tez b. popularne) Odpowiedz Link Zgłoś
doska76 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.06.03, 22:30 moi znajomi mają Tristana i Ariadnę. Jeszcze nie spotkali "sobowtórów" pozdrawia Aldona Odpowiedz Link Zgłoś
e.zaprzalek Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 08.08.03, 22:02 Mój mąż zna całkiem dorosłego już Tristana, ojca dwójki dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 25.09.03, 04:45 Moj synek tez ma na imie TRISTAN...pozdrawiam-Bea. Odpowiedz Link Zgłoś
angie555 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.05.04, 17:24 mnie sie imie TERESKA bardzo podoba... oraz Helenka i Hania... i Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 11.05.04, 12:32 Oooooo to widze ze podone lektury nas zachwycaja Ja mam to samo po lekturach Margit Sandemo. Kilka lat temu obiecalam sobie, ze jak bede miala syna to bedzie Ram zeby nie wiem co (Z sagi o Krolestwie Swiatla), teraz gdy jestem w ciazy to rozwazam Nataniela a dziewczynke Hanna Sol (wiadomo skad Sol ) memka ktora chyba znow powroci do Sag, zeby sobie te cudne imiona przypomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
diaryann Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 13.06.03, 00:35 Mam trzy córeczki, najstarsza nosi imiona Joanna Wiktoria - pierwsze po mojej najlepszej przyjaciółce, drugie wybrał tata. Druga dzidzia miała być Maćkiem, kiedy więc urodziła się dziewczynka mieliśmy nielada problem i tak, po wielu dyskusjach wybraliśmy bardzo oryginalne i niespotykane wręcz Ofelia Dąbrówka. Trzecia córeczka, która na 100% miała być Maćkiem została Kingą Natalką. Po prostu gdy tylko ją zobaczyłam, wiedziałam... A gdybym kiedykolwiek jeszcze miała urodzić dzidzię, to dla chłopca oczywiście Maciej, a dla dziewczynki Miranda. Odpowiedz Link Zgłoś
monnikka Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 14.06.03, 20:59 ja mam Oliwkę i Aleksa. Oliwia jest teraz dość popularna, ale pięć lat temu brzmiała raczej oryginalnie, a Aleks ma na imię Aleksy, co wywołuje wiele komentarzy wśród ludzi. My z mężem mówimy Aleks, rodzice Alek lub Aluś. Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 15.06.03, 16:40 Ja mam córkę Kaję. Urodziła się w zeszłym roku 18.03. Przeważnie każdy się pyta czy jest takie imię, a ksiądz jak zapisywaliśmy się na chrzest pytał żartobliwie czy pisze się prze "y" i "h" na końcu ))). Jak czytałam w pochodzeniu tego imienia to oznacza : ciesząca rodziców. Dlatego tym bardziej chciałam tak dać na imię mojej córce !!! Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
mamaud KLARA 20.06.03, 03:42 Moja córcia (15.02.02)- Klarcia, Klarunia, Klareczka, Klaruśka, Klarka, Klaruś, Klara-Lala, Klarka-Lalka, Klaruńcia, Klareczka-Laleczka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwko Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 26.06.03, 12:19 Chłopiec Tymon (ale nie Tymoteusz) Dziewczynka Roma Odpowiedz Link Zgłoś
miriam12 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 01.07.03, 12:47 moja coreczka ma na imie Carmen (hiszpanskie wiec rowniez w Niemczech rzadkie) podoba mi sie tez Rachel,Arianne do drugiego dziecka jeszcze nie mam imienia (czekam az lekarz potwierdzi ze to rzeczywiscie chlopczyk) ale podobaja mi sie Eric (ale odpada bo siotra ma Eryka) ,Igor,Brian,Nataniel,Mathias,Marcel,Pascal,nie wiem moze bedzie Brian?? maz chcial Juan (bo pasuje do Carmen) ale mi sie nie podoba,wole juz Marcel Brian Odpowiedz Link Zgłoś
beatus313 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 01.07.03, 19:01 Czy macie pomysły jak można zdrobnić imiona: Olgierd? Beata Odpowiedz Link Zgłoś
gabimama Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 02.07.03, 00:05 Mamy znajomego o imieniu Olgierd, na którego wszyscy mówią Olo. Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 02.07.03, 14:53 A mi się wydaje, że te popularne imiona są popularne dlatego, ze są ładne. I uważam, ze z oryginalnoscią lepiej nie przesadzać, a ostatnio coraz częściej spotykam małe dzieci o dziwnych imoionach, które są oryginalne i poprostu brzydkie. Jestem zwolenniczką krajowych imion, a juz tych obco pisanych nie znoszę. Siląc się na oryginalność należy się zastanowić, czy nie będzie ona ciężarem dla dziecka. Bo niestety na dzieci o takich imionach zwrwca się szczególną uwagę. Sama miałam kolezanke Fatimę. Wszyscy sie z niej smiali bo była nieszczególnej urody. Takich mniej ładnych koleżanek w klasie było więcej, ale śmiano się właśnie z niej. Może więc warto się dobrze zastanowić czy warto byc oryginalnym za wszelką cenę i czy nasze dzieci będa się w przyszłosci cieszyć z tej oryginalności. A ja mam najpopularniejsze imię na świecie - Ania. A moja córka podobno drugie z najpopularniejszych - Maria. I mam nadzieję, że zimą urodzę córkę o równie popularnym imieniu - Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 07.07.03, 18:47 Mam synka Kornela. Nie znam nikogo o tym imieniu , ale bardzo mi się ono podoba. Pytana o imię mojego dziecka spotykam się z wyraźną ironią i chyba zasadniczym pytaniem ,, jak ?! ". A przecież to naprawdę ładne imię, a jeszcze bardziej urodziwy jego mały właściciel ! Znam dwie dziewczynki o imieniu Kornelia - im nikt się jakoś nie dziwi ?! Podoba mi się również Sergiusz - braliśmy to imię pod uwagę. Ale może następnym razem ?! Pozdrawiam wszystkie mamy - zwłaszcza mamy Kornelów - jeżeli takie istnieją !!! Jeśli tak - proszę o kontakt ! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 12.07.03, 02:14 Hej! Ja znam 3 letniego Kornela. Przyznam, że na początku też byłam trochę zdziwiaona, że z najomi tak dali na imię synkowi, ale teraz Kornel nie mógłby mieć juz inaczej na imię. Mówią na niego Kornik - słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 19.07.03, 22:22 Lucyna Barbara Hanna Odpowiedz Link Zgłoś
kachasowa Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 22.07.03, 20:56 A ja od dawien dawna uparłam się na Mikołaja - oszalałam na punkcie tego imienia. Mikołaj i żadne inne. I gdyby nie mój ciężki poród po którym już bezspornie miałam prawo wyboru, to chyba pobilibyśmy się w domu. Zamiast Mikołaja miał byś Stasiu, też fajnie ale dla mnie istniał tylko Mikołaj (nasze zdrobnienia : Misiu , Misiołaj, Mikuś natomiast zakazane MIKI) Z imianiem dla dziewczynki byłoby podobnie, dla mnie istnieje tylko Matylda ( Matylka, Tylka ) tu miałabym pewnie większy problem z przeforsowaniem swojego pomysłu więc awaryjnie wybrałam jeszcze Hanne ( Hania, Haneczka). Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik3 Re: Celina 24.07.03, 17:50 Nasza corka ma na imię Celina. Najpierw były wątpliwości, że dziwne itd., ale teraz nie wyobrażamy sobie inaczej. Wołamy na nią Celinka, Celineczka, Cela. Żadnej innej dotąd nie poznaliśmy i trudno nam to zrozumieć. To bardzo wdzięczne, bardzo "dziewczynkowe" imię. Chętnie poznałabym mamę jakiejś Celinki. Rudzik Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Celina 24.07.03, 20:57 Czesc ! Mnie tez sie bardzo podoba imie Celina . Zawsze sobie obiecalam ,ze moja corcia bedzie miala tak na imie.Ale jak bylam w ciazy to tu w Niemczech bylo to imie bardzo popularne wiec nie wchodzilo w gre, ale i tak urodzil sie chlopczyk. Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
martab-b Re: Celina 21.05.15, 03:19 Nazwaliśmy tak naszą córkę. Jestem ciekawa jak z perspektywy czasu oceniasz swój wybór i czy Córka jest zadowolona z imienia? Jak reaguje środowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
martinka26 Re: Ładne, chociaż rzadko nadawane imiona 16.08.03, 17:17 Mi się bardzo podoba Marcelina, też nie należy ono do najpopuliarniejszych imion, a jedna z moich córeczek tak ma (druga jest Monika). A na drugie Marcelina ma Michalina, a Monika ma Marina. Wszystko na M, ja też jestem na M, i mój mąż jest Michał. Hihi Jakby ktoś chciał popisac maile o dzieciach - zapraszam alicexxx@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś