Dodaj do ulubionych

Mozna zmienić imię???

14.02.07, 09:06
Mam 6 miesięczną Julię Emillię (po babci) i zastanawiam się czy można zmienić
na Tosię ( moja córeczka upiera się przy Julii jest zakochana w tym imieniu)
ale mi nie daje to spokojusmile
Obserwuj wątek
    • agusia0 Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 10:04
      Jak dobrze pamiętam w ciągu pół roku od daty rejestracji można zmienić imię
      dziecku.
      • mamaemmy Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 11:04
        zmieniłabym na Tosięsmile
        Julii jest obecnie straasznie dużo,po kilka-a nawet kilkanascie w przedszkolach.
        Ja uwielbiałam to imie,kiedy jeszcze nie bylo popularne wcale-jak byłam w
        podstawówcesmileTak miała się nazywac moja córeczka,no ale zbyt wiele nadań..

pozdrawiam i zyczę dobrej decyzji-skoro ma pół roku,to masz już niewiele czasu.
        Daj znac co postanowiłaś.
        • monish Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 11:15
          Muszę jeszcze batalię stoczyć mężem i córcią, zwłaszcza córcią, też mi się
          zawsze imię Julia podobałowink
          • Gość: Kasia.kas Re: Mozna zmienić imię??? IP: 213.17.168.* 14.02.07, 12:10
            Dla mnie to glupota! Nie rozumiem jak mozna tak postepowac.Najpierw nadajesz
            imie dziecku, a pozniej Ci sie nudzi i zmieniasZ? Przeciez to nie zabawka!
            Zastanow sie! Skoro corka ma juz 6 miesiecy, to reaguje na swoje imie. Teraz
            zaczniesz do niej mowic Tosia, to oglupieje dziecko juz w tak mlodym wieku...
            Mam nadzieje, ze maz i corka nie poddadza sie i zostana przy Julii!
            Pozdrawiam.
            • Gość: grelka Re: Mozna zmienić imię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 13:41
              Miałaś 9 miesięcy na podjęcie takiej decyzji, a teraz chyba trochę za późno.
              zgadzam się z Kasią.kas. zmiana imienia to głupota, a dziecko to nie zabawka.
              poza tym czy to będzie Tosia czy Julia to chyba nie jest takie ważne. podjęłaś
              taką decyzję i teraz musisz się pogodzić z jej konsekwencjami (które są raczej
              znikome).
              a zastanowiłaś się czego taką zmianą nauczysz swojej starszej córki? na pewno
              nie odpowiedzialnośći.
            • koza_w_rajtuzach Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 16:15
              > Skoro corka ma juz 6 miesiecy, to reaguje na swoje imie. Teraz
              > zaczniesz do niej mowic Tosia, to oglupieje dziecko juz w tak mlodym wieku...

Nie, dzieci przeważnie zaczynają reagować na swoje imię w wieku 7-8 miesięcy.
              Nie ogłupieje. Teraz jest jeszcze czas kiedy może zmienić dziecku imię bez
              szkody dla niego.
              A nawet gdyby reagowała na swoje imię, to dziecko w tym wieku bardzo szybko
              zapomina.
    • gaudencja Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 14:26
      Jeśli Ci to nie daje spokoju, zmieniłabym imię córce. Może to oznaczać, że
      czujesz, iż bardziej pasowałoby do niej to drugie imię.
      Zmienić imię dziecku mozna zawsze, a do 6 miesiąca zycia dziecka w trybie
      ułatwionym (właśnie dlatego, ze wcale nie tak mało ludzi zmienia w
      niemowlęctwie imię dziecku)>
    • monish Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 14:33
      Podejmując decyzję nie zdawałam sobie sprawy z tego jak popularne jest to imię,
      w przedszkolu mojej córki i w naszym otoczeniu nie ma ani jednej, ech,
      oczywiście macie rację, to nie jest zbyt odpowiedzialne, ale to nietypowa
      sytuacja (oszczędzę szczegółów), sama nie wiem już, czy walczyć by po mojemu
      było, czy odpuścićsmile
      • saraanna Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 14:46
        Julia Emilia to piękny zestaw ,ja bym nie zmieniała.Nie masz pewności,że za
        parę lat Tosia też nie bedzie bardzo popularna.
        • gaudencja Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 15:30
          Na razie nie jest, a Julia jest najpopularniejszym imieniem żeńskim.
    • theodorka Re: Mozna zmienić imię??? 14.02.07, 15:47
      Zasuwaj zmienić na Tosię i nie myśl za długo, bo Tosia piękna jest.
    • olianka Zmień. 14.02.07, 17:11
      Starszą córeczką nie przejmowałabym się, bo gdyby chciała siostrzyczkę
      Smerfetkę, to przecież nie uległabyś jej?

Jeśli mężowi takze pasuje Antonina, to nie wahajcie się dłużej.
      • Gość: Kasia Re: Zmień. IP: 213.17.168.* 14.02.07, 17:47
        Popularnosc imienia to nie jest jakas tragedia. Jesli Tosia za pol roku stanie
        sie takze popularnym imieniem, to takze Pani bedzie zmieniala jej imie? I tak
        co pol roku?

olianka...starsza corka nie chce imienia Smerfetka, tylko chce by jej siostra
        Julia byla po prostu Julia.
        • monish Re: Zmień. 14.02.07, 19:06
          Nie tylko o popularność tego imienia chodzi, to tylko kolejny argument zaasmile
    • Gość: Tawananna* Re: Mozna zmienić imię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:49
      Jeśli czujesz, że do córeczki bardziej pasuje Tosia, i naprawdę myśl o zmianie
      imienia nie daje Ci spokoju, a tatuś Julki nie ma nic przeciwko... zmień.

Zdaniem córeczki nie musisz się przejmować (ile ma lat?), dzieciom podobają się
      różne imiona, często te, które noszą ich ulubieni koledzy i koleżanki z
      przedszkola - nie trzeba tego brać pod uwagę.

Co do wspomnianej w wątku popularności - nie chodzi tu o to, by zmieniać dziecko
      imię co rok wink, bo a nuż Tosia stanie się popularna. Ważna jest popularność w
      danym roczniku/ach, nie ogólnie. 20-letnie Julie nie zmieniają imienia, zresztą
      wcale tej popularności nie odczuwają poza częstym obracaniem się na dźwięk
      imienia na ulicy, zwłaszcza w okolicach parków z piaskownicami smile

Dla mnie decydującym argumentem mogłoby być to, że rodzice po prostu "nie czują"
      imienia dziecka. I wtedy naprawdę lepiej zmienić, póki jest jeszcze malutkie.
      • Gość: grelka Re: Mozna zmienić imię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:59
        jak już ktoś wcześniej napisał dziecko w tym wieku reaguje na swoje imię. jak
        napisałam ja wcześniej, było 9 mcy na podjęcie decyzji. trudno dyskotawać monish
        z argumentem, który jest totalnie wirtualny bo piszesz, ze go masz, ale nie
        piszesz jaki.
        odpowiadając jednak na inne posty: co to za argument, że rodzicom nie podoba się
        imię? a kto je wybrał wczesniej? sąsiad?
        jeszcze jedno pytanie? czy Julia miała już chrzest?
        • gaudencja Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 15:42
          Gość portalu: grelka napisał(a):

trudno dyskotawać monis
          > h
          > z argumentem, który jest totalnie wirtualny bo piszesz, ze go masz, ale nie
          > piszesz jaki.

A dlaczego chcesz dyskutować z argumentem monish za zmianą imienia? Monish
          pytała, czy można zmienić imię. Technicznie jest to możliwe. Pozdrawiam smile
          • Gość: grelka Re: Mozna zmienić imię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 16:22
            > A dlaczego chcesz dyskutować z argumentem monish za zmianą imienia? Monish
            > pytała, czy można zmienić imię. Technicznie jest to możliwe. Pozdrawiam smile
            >

napisała, że się zastanawia. a ja twierdzę, że to idiotyczny pomysł. dała jednak
            sygnał, że jest jakiś argument, którego ja nie znam i może on by zmienił moje
            zdanie.
            a wszystkie argumenty, które padły do tej pory są beznadziejne. sugerują kaprys.
            • tami46 Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 17:29
              Tedo najważniejszego argumentu nie chce wyjawić i do tego ma prawo.Monish jak masz
              całe życie się zastanawiać czy dobrze zrobiłaś pozostając przy imieniu Julia bo
              będziesz zawsze o tym myślała to odważ się i idż do usc.Pozdrawiam.
            • gaudencja Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 21:40

> napisała, że się zastanawia. a ja twierdzę, że to idiotyczny pomysł. dała
              jedna
              > k
              > sygnał, że jest jakiś argument, którego ja nie znam i może on by zmienił moje
              > zdanie.

Rzecz w tym, ze zdanie anonimowej osoy z internetu nie musi byc dla nikogo na
              tyle ważne, by ujawnial coś, czego z jakichś istotnych dla siebie powodów nie
              chce ujawnić.

> a wszystkie argumenty, które padły do tej pory są beznadziejne. sugerują
              kaprys

Naszą misją nie jest wybijanie z głowy kaprysów osobom przypadkowo poznanym w
              internecie. Jeśli komuś się uda przekonać rozmówcę, zapewne będzie się cieszył,
              ale nie mamy prawa wręcz żądać wyjaśnień od osób, które wcale nie mają
              obowiązku się przed nami z czegokolwiek tłumaczyć.
    • Gość: ola Re: Mozna zmienić imię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 15:43
      ja tam bym zmieniła jesli nie pasuje do dziecka,a właśnie miało już chrzest?
      Antosia to o wiele ładniejsze imie niż pospolite Julia

• Gość: Kasia.kas Re: Mozna zmienić imię??? IP: 213.17.168.* 15.02.07, 16:31
        ola: "Antosia to o wiele ładniejsze imie niż pospolite Julia"

Kolejny rewelacyjny argument za zmiana iminia.

Ludzie, jesli Wy macie problemy z imieniem dla dziecka, nie wykazujecie
        odpowiedzialnosci w tym przypadku, to co bedzie pozniej? Kiedy dziecko bedzie
        trzeba wyslac do zlobka, do przedszkola, a pozniej szkoly? Bedziecie tez co pol
        roku zmieniac im te miejsca?!
        Ja sobie nie chce wyobrazac co sie dzieje z Wami przy wyborze sukieneczki w
        sklepie. Kupujecie, a na nastepny dzien wracacie do sklepu, by zwrocic
        sukienke, poniewaz stwierdzacie z przerazeniem, ze nie pasuje do dziecka?

;/

• jelos11 Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 18:29
          Dość intersujące tu tezy są promowane. Dobry rodzic to taki, który nigdy się nie
          myli. Jak kupi brzydką sukienkę (co w zasadzie jest niemożliwe patrz
          wcześniejsze zdanie, bo przecież wiadomo, że zawsze kupujemy tylko piękne
          sukienki i się nie mylimy) to powinień iść w zaparte. Jak zaprowadzi dziecko do
          kiepskiego przedszkola/szkoły (co w zasadzie jest niemożliwe bo każdy rodzic
          przed tego zrobieniem analizuje statystyki tej szkoły robi obszerne badania by
          wykazać, że jest to dobra szkoła, dodatkowo radząc się wróżki czy nie okaże się,
          że zatrudnią złego nauczyciela itp. przez czas uczenia się dziecka) to idzie w
          zaparte.

Pozdrawiam wszystkich mylących się rodziców...
        • blaszany_dzwoneczek Re: Mozna zmienić imię??? 15.02.07, 18:31
          Gość portalu: Kasia.kas napisał(a):

nie wykazujecie
          > odpowiedzialnosci w tym przypadku,

A co ma do tego odpowiedzialność? Matka chce zmienić niemowlęciu imię, z
          jakiegoś powodu dla niej ważnego, i tyle - czy to czyni z niej nieodpowiedzialną
          matkę?? Prawo to dopuszcza, więc trochę tolerancji. Dziecku krzywdy tym nie
          czyni w najmniejszym stopniu.

to co bedzie pozniej? Kiedy dziecko bedzie
          > trzeba wyslac do zlobka, do przedszkola, a pozniej szkoly? Bedziecie tez co pol
          >
          > roku zmieniac im te miejsca?!

To jest jedynie twoja nadinterpretacja.

> Ja sobie nie chce wyobrazac co sie dzieje z Wami przy wyborze sukieneczki w
          > sklepie. Kupujecie, a na nastepny dzien wracacie do sklepu, by zwrocic
          > sukienke, poniewaz stwierdzacie z przerazeniem, ze nie pasuje do dziecka?

Co jeden argument to lepszy...
          • Gość: Paula Re: Mozna zmienić imię??? IP: 81.15.194.* 15.02.07, 21:06
            Jak był chrzest, to tu bedzie Julią, a w urzędzie Antoniną, to trochę
            galimatias. smile A może wstaw do Julii t i będziesz miała mniej popularną
            Julitę. smile Jedno z moich ulubionych imion.
            • mamaemmy do Pauly 15.02.07, 21:11
              Julita powiadasz?
              Mnie przestało sie to imię podobac jak pielegniarki w szpitalu się z niego
              smiały,że JULITKA MA JELITKA..ze im się Julita z jelitami kojarzysad
              • Gość: Paula Re: do Pauly IP: 81.15.194.* 16.02.07, 14:13
                Oj tak można wszystko skojarzyć. smile Ania co ma nogi do biegania, Irenka ręka,
                Dorota niemota, dobra bo sie rozpędziłam.
                • mamaemmy Re: do Pauly 16.02.07, 14:16
                  Gość portalu: Paula napisał(a):

> Oj tak można wszystko skojarzyć. smile Ania co ma nogi do biegania, Irenka ręka,
                  > Dorota niemota, dobra bo sie rozpędziłam.
                  hahahahasmile
                  na to bym nie wpadłasmile
                  Ale Julita fonetycznie brzmi jak jelitasmile
                  Za to JULIANNA...cudowniesmile
                  • Gość: Paula Re: do Pauly IP: 81.15.194.* 16.02.07, 14:32
                    Julianna piękne, tak miała na imię moja praprababcia. smile
                    A Paula odmienia sie: do Pauli. smile
    • monish Ależ burzę rozpętałam !!! 15.02.07, 23:37
      Nie zamierzam tłumaczyć powodów dla których nazwałam dziecię Julą ani tym
      bardziej, dlaczego pragnę, aby na imię miała Antonina. Przez długi czas nie
      zwracałam się do bąbla po imieniu, z czasem miałam nadzieję że przywyknę,
      minęło 6 mies, nie przywykłam. Przyznaję że nie jest to odpowiedzialne, i
      wszelkie gromy są słuszne, ale myślę sobie, że to właśnie ostatni dzwonek! Nie
      czuję się komfortowo w tej sytuacji, moje starsze dziecię upiera się przy Julii
      i czekałaby mnie jeszcze batalia z rodziną, tłumaczenie każdemu z osobna, nie
      wspomnę już o formalnościach! Dziecko chrzczone nie było.
      Dziękuję za rady, a co do argumentacji, jak juz wspomniałam, popularność tego
      imienia jest tylko kolejnym zaa! Pozdrawiam
      • Gość: Kasia.kas Re: Ależ burzę rozpętałam !!! IP: 213.17.168.* 16.02.07, 10:23
        No dobrze. A skoro corka ma dwa imiona Julia Emilia, to nie mozecie uzywac jej
        drugiego imienia?
        • blaszany_dzwoneczek Re: Ależ burzę rozpętałam !!! 16.02.07, 11:53
          Kasia, ale dlaczego nie może zmienić tego imienia, jeśli bardzo jej na tym
          zależy, jeśli jest przekonana, że z jakiegoś powodu nazwanie córki Julią było
          błędem? Cóż w tym takiego złego? Dziecko jest malutkie, nawet tego nie zauważy,
          prawnie jest to możliwe, więc dlaczego uważasz, że to takie naganne?
          A co do czynienia dziecku krzywdy, to znam chłopca, ktoremu niedawno zmieniono
          imię w wieku 2 lat (żebyś się nie oburzała - przyczyny były istotne i było to
          raczej konieczne) i nie ma najmniejszego problemu - dziecko bardzo szybko
          przyzwyczaiło się do nowego imienia, utożsamia się z nim. A przy półrocznym
          niemowlęciu - naprawdę nie widzę problemu, jeśli to dla matki ważne, a ojciec
          nie ma nic przeciwko zmianie.
          • mamaemmy Re: Ależ burzę rozpętałam !!! 16.02.07, 14:15
            blaszany_dzwoneczek napisała:

e zauważy,
            > prawnie jest to możliwe, więc dlaczego uważasz, że to takie naganne?
            > A co do czynienia dziecku krzywdy, to znam chłopca, ktoremu niedawno zmieniono
            > imię w wieku 2 lat

a możesz podac na jakie imię i z jakiegosmile?
            wiem,wiem ciekawosc to pierwszy stopien do piekłasmile
            Napisz mi na priva,jeśli nie możesz na forum ,plissswink!
            • blaszany_dzwoneczek Re: Ależ burzę rozpętałam !!! 16.02.07, 15:11
              Chłopiec miał na imię Krystian. Został adoptowany przez rodzinę, w której jest
              starszy chłopiec przypadkiem również o imieniu Krystian. Więc siłą rzeczy ciężko
              by było gdyby gdyby było w domu dwóch braci Krystianów, więc mały został
              Julianem. Nowa rodzina, nowe imię, ale jakoś się w tym szybko odnalazł na
              szczęście smile
              • mamaemmy Re: Ależ burzę rozpętałam !!! 16.02.07, 15:36
                super historiasmile
                No i Julek..świetnie!
                • monish Piękne imię Julian 16.02.07, 16:21
                  Pokrzepiająca historiasmile
                  • Gość: grelka Re: Piękne imię Julian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 16:43
                    historia Krystiana/Juliana pokazuje po co jest taka prawna możliwość. ta
                    dyskusja jest trochę pozbawiona sensu. ja uważam, ze zmiana imienia dziecku to
                    idiotyzm, ale w przypadku Krystiana to uzasadnione i konieczne. monish pisze, że
                    ma ważny powód ale ja go nie poznam. nie mogę w takim razie ocenić jej decyzji.
                    ale faktem jest, że zmiana imienia "bo mi się nagle przestało podobać i jest
                    popularne" jest kretynizmem, a kochane odpowiedzialne mamusie, które piszecie na
                    tym forum, z waszych wypowiedzi wynika, że jakby monish miała tylko taki powód
                    to i tak by było wszystko w porządku.
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Piękne imię Julian 16.02.07, 16:49
                      No bo wszystko byłoby w porządku. Zmiana imienia możliwa jest w każdym wieku, a
                      po to procedura jest uproszczona przez pierwsze pół roku życia dziecka, aby
                      ułatwić rodzicom zmianę decyzji jeśli czują taką potrzebę. I proszę, podaj
                      wreszcie jakiś argument sensowny, dlaczego wg Ciebie taka zmiana jest naganna, i
                      jest kretynizmem? Bo argument, że krzywdę się dziecku wyrządza, jest fałszywy.
                      • Gość: grelka Re: Piękne imię Julian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:23
                        wiesz, to nie jest taka poważna sprawa, żeby dziecku stała się krzywda. tylko
                        kaprys mamusi, która miała 9 mcy na podjęcie decyzji, ale orientuje się nagle,
                        że jest jakieś ładniejsze imię mnie przeraża. Kasia miała rację pisząc, że co
                        będzie kiedy taka mamusia będzie musiała podjąć decyzję o szkole? a zmiana
                        imienia jest możliwa w każdym wieku ponieważ istnieją takie sytuacje jak u
                        Krystiana i prawo musi dopuszczać taką sytuację.
                        • mamaemmy Kobieta zmienną jest:) 16.02.07, 18:00
                          poza tym,myslę,że gdyby wczesniej trafiła na to forum,nia dałaby dziewczynce
                          imienia które nosi co drugie dziecko..
                          Jej dalej podoba sie to imię,ale imię ma odróżniać a jeśli Julek bedzie w
                          przedszkolu/szkole 10 to co je odrózni od siebie ? Nazwiskosmile?
                          • Gość: grelka Re: Kobieta zmienną jest:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 18:45
                            no w sumie to nazwisko po to wymyślili tongue_out
                            masz rację mamo Emmy. imię powinno odróżniać, ale trzeba było pomyśleć wcześniej
                            (bo mało czasu to to nie jest). można też zawsze zapytać jakąś Kasię albo
                            Agnieszkę czy im popularność imienia przeszkadzała.
                            a dziecko to nie zabawka jak już Kasia napisała.
                          • Gość: Kasia.kas Re: Kobieta zmienną jest:) IP: 213.17.168.* 16.02.07, 19:11
                            mamaemmy napisała:
                            > poza tym,myslę,że gdyby wczesniej trafiła na to forum,nia dałaby dziewczynce
                            > imienia które nosi co drugie dziecko..

Mysle, ze masz racje. Nadalaby takie imie, ktore podoba sie wiekszosci z tego
                            forum...

Pozdrawiam smile
                        • gaudencja Re: Piękne imię Julian 16.02.07, 20:12

> wiesz, to nie jest taka poważna sprawa, żeby dziecku stała się krzywda. tylko
                          > kaprys mamusi, która miała 9 mcy na podjęcie decyzji, ale orientuje się nagle,
                          > że jest jakieś ładniejsze imię mnie przeraża.

Może i Cię przeraża, ale czy musisz ją tak forsownie nawracać? Napisałaś raz,
                          co myślisz - czy uważasz, ze napisanie tego jeszcze kilka razy da coś więcej?
                          Przekona bardziej? Żyjmy i dajmy żyć innym; może inni uważają inaczej, a ich
                          poglądy - zauważ - są także dopuszczalne, nie sprzeciwiają się systemowi
                          prawnemu i można z nimi żyć. Kretynizmem jest dla mnie pisanie z uporem godnym
                          lepszej sprawy o kretynizmie innych, którzy zawinili tym, że po prostu
                          postępują zgodnie ze swoimi wartościami, a nie - idioci - z Twoimi.
                          Pozdrawiam smile g.
                          • Gość: grelka Re: Piękne imię Julian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:01
                            tyle agresji na forum matek o imionach. jakby jakiś socjolog zaczął robić
                            badania na podstawie tego forum to obraz polskich matek nie byłby za ciekawy.
                            nie wiem czy zauważyłaś to była odpowiedź na zadane mi pytanie. to nie było
                            pisane o monish, a to wynika z kontekstu wczesniejszych postów.

forsownie nawracać? na forum? opanujcie się. to nie jest wyrocznia.

(...)Kretynizmem jest dla mnie pisanie z uporem godnym
                            > lepszej sprawy o kretynizmie innych, którzy zawinili tym, że po prostu
                            > postępują zgodnie ze swoimi wartościami, a nie - idioci - z Twoimi. (...)

po pierwsze jakie wartości? ja nie pisałam o adopcji dziecka tylko o zmianie
                            imienia ponieważ po formalnym nadaniu komuś się znudziło. ja dziękuję za takie
                            wartości. (i to cały czas nie jest o monish, zacznę wyjaśniać może).

po drugie nazwałaś mnie idiotką co w zestawieniu z tą wypowiedzią: (...)Żyjmy i
                            dajmy żyć innym; może inni uważają inaczej, a ich
                            > poglądy - zauważ - są także dopuszczalne, nie sprzeciwiają się systemowi
                            > prawnemu i można z nimi żyć.(...) jest hipokryzją.

• gaudencja Re: Piękne imię Julian 16.02.07, 21:28

> tyle agresji na forum matek o imionach.

Skąd takie spostrzeżenie; czyżbyś dopiero teraz przeczytała swoje własne posty?

to nie było
                              > pisane o monish, a to wynika z kontekstu wczesniejszych postów.

Oczywiście, ze było pisane o monish, jak i wiele innych ciekawych sformułowań.
                              To wynika z kontekstu wcześniejszych postów.

> forsownie nawracać? na forum? opanujcie się. to nie jest wyrocznia.

No właśnie - nie jest, i niektórzy powinni to sobie uświadomić.

> po drugie nazwałaś mnie idiotką co w zestawieniu z tą wypowiedzią: (...)Żyjmy
                              i
                              > dajmy żyć innym; może inni uważają inaczej, a ich
                              > > poglądy - zauważ - są także dopuszczalne, nie sprzeciwiają się systemowi
                              > > prawnemu i można z nimi żyć.(...) jest hipokryzją.

Od kiedy to słowo "idioci" mozna zastosować w stosunku do pojedynczej kobiety?
                              Wskaż mi jakieś źródło sankcjonujące takie uzycie tego słowa, a będę gotowa
                              przyznać się nawet do hipokryzji.
                              • Gość: grelka Re: Piękne imię Julian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 22:31
                                zastanów się co piszesz. to jest temat o zmianie imienia, a nie o forumowych
                                kłótniach. i nie udawaj intelektualistki. jeżeli piszesz, że osoby, które mają
                                takie same poglądy jak ja to idioci, to chciałaś napisać, że kim jestem?

pozdrawiam.
                                • gaudencja Re: Piękne imię Julian 16.02.07, 23:09

> zastanów się co piszesz. to jest temat o zmianie imienia, a nie o forumowych
                                  > kłótniach.

?

i nie udawaj intelektualistki. jeżeli piszesz, że osoby, które mają
                                  > takie same poglądy jak ja to idioci, to chciałaś napisać, że kim jestem?

Przypuszczałam, ze ta konstrukcja zdania moze niektórym sprawić pewne
                                  trudności, ale nie sądziłam, że akurat Tobie. No dobrze, dokonamy
                                  wykładni: "pisanie z uporem godnym
                                  lepszej sprawy o kretynizmie innych, którzy zawinili tym, że po prostu
                                  postępują zgodnie ze swoimi wartościami, a nie - idioci - z Twoimi."

Inni, czyli ci idioci, zawinili tym, ze nie postępują w zgodzie z Twoimi
                                  wartościami, lecz ze swoimi. "Idioci" to słowo wtrącone, a nie łączące się w
                                  całość brzmiącą "idioci z Twoimi".
    • abiela Re: Mozna zmienić imię??? 16.02.07, 21:54
      Jeśli czujesz, że córka to Tosia właśnie, zmień!
      • kinga08 Re: Mozna zmienić imię??? 21.02.07, 18:23
        Monish
        Postępuj przede wszystkim zgodnie ze swoim sumieniem. To jest Twoje dziecko i
        jeżeli czujesz, że nie jesteś w stanie zaakceptować imienia swojej córci to nie
        czekaj tylko idź do urzędu i je zmień. Moi znajomi nie tak dawno byli w podobnej
        sytuacji. Postanowili, że dla dobra dziecka zmienią mu imię. Tak też zrobili.
        Nie jest to taka trudna sprawa na jaką wygląda. Najważniejsze, że masz ważne
        powody przemawiające za zmianą. Nie patrz na to co inni o tym sądzą i nie
        przejmuj się zgryźliwymi uwagami. Teraz jest dobry czas na zmianę. Im później,
        tym gorzej. Głowa do góry

Pozdrawiam
        -
        Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.